Autostrada Bucureștiului: 500 de camioane cu balast ajung în fiecare zi pe șantierul turcilor de la Alarko – secretar de stat

Lucrările pe loturile 1 și 2 ale din Autostrada de Centură București Sud (A0 Sud) continuă într-un ritm bun, circa 500 de camioane cu balast ajungând în fiecare zi pe șantier, anunță pe pagina proprie de Facebook secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu. El estimează că peste un an va fi dată în trafic prima secțiunea din A0, respectiv cea cuprinsă între DN5 și DN6, urmând ca în 2023 să fie gata întreaga A0 Sud.
Anemona Andone - vin, 03 dec. 2021, 16:51
Autostrada Bucureștiului: 500 de camioane cu balast ajung în fiecare zi pe șantierul turcilor de la Alarko - secretar de stat

„Cea mai importantă lucrare de pe lotul 1 al A0 Sud este intersecția dintre A0 și A2 (București- Constanța). Acest nod va fi printre cele mai mari noduri rutiere construite în România. Este și punctul critic în privința duratei de execuție, necesarul de timp pentru realizarea acestei lucrări fiind cel mai mare”, explică oficialul din Transporturi. El precizează că, până acum, au fost forați, armați și turnați toți cei 624 de piloți necesari, s-au armat, cofrat și turnat primele pile și rigle și continuă armarea, cofrarea și turnarea radierelor pilelor pe toată zona nodului rutier.

În ceea ce privește restricția de trafic de pe A2, pe banda 1 de sens (Constanța – București), aceasta va fi ridicată până la sfârșitul lunii decembrie, când se va finaliza refacerea infrastructurii rutiere care a fost afectată de lucrările de realizare a pilei din proximitate, anunță Scrioșteanu.

În total, pe Lotul I al A0 Sud, au fost forați 752 de piloți și mai sunt de forat încă 209, spune acesta.

Potrivit lui, se lucrează la podurile și podețele de pe toată lungimea amplasamentului, respectiv 14 poduri și pasaje și 35 de podețe. De asemenea, a fost decopertat de strat vegetal tot traseul Lotului I al A0 Sud și a început realizarea straturilor de fundație și a straturilor de formă din balast. În plus, a început relocarea rețelelor de utilități și devierea lor pentru eliberarea amplasamentului.

Scrioșteanu amintește că ordinul de începere a lucrărilor pentru cei 17 kilometri ai lotului 1 din A0 Sud a fost dat pe 15 februarie 2021.

Pe lotul 2 al A0 Sud s-au forat, armat și turnat 864 de piloți din cei 890 necesari celor 15 poduri și pasaje de pe amplasament, potrivit secretarului de stat.

„În șantier ajung, în fiecare zi, circa 500 de camioane cu balast, iar până acum volumul umpluturilor (straturile de fundație și de formă din balast) a depășit 1.027.000 tone”, detaliază Scrioșteanu. Astfel, se pare că a luat sfârșit criza balastului, despre care vorbea fosta șefă a Companiei de Drumuri în această vară.

Secretarul de stat mai spune că și pe acest lot continuă relocarea rețelelor de utilități și devierea lor pentru eliberarea amplasamentului. De asemenea, continuă producția de grinzi în șantier, iar până acum au fost realizate 311 dintre cele 1.460 de grinzi necesare loturilor 1 și 2. Până la sfârșitul lunii decembrie va începe montarea acestora, la nodul rutier de la intersecția dintre A0 și DN5, anticipează secretarul de stat.

Acesta amintește că din toamna anului trecut se lucrează pe toata lungimea lotului 2 al A0 Sud. De asemenea, din 19 octombrie 2021 se lucrează și pe lotul 3 al A0 Sud, care are o lungime de 18 km.

În decembrie 2022 se va circula pe Autostrada Bucureștiului, între DN5 și DN6 și, cu o mobilizare bună a antreprenorilor, în 2023, pe toată A0 Sud”, reafirmă oficialul din Transporturi.

Loturile 1 și 2 din A0 Sud sunt realizate de constructorul din Turcia Alsim Alarko, în vreme ce antreprenorul general de pe lotul 3 al A0 Sud este constructorul elen Aktor.

Autostrada de Centură București A0 va avea o lungime totală de 101 km și este parte a unui uriaș proiect european de infrastructură rutieră numit Coridorul 4 pan-european, care traversează România de la Vest la Est, pe direcția Nădlac – Arad – Timișoara – Lugoj – Deva – Sibiu – Pitești – București – Constanța.

„Așa cum am promis în urmă cu 2 ani, în 2022 vom finaliza cele 5 pasaje pe actuala Centură a Bucureștiului. Primul este gata! Pe pasajul Mogoșoaia se circulă începând din data de 30 septembrie 2021. Urmează, în ordine, pasajele Domnești, Berceni, Popești-Leordeni (Olteniței) și Cernica. Din 2023, vom circula și pe cele 3 loturi de pe zona de Sud a Autostrăzii Bucureștiului”, spune din nou Irinel Ionel Scrioșteanu.

Autostrada de Centură București Nord este împărțită în patru loturi, iar din 2 noiembrie 2021 a început organizarea de șantier pe lotul 2. Este primul lot al Autostrăzii Bucureștiului, pe zona de Nord, pe care au început lucrările.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de înţeles că ţara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel şi în privinţa Suediei, într-o întâlnire televizată......
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Jean-Philippe Imparato, directorul executiv al mărcii Alfa Romeo din grupul Stellantis, consideră că piața americană ...
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate duminică o propunere de interzicere a cazinourilor, într-un ...
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este obligat de lege să o cumpere
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este ...
Tragedia de pe Lacul Morii, unde un om a murit mușcat de câini, ne amintește că animalele domestice pot provoca daune ...