Autostrada A13 Brașov – Bacău. Traseul ar putea fi reconfigurat pe segmentul Sânpetru – Hărman – Prejmer

Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, a anunțat joi că este analizată o nouă variantă de traseu pentru Autostrada A13 Braşov - Bacău pe segmentul Sânpetru - Hărman - Prejmer.
Anemona Andone - joi, 13 mart. 2025, 21:36
Autostrada A13 Brașov - Bacău. Traseul ar putea fi reconfigurat pe segmentul Sânpetru - Hărman - Prejmer

„Împreună cu primarii celor trei localităţi, cu specialiştii Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere şi Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov, beneficiind de susţinerea colegilor senatori de Braşov şi a domnului prefect, am discutat astăzi despre reconfigurarea traseului viitoarei şosele de viteză, în condiţiile în care pe teritoriul comunei Sânpetru urmează să se construiască un obiectiv de importanţă strategică”, transmite șeful CJ Brașov.

a13

Potrivit lui, în perioada următoare, specialiştii CNIR împreună cu proiectanţii vor merge la fiecare primărie pentru evalua din punct de vedere practic, pornind de la documentaţiile existente şi de la realităţile din teren, modul în care va fi revizuit traseul, în aşa fel încât să fie respectate condiţionările generate de existenţa în zonă a unor arii naturale protejate, zone rezidenţiale, investiţii în desfăşurare, planuri urbanistice zonale şi autorizaţii de construire în vigoare.

„Pe teritoriul judeţului nostru, traseul spre Moldova porneşte din zona de nord a municipiului Codlea, unde este planificată construcţia nodului rutier ce va conexa viitoarele autostrăzi Ploieşti – Braşov, Braşov – Făgăraş şi Braşov – Bacău, străbate apoi localităţile Sânpetru – Hărman – Prejmer, continuând spre judeţul Covasna”, explică Adrian Veștea.

El și-a exprimat încrederea că implementarea „celor trei autostrăzi de importanţă crucială” pentru dezvoltarea judeţului Brașov va începe în cursul acestui mandat.

A13 Brașov – Bacău, 162,5 km

Aproximativ 5.500 de metri liniari au fost forați pentru studiul geotehnic în cadrul contractului de finalizare studiu de fezabilitate Autostrada A13 Brașov – Bacău, progresul fiind de 1500 de metri liniari față de măsurătorile de luna trecută, a informat marți Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR).

Lungimea estimată a traseului care se desfășoară în județele Brașov, Covasna și Bacău este de 162,5 kilometri, iar durata de finalizare a studiului de fezabilitate este de 24 de luni, calculată de la momentul începerii activității, septembrie 2024.

Potrivit inginerului George Stănică, manager de proiect CNIR, prestatorul are mobilizate cinci instalații de foraj pe acest șantier.

a13

Sectorul Brașov – Bacău al Autostrăzii A13 se va conecta cu viitoarea Autostrada Sibiu – Făgăraș – Brașov printr-un nod de mare viteză în zona localității Codlea, iar în zona Bacăului, la Răcăciuni cu Autostrada Moldovei A7.

Proiectul face parte din coridorul de conectivitate ,,Carpatia” și este inclus în Planul Investițional al României 2021 – 2030.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia afirmă că a cerut Statelor Unite să nu folosească forţa în Yemen
Rusia afirmă că a cerut Statelor Unite să nu folosească forţa în Yemen
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a spus omologul său american Marco Rubio, într-o convorbire telefonică sâmbătă, că toate părţile ar trebui să se abţină de la folosirea forţei......
Incertitudinea este mai mare decât în pandemie – vicepreședinte BCE
Incertitudinea este mai mare decât în pandemie – vicepreședinte BCE
Politicile preşedintelui SUA, Donald Trump, provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei ...
Pană de curent generalizată în Panama după o defecţiune la o centrală electrică privată
Pană de curent generalizată în Panama după o defecţiune la o centrală electrică privată
Panama s-a confruntat cu o pană de curent generalizată în noaptea de sâmbătă spre duminică, cauzată de o anomalie ...
Datoria guvernamentală a crescut, în decembrie 2024, la 964,34 miliarde lei, respectiv 54,6% din PIB
Datoria guvernamentală a crescut, în decembrie 2024, la 964,34 miliarde lei, respectiv 54,6% din PIB
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, în decembrie 2024, până la 964,345 miliarde lei, de ...