Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti se va desfiinţa, la propunerea MT. Atribuţiile, preluate de ADIBI

Ministerul Transporturilor propune desfiinţarea prin Ordonanţă de Urgenţă a Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti, iar atribuţiile AMTB referitoare la înfiinţarea, autorizarea, organizarea, exploatarea, gestionarea şi controlul funcţionării serviciilor de transport public rutier local de călători în regiunea Bucuresti – Ilfov se vor exercita de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov, scrie News.ro.
Economica.net - joi, 22 feb. 2018, 08:28
Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti se va desfiinţa, la propunerea MT. Atribuţiile, preluate de ADIBI

Legislaţia de înfiinţare a AMTB însă este nearmonizată cu legislaţia europeană şi naţională în vigoare, privind transportul public local de călători, se arată într-un proiect de OUG publicat în dezbatere pe site-ul Ministerului Transporturilor, scrie News.ro.

Decizia a fost luată „având în vedere necesitatea armonizării legislaţiei de înfiinţare şi funcţionare a Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti (AMTB) din subordinea Ministerului Transporturilor cu legislaţia europeană şi naţională în vigoare, privind transportul public local de călători”.

Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti a fost înfiinţată în anul 2011, ca urmare a celor convenite şi aprobate de Guvernul României prin Memorandum-ul tehnic de Înţelegere dintre România şi Fondul Monetar Internaţional, prin Ordonanţa Guvernului nr. 21/2011.

„Prin corespondenţa menţionată adresată Guvernului României, Primăria Municipiului Bucureşti şi Consiliul Judeţean Ilfov au solicitat ‘urgentarea procesului de desfiinţare a Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti din subordinea Ministerului Transporturilor’. Simultan cu iniţiativele Primăriei Municipiului Bucureşti şi a Consiliului Judeţean Ilfov, de preluare a activităţii de transport public local, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene au avut loc întâlniri la care s-au discutat proiecte de acte normative privind transportul public local, care cuprindeau măsuri de reformare a cadrului existent, inclusiv propuneri de desfiinţare/restructurare a AMTB”, se precizează în documentul publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Acesta subliniază că Guvernul României şi-a exprimat poziţia cu privire la solicitarea Primăriei Municipiului Bucureşti prin aprobarea, în şedinţa din data de 20 decembrie 2017, a Memorandum-ului cu tema: „Măsuri propuse pentru desfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti din cadrul Ministerului Transporturilor cu preluarea corespunzătoare a activităţilor derulate de aceasta de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov”.

De la data desfiinţării, atribuţiile AMTB referitoare la înfiinţarea, autorizarea, organizarea, exploatarea, gestionarea şi controlul funcţionării serviciilor de transport public rutier local de călători în regiunea Bucureşti – Ilfov se exercită de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov, structură de cooperare cu personalitate juridică şi statut de utilitate publică, constituită prin asocierea autorităţilor administraţiei publice locale, potrivit Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi ale Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006.

De asemenea, drepturile şi obligaţiile ce revin AMTB prin proiectele europene în derulare se preiau şi se exercită de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov.

„La data desfiinţării AMTB, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov preia, în condiţiile legii, personalul angajat al Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti, cu încadrare în numărul de posturi aprobat. Patrimoniul A.M.T.B. constituit din bunuri proprietate privată a statului, se preia de către Ministerul Transporturilor”, se menionează în document.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...