Autorul scurgerilor de informaţii de la NSA: Mi-am riscat viaţa pentru libertatea tuturor

Edward Snowden, un fost consultant NSA aflat la originea unor scurgeri de informaţii despre programe secrete de supravegeherea comunicaţiilor, a declarat că a decis să îşi rişte "viaţa şi pe cea a familiei" sale pentru protejarea "libertăţii" tuturor şi a "democraţiei".
Economica.net - lun, 10 iun. 2013, 19:21
Autorul scurgerilor de informaţii de la NSA: Mi-am riscat viaţa pentru libertatea tuturor

„Am fost spion aproape toată viaţa mea de adult, deci nu îmi place să mă aflu în lumina proiectoarelor”, pledează în cotidianul The Washington Post acest tânăr, în vârstă de 29 de ani, refugiat la Hong Kong, de unde a mărturisit că este autorul scurgerilor de informaţii ce au declanşat furie la Washington.

Săptămâna trecută, The Washington Post şi cotidianul britanic The Guardian au dezvăluit în mod succesiv două programe secrete ale Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA).

Unul vizează „recoltarea” începând din 2006 a datelor apelurilor telefonice efectuate în Statele Unite prin intermediul Verizon şi, se pare, şi a altor operatori. Celălalt, numit PRISM, vizează interceptarea comunicaţiilor navigatorilor pe Internet pe nouă mari reţele de socializare, ca Facebook.

„Ştiu că voi avea de suferit pentru ceea ce am făcut şi că dezvăluirile marchează sfârşitul pentru mine”, i-a spus Snowden jurnalistului Barton Gellman de la The Washington Post.

„Sunt conştient de importanţa serviciilor de informaţii, însă mă opun (…) oricărui sistem de supraveghere în masă, automat şi omniscient (…), care mi se pare că reprezintă un pericol mai mare pentru libertate decât riscul de a rata informaţii. În orice caz, nu merită un asemenea preţ”, pledează Snowden.

Aceste sisteme de supraveghere masive şi intruzive reprezintă „o asemenea ameninţare pentru democraţie, încât mi-am riscat viaţa şi pe cea a familiei mele” pentru a lupta împotriva acestui fenomen, conchide acest fost tehnician CIA, care lucra de patru ani pentru diverşi subcontractori NSA.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...