„Autostrada” Arad – Oradea va fi lansată la licitație săptămâna viitoare – ministrul Transporturilor

09 02. 2024
dex oradea arad ungaria

„Săptămâna viitoare, probabil, CNAIR-ul va lansa în licitație Autostrada Arad – Oradea”, a menționat șeful Transporturilor.

Potrivit lui, cel mai scurt drum de la Marea Baltică la Marea Egee trece și prin cele două orașe din România.

„Legătura Nord – Sud, de la Marea Baltică până la Salonic, la Marea Egee, se face: Gdansk – Varșovia – Cracovia – Kosice Slovacia – Debrețin Ungaria – Arad – Oradea – Timisoara – Moravita – Belgrad – Salonic”, a precizat ministrul Transporturilor.

În octombrie 2023 a fost avizat în Consiliul Tehnico – Economic al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii studiul de fezabilitate pentru Drumul Expres Arad – Oradea, care va asigura și conexiunea cu granița cu Ungaria, a informat atunci secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu.

Potrivit acestuia, sunt prevăzute următoarele caracteristici tehnice:

120,47 km lungime traseu;
– drum de legătură cu Vama Nădlac – 9,85 km;
– drum de legătură Arad – 3 km;
– drum de legătură Salonta – 5 km;
punct de trecere a frontierei;
– 86 de poduri și pasaje;
– șase parcări de scurtă durată;
– opt spații de servicii tip S1 și S3, iar pe drumul de legătură cu Ungaria sunt prevăzute două spații de servicii tip S3, unde se va amenaja inclusiv parcare securizată cu nivel de securizare Bronz;
– patru Centre de Întreținere și Coordonare;
– sistem inteligent de monitorizare trafic (ITS);
– 12 noduri rutiere amplasate la intersecția cu:
1) drumul de legătură Centura Oradea cu A3, 2) DC71, 3) Gepiu cu DN7, 4) Salonta cu DJ795, 5) drumul de legătură cu granița Ungariei, 6) Avram Iancu cu DN79, 7) Chișineu-Criș cu DN79, DJ792C, 9) Varianta de Ocolire Arad Nou, 10) DJ 709B, 11) DJ709C cu Drum de legătură cu zona industrială Arad Vest și 12) VO Arad cu DN7.

Traseul Drumului Expres Arad – Oradea va traversa următoarele U.A.T.-uri:
Județul Bihor: Oradea, Sânandrei, Nojorid, Sânnicolau Roman, Gepiu, Cefa, Mădăras, Salonta, Ciumeghiu, Avram Iancu;
Județul Arad:, Zerind, Chișineu-Criș, Socodor, Simand, Macea, Zimandu Nou, Sofronea.

Valoarea totală a investiției este de 9,8 miliarde de lei, fără TVA, iar finanțarea investiției se realizează din fonduri europene nerambursabile, potrivit lui Scrioșteanu.

„Acest proiect este rezultatul unui parteneriat semnat în noiembrie 2020 între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, CNAIR și autoritățile locale (Consiliul Județean Bihor, Consiliul Județean Arad, Primăria Oradea și Primăria Arad). Este unul dintre cele mai importante proiecte descentralizate”, a subliniat Scrioșteanu.

CITEȘTE ȘI: