Autostrada A13 Brașov – Bacău. Se conturează un tunel de peste 400 metri în zona protejată a Dealului Lempeș – CNIR

Compania Națională de Investiții Rutiere a avut, în ultimele două zile, noi discuții cu primarii comunelor brașovene Hărman, Sânpetru și Prejmer pe marginea variantei de traseu a Autostrăzii A13 Brașov - Bacău, anunță joi reprezentanții CNIR.
Ion Dobreanu - J, 27 mart. 2025, 11:37
Autostrada A13 Brașov - Bacău. Se conturează un tunel de peste 400 metri în zona protejată a Dealului Lempeș - CNIR

Potrivit lor, întâlnirile de lucru și verificările în traseu au avut loc, după ce, în urmă cu două săptămâni, la ședința convocată de către Consiliul Județean Brașov, a fost prezentată necesitatea reconfigurării variantei inițiale de traseu pentru a facilita realizarea unui obiectiv de importanță strategică în zona localității Sânpetru.

a13

Astfel, echipa CNIR, alături de prestatorul care realizează Studiul de Fezabilitate și reprezentanții autorităților locale din cele trei comune, au analizat cele mai bune soluții pentru protejarea comunităților locale de pe traseul autostrăzii și au urmărit în teren posibilele constrângeri precum : halda de cenușă, spitalul și aerodromul din Sânpetru, dar și zona protejată din zona Dealului Lempeș.

Pentru a respecta cerințele de mediu, în zona Dealului Lempeș, se analizează proiectarea unui tunel cu o lungime cuprinsă între 400 și 600 de metri, spun cei de la CNIR.

În următoarea perioadă, specialiștii CNIR, alături de reprezentanții firmei care elaborează Studiul de Fezabilitate vor avea întâlniri de lucru în județul Covasna, la Consiliul Județean și cu reprezentanții primăriilor de pe traseu.

A13 Brașov – Bacău, 162,5 km

Lungimea estimată a traseului A13 Brașov – Bacău, care se desfășoară în județele Brașov, Covasna și Bacău, este de 162,5 kilometri, iar durata de finalizare a studiului de fezabilitate este de 24 de luni, calculată de la momentul începerii activității, septembrie 2024.

Potrivit inginerului George Stănică, manager de proiect CNIR, prestatorul avea mobilizate cinci instalații de foraj pe acest șantier.

Sectorul Brașov – Bacău al Autostrăzii A13 se va conecta cu viitoarea Autostrada Sibiu – Făgăraș – Brașov printr-un nod de mare viteză în zona localității Codlea, iar în zona Bacăului, la Răcăciuni cu Autostrada Moldovei A7.

Proiectul face parte din coridorul de conectivitate ,,Carpatia” și este inclus în Planul Investițional al României 2021 – 2030.

Te-ar mai putea interesa și
Administrația „Apele Române” a închiriat la licitație 22 de sectoare de plajă pentru o perioadă de 10 ani
Administrația „Apele Române” a închiriat la licitație 22 de sectoare de plajă pentru o perioadă de 10 ani
O nouă etapă de licitaţie pentru închirierea plajelor pentru următorii zece ani (sezonul estival 2025-2034) a fost finalizată, din cele 40 de sectoare de plajă scoase la licitaţie fiind......
Agențiile Fitch și S&P Global au îmbunătățit ratingul Bulgariei
Agențiile Fitch și S&P Global au îmbunătățit ratingul Bulgariei
Agenţiile internaţionale de evaluare financiară Fitch Ratings şi S&P Global Ratings au îmbunătăţit ratingul pentru ...
Ministrul Sănătății Alexandru Rogobete anunță că Centrul pentru Arși Gravi de la Târgu Mureș va fi deschis în prima jumătate a anului 2026
Ministrul Sănătății Alexandru Rogobete anunță că Centrul pentru Arși Gravi de la Târgu Mureș va fi deschis în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a anunţat, vineri, în timpul vizitei de lucru efectuate la Târgu Mureş, ...
Poșta Română cumpără 24 de camioane și 12 remorci, pentru care a alocat peste 25 de milioane de lei
Poșta Română cumpără 24 de camioane și 12 remorci, pentru care a alocat peste 25 de milioane de lei
Compania Naţională "Poşta Română" va cumpăra pentru serviciul de curierat 24 de camioane şi 12 remorci pentru care ...