Autostrada Craiova – Piteşti, „ucisă” oficial. CNAIR anulează licitaţia pentru revizuirea studiului de fezabilitate

România renunţă oficial la construirea unei autostrăzi între Piteşti şi Craiova, odată cu decizia CNAIR de anulare a licitaţiei pentru revizuirea studiului de fezabilitate şi proiectarea la nivel de autostradă a şoselei dintre cele două oraşe. Acestea  ar putea fi legate, în schimb, printr-un drum expres.
Economica.net - mie, 17 mai 2017, 14:18
Autostrada Craiova – Piteşti,

ECONOMICA.NET a relatat încă de luna trecută despre schimbarea planului autorităţilor privind şoseaua de mare viteză dintre Craiova şi Piteşti. Oficialii de la Drumuri explicau atunci că ar putea scoate la licitaţie execuţia noului drum, pentru ca lucrările să înceapă cât mai repede. În acest caz, construcţia se va baza însă pe un studiu din 2007, ce prevede însă un drum expres între cele două oraşe.

Prin urmare, licitaţia în derulare pentru proiectarea la nivel de autostradă trebuia anulată. Ceea ce s-a şi întâmplat, CNAIR anunţând, printr-o notificare publicată pe 16 mai, anularea acestei proceduri, argumentând că prin continuarea sa ar fi încălcat legea.

„În urma verificarii unor proceduri de revizuire a unor Studii de Fezabilitate, Curtea de Conturi a României a dispus în baza Deciziei CCR nr. III/19 încadrarea ca prejudiciu a unor cheltuieli plătite în cadrul contractelor de revizuire pentru activităţi similare derulate şi în contractul iniţial de elaborare a Studiilor de Fezabilitate iniţiale. Mai mult decât atât, s-a dispus extinderea verificărilor şi pentru celelalte contracte similare din cadrul CNAIR.

Urmare acestui raport, CNAIR a reanalizat specificaţiile prezentei documentaţii de atribuire. Având în vedere că unele dintre activităţile incluse în caietul de sarcini sunt similare cu unele activităţi derulate în cadrul contractului iniţial de elaborare a studiului de fezabilitate, se impune modificarea acestuia şi implicit a valorii estimate a procedurii.

Astfel, având în vedere necesitatea modificării prevederilor caietului de sarcini, implicit a modificării valorii estimate a contractului, autoritatea contractantă se află în imposibilitatea de a adopta măsuri corective fără ca acestea să conducă la încălcarea prevederilor art. 12 coroborate cu prevederile art. 172 alin. 5 din Legea nr. 98/2016. Drept urmare, Autoritatea Contractantă a decis, în conformitate cu prevederile art. 212 aliniat (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 anularea procedurii de licitaţie deschisă”, se arată în notificarea CNAIR.

Rămâne de văzut însă dacă notificarea CNAIR va fi sau nu contestată de către firmele participante la licitaţie.

În decembrie anul trecut, Compania de Drumuri a scos la licitaţie studiul de fezabilitate şi proiectarea autostrăzii Piteşti-Craiova, la o valoare estimată între 39,4 milioane de lei şi 46,5 milioane de lei. Pentru acest contract se luptau cel puţin trei firme din domeniu, dovadă fiind contestaţiile depuse deja de către Consitrans, Tecnic Consulting Engeneering Romania şi Romair Consulting.

Drumul expres, mai ieftin şi mai periculos

Schimbarea proiectului din autostradă în drum expres este însă puternic criticată de către deputatul USR Cătălin Drulă, dar şi de către Asociaţia Pro Infrastructură (API).

„Un drum expres este mai ieftin doar cu 10-15% decât o autostradă şi mult mai prost ca siguranţă, confort şi capacitate”, susţine Cătălin Drulă, membru al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor.

Revenirea autostrăzii Craiova – Piteşti la drum expres reprezintă o nouă schimbare de plan pentru acest proiect, după ce anul trecut autorităţile au renunţat la construirea prin concesiune a drumului de mare viteză dintre cele două oraşe.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie. Cresc accizele, cu cât vei plăti în plus
Guvernul scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie. Cresc accizele, cu cât vei plăti în plus
Ministerul Finanțelor a publicat noile accize care vor fi plătite în anul 2022, iar cele la carburanți au parte de o ...
Corina Creţu: Salariul minim în România ar ajunge la 3.500 de lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu brut
Corina Creţu: Salariul minim în România ar ajunge la 3.500 de lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu ...
Corina Creţu, membru supleant în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European, ...
5 mari retaileri s-au întâlnit astăzi cu oficialii ANPC. Menținem un nivel constant al controalelor, anunță instituția
5 mari retaileri s-au întâlnit astăzi cu oficialii ANPC. Menținem un nivel constant al controalelor, anunță instituția
Cinci dintre cei mai mari retaileri alimentari, toți cu acționariat german, respectiv Kaufland, Lidl, Penny, Selgros și ...