Autorităţile britanice cer băncilor să arate că sunt pregătite pentru sfârşitul Libor

Băncile trebuie să demonstreze cum intenţionează să facă tranziţia de la utilizarea Libor la alţi indicatori până la finele lui 2021, a subliniat joi Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Marea Britanie (FCA), informează Reuters.
Economica.net - joi, 12 iul. 2018, 18:21
Autorităţile britanice cer băncilor să arate că sunt pregătite pentru sfârşitul Libor

Libor (London Interbank Offered Rate) – rata dobânzii practicată pe piaţa londoneză – utilizat ca indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari din întreaga lume, este calculat pe baza datelor trimise de un panel de 20 de bănci cu privire la dobânzile pe care cred că le vor percepe alte bănci pentru a se împrumuta între ele.

După ce o serie de mari bănci au fost amendate cu peste nouă miliarde de dolari pentru manipularea Libor, Banca Angliei a lansat ca alternativă Sterling Overnight Index Average, sau Sonia, un indicator care reflectă rata de finanţare overnight în lire sterline a băncilor şi firmelor de construcţii. Spre deosebire de Libor, Sonia ar trebui să fie mai greu de manipulat pentru că se bazează pe tranzacţii reale de pe piaţă.

‘Absenţa modalităţilor prin care să fie remediate slăbiciunile structurale ale Libor duc la aceeaşi concluzie. Cea mai bună opţiune est o tranziţie activă la indicatorii alternativi’, a spus directorul FCA, Andrew Bailey într-un discurs rostit la Londra.

Gerard Jacob, partener la firma de consultanţă Parker Fitzgerald, crede că acesta este cel mai puternic mesaj trimis până acum potrivit căruia firmele trebuie să demareze programele de tranziţie, având în vedere sugestiile venite de la organismele de reglementare că nu vor mai permite utilizarea Libor după 2021.

În încercarea de a determina băncile să urgenteze migraţia la SONIA, Andrew Bailey a spus că firmele financiare din Marea Britanie vor trebui să demonstreze în faţa Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare şi Băncii Angliei cum îşi vor reduce dependenţa de Libor. Andrew Bailey a apreciat că în majoritatea cazurilor cea mai bună soluţie este utilizarea dobânzilor overnight în loc să fie utilizată în continuare Libor sau o dobândă alternativă calculată la fel ca Libor.

‘Ar trebui să fie clar actualilor utilizatori de Libor că nu trebuie să se bazeze pe speranţa că va fi găsită o soluţie pentru publicarea în continuare a Libor’, a subliniat Andrew Bailey.

Libor a devenit sinonim cu corupţia după ce mai mulţi traderi au fost acuzaţi de manipularea acestui indicator, rezultând amenzi de peste nouă miliarde de dolari şi condamnarea mai multor bancheri. Cu toate acestea, tranziţia de la Libor va fi una progresivă şi dificilă, având în vedere că unii participanţi de pe piaţă au continuat să cumuleze derivative legate de Libor şi pentru perioada de după 2021.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...