Autorităţile din SUA au amendat Barclays cu 435 mil. dolari pentru manipularea preţurilor la energie

Autorităţile federale americane din domeniul energiei au dispus o amendă record de 435 milioane de dolari împotiva băncii britanice Barclays, acuzând grupul financiar că a manipulat preţurile la electricitate în California şi alte pieţe din vestul Statelor Unite, potrivit Wall Street Journal.
Economica.net - mie, 17 iul. 2013, 08:33
Autorităţile din SUA au amendat Barclays cu 435 mil. dolari pentru manipularea preţurilor la energie

Comisia Federală de Reglementare în domeniul Energiei a anunţat că Barclays şi patru dintre traderii băncii au manipulat indicii de preţ pentru a obţine câştiguri mai mari din contracte financiare de tip sap.

Agenţia federală poartă o campanie de verificare a activităţii băncilor pe piaţa energiei, deviind de la operaţiunile tradiţionale de supraveghere a companiilor de utilităţi şi producţie de energie.

Comisia a mai sancţionat în acest an o subsidară a băncii germane Deutsche Bank cu o amendă de 1,7 milioane de dolari pentru manipularea preţurilor electricităţii în California.

California este cel mai mare stat american, cu o populaţie de aproape 40 de milioane de locuitori.

Acuzaţiile împotiva Barclays au fost făcute publice în toamna anului trecut şi au fost respinse de bancă.

„Având în vedere gravitatea neregulilor şi lipsa oricărui efort din partea Barclays şi a traderilor de a remedia situaţia, am dispus penalităţi de 435 milioane de dolari împotriva Barclays. Am constatat că acţiunile lor demonstrează eforturi hotărâte, coordonate şi intenţioate de a desfăşura o schemă de manipulare”, se arată într-un comunicat publicat marţi de agenţia de reglementare în domeniul energiei.

În replică, Barclays notează într-un comunicat că sancţiunea dispusă de agenţie este nefundamentată şi respinge din nou acuzaţiile.

„Considerăm că activităţile noastre de trading au fost desfăşurate în mod legitim, în conformitate cu legislaţia aplicabilă”, se arată într-un comunicat al băncii, în care se precizează că instituţia financiară a cooperat cu organele de anchetă.

Autorităţile susţin că activităţile Barclays au afectat tarifele de distribuţie a electricităţii în vestul Statelor Unite, influenţând în final şi preţurile plătite de consumatorii din California şi alte trei state.

Banca poate refuza plata amenzii, caz în care autorităţile pot începe o acţiune în instanţele federale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...