Autostrada Craiova – Piteşti a murit! Apare un drum expres. Noua şosea va fi construită după un studiu de acum 10 ani

Noua şosea de mare viteză dintre Craiova şi Piteşti nu va fi mai autostradă, conform celui mai recent plan al autorităţilor. Pentru ca lucrările să înceapă cât mai repede, construcţia va fi scoasă la licitaţie în baza unui studiu din 2007, ce prevede însă un drum expres între cele două oraşe. Prin urmare, licitaţia în derulare, pentru proiectarea la nivel de autostradă, va fi anulată.
Economica.net - mar, 18 apr. 2017, 21:03
Autostrada Craiova - Piteşti a murit! Apare un drum expres. Noua şosea va fi construită după un studiu de acum 10 ani

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ar putea modifica iar planul pentru construirea unei şosele între Craiova şi Piteşti. Astfel, cele două oraşe ar putea fi legate printr-un drum expres şi nu autostradă.

O decizie oficială cu privire la autostrada Craiova – Piteşti urmează să fie luată săptămâna viitoare în Consiliul Tehnico-Economic, a spus pentru ECONOMICA.NET Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Potrivit lui, sunt şanse foarte mari ca varianta aprobată să fie cea a drumului expres, în baza studiului de fezabilitate din 2007. Şi asta pentru a nu fi tergiversată construcţia.

Reprezentantul CNAIR a mai explicat că, deşi drumul expres nu este prevăzut cu bandă de urgenţă, autovehiculele vor putea staţiona totuşi fără probleme în caz de necesitate.

De asemenea, acesta a menţionat că în licitaţia pentru construcţie vor fi impuse noi exigenţe, precum ar fi cele legate de calitatea materialelor.

Discuţiile privind schimbarea strategiei CNAIR pentru autostrada Craiova – Piteşti au loc după ce premierul Sorin Grindeanu a declarat în vizită la uzina Ford că în această vară va fi lansată licitaţia pentru selectarea constructorului, pentru ca anul viitor să înceapă lucrările.

Acest lucru presupune însă demararea construcţiei pe baza unui studiu de fezabilitate din 2007, ce prevede drum expres, precum şi anularea licitaţiei în curs pentru actualizarea studiului şi proiectarea la nivel de autostradă.

În decembrie anul trecut, Compania de Drumuri a scos la licitaţie studiul de fezabilitate şi proiectarea autostrăzii Piteşti-Craiova, la o valoare estimată între 39,4 milioane de lei şi 46,5 milioane de lei. Pentru acest contract se luptă cel puţin trei firme din domeniu, dovadă fiind contestaţiile depuse deja de către Consitrans, Tecnic Consulting Engeneering Romania şi Romair Consulting. Această licitaţie va fi însă anulată, în varianta lansării licitaţiei pentru proiectare şi construire, anunţată de premier.

Drumul expres, mai ieftin şi mai periculos

Schimbarea proiectului din autostradă în drum expres este însă puternic criticată de către deputatul USR Cătălin Drulă, dar şi de către Asociaţia Pro Infrastructură (API).

„Un drum expres este mai ieftin doar cu 10-15% decât o autostradă şi mult mai prost ca siguranţă, confort şi capacitate”, susţine Cătălin Drulă, membru al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor.

Acesta menţionează câteva aspecte tehnice pentru care ideea unui drum expres între Craiova şi Piteşti este una proastă.

„Drumul expres nu are bandă de urgenţă, astfel, dacă se defectează un camion, una din cele două benzi rămâne blocată (cu toate problemele de siguranţă aferente). Benzile de circulaţie sunt mai înguste, de 3,5m în loc de 3,75m, ceea ce împreună cu absenţa benzii de urgenţă dă un disconfort la condus și senzație de claustrofobie. Pantele acestui drum așa cum a fost proiectat în 2007 sunt foarte mari (aproape 20km din cei 120km ai drumului au pante mari de până la 5%). Bandă de urcare pentru vehicule grele nu există. Curbele sunt mai strânse ca la o autostradă, viteza de proiectare a drumului fiind 120 km/h în loc de 140 km/h. Lipsesc (sau sunt foarte scurte) benzile de accelerare la noduri, pentru încadrare în trafic. Nodul cu autostrada A1 este mult subdimensionat pentru o intersecţie de drumuri rapide”, explică deputatul USR, pe pagina sa de Facebook.

Opinia lui Cătălin Drulă este împărtăşită şi de către membrii Asociaţiei Pro Infrastructură (API), care militează pentru autostradă între Craiova şi Piteşti.

Ionuţ Ciurea, directorul executiv al API, consideră că autostrada prezintă mai multe beneficii pe termen lung decât un drum expres.

De asemenea, o autostradă între Craiova – Piteşti sau de la Ploieşti la Paşcani nu este cu mult mai scumpă decât un drum expres. Potrivit reprezentantului API, diferenţe mari de preţ între un drum expres şi o autostradă sunt în zonă de munte.

Ciurea mai spune că Studiul de Fezabilitate din 2007 este mult sub ceea ce se doreşte pentru noua şosea Craiova – Piteşti. Potrivit lui, câştigătorul licitaţiei pentru proiectare şi execuţie nu trebuie să se bazeze prea mult pe acest studiu vechi.

Planuri peste planuri

Revenirea autostrăzii Craiova – Piteşti la drum expres reprezintă o nouă schimbare de plan pentru acest proiect, după ce anul trecut autorităţile au renunţat la construirea prin concesiune a drumului de mare viteză dintre cele două oraşe.

Pe 28 noiembrie 2016 a fost anulată licitaţia lansată în 2013 pentru „Contract de concesiune de lucrări publice privind proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întretinerea Drumului Expres / Autostrada Craiova – Piteşti, km 0+000 – km 121+185”.

Motivul anulării licitaţiei pentru realizarea în concesiune este „schimbarea substanţială a strategiei de implementare şi finanţare a proiectului Drum Expres/Autostrada Craiova – Piteşti, şi anume că proiectul a fost inclus în cuprinsul Master Planului General de Transport al României în cadrul listei proiectelor pentru care se asigură finanţare din fonduri nerambursabile, iar abordarea viitoare a proiectului se impune a fi ca şi secţiune de autostradă”.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...