Autostrada Craiova – Piteşti, „ucisă” oficial. CNAIR anulează licitaţia pentru revizuirea studiului de fezabilitate

România renunţă oficial la construirea unei autostrăzi între Piteşti şi Craiova, odată cu decizia CNAIR de anulare a licitaţiei pentru revizuirea studiului de fezabilitate şi proiectarea la nivel de autostradă a şoselei dintre cele două oraşe. Acestea  ar putea fi legate, în schimb, printr-un drum expres.
Economica.net - mie, 17 mai 2017, 14:18
Autostrada Craiova – Piteşti,

ECONOMICA.NET a relatat încă de luna trecută despre schimbarea planului autorităţilor privind şoseaua de mare viteză dintre Craiova şi Piteşti. Oficialii de la Drumuri explicau atunci că ar putea scoate la licitaţie execuţia noului drum, pentru ca lucrările să înceapă cât mai repede. În acest caz, construcţia se va baza însă pe un studiu din 2007, ce prevede însă un drum expres între cele două oraşe.

Prin urmare, licitaţia în derulare pentru proiectarea la nivel de autostradă trebuia anulată. Ceea ce s-a şi întâmplat, CNAIR anunţând, printr-o notificare publicată pe 16 mai, anularea acestei proceduri, argumentând că prin continuarea sa ar fi încălcat legea.

„În urma verificarii unor proceduri de revizuire a unor Studii de Fezabilitate, Curtea de Conturi a României a dispus în baza Deciziei CCR nr. III/19 încadrarea ca prejudiciu a unor cheltuieli plătite în cadrul contractelor de revizuire pentru activităţi similare derulate şi în contractul iniţial de elaborare a Studiilor de Fezabilitate iniţiale. Mai mult decât atât, s-a dispus extinderea verificărilor şi pentru celelalte contracte similare din cadrul CNAIR.

Urmare acestui raport, CNAIR a reanalizat specificaţiile prezentei documentaţii de atribuire. Având în vedere că unele dintre activităţile incluse în caietul de sarcini sunt similare cu unele activităţi derulate în cadrul contractului iniţial de elaborare a studiului de fezabilitate, se impune modificarea acestuia şi implicit a valorii estimate a procedurii.

Astfel, având în vedere necesitatea modificării prevederilor caietului de sarcini, implicit a modificării valorii estimate a contractului, autoritatea contractantă se află în imposibilitatea de a adopta măsuri corective fără ca acestea să conducă la încălcarea prevederilor art. 12 coroborate cu prevederile art. 172 alin. 5 din Legea nr. 98/2016. Drept urmare, Autoritatea Contractantă a decis, în conformitate cu prevederile art. 212 aliniat (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 anularea procedurii de licitaţie deschisă”, se arată în notificarea CNAIR.

Rămâne de văzut însă dacă notificarea CNAIR va fi sau nu contestată de către firmele participante la licitaţie.

În decembrie anul trecut, Compania de Drumuri a scos la licitaţie studiul de fezabilitate şi proiectarea autostrăzii Piteşti-Craiova, la o valoare estimată între 39,4 milioane de lei şi 46,5 milioane de lei. Pentru acest contract se luptau cel puţin trei firme din domeniu, dovadă fiind contestaţiile depuse deja de către Consitrans, Tecnic Consulting Engeneering Romania şi Romair Consulting.

Drumul expres, mai ieftin şi mai periculos

Schimbarea proiectului din autostradă în drum expres este însă puternic criticată de către deputatul USR Cătălin Drulă, dar şi de către Asociaţia Pro Infrastructură (API).

„Un drum expres este mai ieftin doar cu 10-15% decât o autostradă şi mult mai prost ca siguranţă, confort şi capacitate”, susţine Cătălin Drulă, membru al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor.

Revenirea autostrăzii Craiova – Piteşti la drum expres reprezintă o nouă schimbare de plan pentru acest proiect, după ce anul trecut autorităţile au renunţat la construirea prin concesiune a drumului de mare viteză dintre cele două oraşe.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea a 42 km
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea în Guvern a unui proiect de act normativ privind reabilitarea a 42 de kilometri din prima autostradă a României, A1......
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare a biletelor în cazul falimentului companiei aeriene
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare ...
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România este propunerea lui Alin Burcea, noul președinte ...
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc ...
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...