Autoritatea nucleară japoneză va iniţia o anchetă privind apa contaminată de la Fukushima

Autoritatea japoneză privind reglementarea sectorului nuclear va iniţia o anchetă privind cauzele scurgerii de apă contaminată de la centrala avariată Fukushima, deoarece situaţia poate fi mai gravă, decât s-a estimat iniţial, a explicat un oficial al instituţiei, citat de AFP.
Economica.net - mar, 30 iul. 2013, 10:00
Autoritatea nucleară japoneză va iniţia o anchetă privind apa contaminată de la Fukushima

Potrivit aceleiaşi surse, autoritatea nucleară urmează să ia miercuri o decizie oficială privind crearea unei echipe care să colecteze şi să analizeze datele referitoare la apele subterane radioactive, care se scurg de la centrala avariată la 11 martie 2011 în urma unui tsunami şi care s-au deversat în Oceanul Pacific, situat în apropiere.

De asemnea, autoritatea va constitui un grup de supraveghere a contaminării în zonele de pescuit, în special a speciilor de peşte care ar putea fi pescuite şi consumate de oameni.

„Încă nu cunoaştem cauza exactă a acestor scurgeri, care sunt mai complicate decât credeam noi”, a recunoscut oficialul.

Compania Tokyo Electric Power (TEPCO) a recunoscut săptămâna precedentă că apa subterană care conţinea tritiu, stronţiu, cesiu şi alte elemente radioactive nu a stagnat, cum se considera, ci s-a deversat în ocean.

Directorul TEPCO, Naomi Hirose, cerându-şi scuze din nou „pentru accidentul de la Fukushima, care a provocat nelinişte şi daune populaţiei”, a recunoscut că a aşteptat să colecteze şi să analizeze mai multe date înainte de a face acest anunţ.

În apa subterană, prelevată la câţiva metri distanţă de ocean, au fost depistate substanţe cu un nivel înalt de radioactivitate, dar TEPCO s-a abţinut să afirme că această contaminare s-a extins până la ocean.

Operatorul TEPCO este frecvent criticat pentru informarea, considerată incorectă, a publicului.

Aproximativ 3.000 de tehnicieni şi muncitori pregătesc dezactivarea centralei Fukushima, dar se confruntă în permanenţă cu apariţia unor probleme în locuri inaccesibile, din cauza radioactivităţii.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...