Autoritatea Bancară Europeană îşi va muta sediul de la Londra după Brexit

Uniunea Europeană va transfera sediul Autorităţii Bancare Europene (EBA) de la Londra la Paris sau Frankfurt, după decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană, în timp ce Banca Centrală Europeană va insista ca operaţiunile de clearing în euro să se efectueze în interiorul zonei euro, a declarat marţi un înalt oficial european pentru Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 28 iun. 2016, 17:39

‘Uniunea cu mai multe monede s-a terminat. De aceea vom vedea cum Autoritatea Bancară Europeană se va muta fie la Paris, fie la Frankfurt’, a declarat oficialul european.

Înfiinţată în 2011 ca reacţie la criza financiară globală, EBA operează ca un reglementator pan european care elaborează şi coordonează legislaţia în domeniul bancar la nivelul blocului comunitar.

Deşi nu s-a ajuns încă la o decizie formală cu privire la mutarea sediului EBA, alegerea Franţei sau a Germaniei ar risipi speranţele Italiei care ar dori transferul de la Londra la Milano.

În plus, după Brexit, BCE va putea să-şi impună şi politica în domeniul caselor de clearing, o poziţie pe care Marea Britanie a putut să o conteste până acum, ceea ce va diminua influenţa sectorului financiar londonez. ‘Puteţi fi siguri că BCE va insista asupra politicii sale privind locaţia (-operaţiunilor de clearing-). Nu mâine, nu în două săptămâni, dar acest lucru se va întâmpla în următorii doi ani’, a mai spus oficialul făcând referire la politica potrivit căreia casele de clearing în euro ar trebui să aibă sediul în zona euro.

Casele de compensare îndeplinesc funcţia de contraparte centrală şi au drept rol principal garantarea obligaţiilor ambelor părţi asumate cu ocazia tranzacţiilor cu derivate. În acest fel, casele de compensare asigură securitatea operaţiunilor între vânzători şi cumpărători.

Anul trecut, Marea Britanie a contestat cu succes în faţa Tribunalului Uniunii Europene politica BCE potrivit căreia casele de compensare trebuie să fie amplasate în zona euro. Această victorie a permis Marii Britanii să evite situaţia în care o mare parte a operaţiunilor de clearing derulate pe platforma Clearnet a bursei de la Londra să fie transferate în Europa continentală.

Te-ar mai putea interesa și
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în......
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Un report de peste 3,59 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Loto 6/49 reportul ...
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de frig valabilă în toate regiunile, până vineri, ...
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel SpA a extins perioada de exclusivitate pentru negocierile cu Public Power Corp (PPC) privind potenţiala vânzare a ...