Autorităţile SUA ar putea anunţa deschiderea unei anchete la HSBC

Grupul bancar britanic HSBC Holdings Plc este investigat de autorităţile SUA după ce a recunoscut 'greşelile' de la banca sa privată din Elveţia, care ar fi permis unor clienţi să ascundă miliarde de dolari pentru a evita plata impozitelor, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 10 feb. 2015, 12:31
Autorităţile SUA ar putea anunţa deschiderea unei anchete la HSBC

Şi parlamentarii britanici au anunţat luni deschiderea unei anchete asupra activităţilor HSBC, a doua mare bancă din lume, scrie Agerpres.

Potrivit cotidianului ‘Le Monde’, care se bazează pe un raport realizat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), HSBC Private Bank a acceptat şi chiar a încurajat o ‘fraudă gigantică la scară internaţională’ care se ridică, numai în perioada noiembrie 2006 – martie 2007, la suma de 180,6 miliarde de euro, care au tranzitat prin conturile a peste 100.000 de clienţi şi 20.000 de societăţi offshore. Pe lista persoanelor care au fost ajutate de HSBC să evite plata taxelor se numără organizaţii criminale, traficanţi de arme, familii regale şi miliardari.

Procurorii americani şi-au intensificat eforturile pentru a stabili dacă HSBC i-a ajutat pe americani să evite plata impozitelor şi dacă banca a manipulat ratele de curs valutar. Un oficial american care a dorit să-şi păstreze anonimatul a declarat luni că, în urma investigaţiilor, Departamentul Justiţiei ar putea modifica acordul încheiat cu banca în 2012. Acordul făcea parte din înţelegerea de 1,9 miliarde de dolari care a permis HSBC să evite acuzaţiile de spălare de bani.

‘Este posibil ca acordul să fie redeschis ca rezultat al activităţilor băncii şi în cazul evaziunii fiscale şi în cazul manipulării ratelor de curs valutar’, a afirmat oficialul.

Marţi dimineaţă acţiunile HSBC au scăzut la bursă cu 2%, după un declin de 1,6% luni.

HSBC cooperează cu autorităţile care investighează cazurile de evaziune fiscală, a anunţat banca. Şi în Franţa, Belgia şi Argentina au început investigaţii în acest caz.

Pe lista persoanelor care au fost ajutate de HSBC să evite plata taxelor se numără organizaţii criminale, traficanţi de arme, familii regale şi miliardari. Raportul realizat de International Consortium of Investigative Journalist privind frauda fiscală de la HSBC arată că un număr de 219 clienţi ai băncii britanice au legătură cu România, însă doar 5% dintre aceştia au paşaport sau naţionalitate română.

În replică la informaţiile publicate în raportul ICIJ, HSBC a recunoscut că problemele au fost provocate de ambiguitatea fostelor prevederi referitoare la cine este responsabil pentru plata taxelor: băncile private elveţiene sau clienţii lor. Cu toate acestea, banca subliniază că a început ‘o transformare radicală în 2008 pentru a evita ca serviciile sale să fie utilizate pentru a evita plata taxelor sau spălarea de bani’, se arată într-un comunicat al băncii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...