Autostrada Lugoj – Deva: În două săptămâni va fi depus proiectul tehnic completat, pentru tuneluri – CNAIR

Proiectul tehnic necesar construirii tunelurilor de pe secțiunea lipsă Margina - Holdea din Autostrada Lugoj - Deva (A1) urmează să fie depus în două săptămâni, în varianta completată, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Acesta reprezintă primul contract pentru tunel de autostradă câștigat de grupul UMB, controlat de Dorinel Umbrărescu.
Anemona Andone - mie, 22 mai 2024, 13:22
Autostrada Lugoj - Deva: În două săptămâni va fi depus proiectul tehnic completat, pentru tuneluri - CNAIR

„În aproximativ două săptămâni urmează să avem varianta completată (a proiectului tehnic pentru tuneluri – n.r.) conform observațiilor CNAIR”, ne-au spus reprezentanții CNAIR, cu privire la secțiunea – lipsă din Autostrada Lugoj – Deva.

Primul tunel UMB de autostradă, gata în 2026?

Miercuri, Asociația Pro Infrastructură (API) a postat imagini video cu lucrări la lotul – lipsă Margina – Holdea.

„Veriga lipsă Margina – Holdea, când?”, întreabă API în postarea pe pagina proprie de Facebook, cu imagini din teren, de pe Autostrada A1 la Holdea.

În prezentare, un reprezentant al API estimează din nou că UMB nu va reuși să finalizeze până la sfârșitul anului 2026 lucrările pe acest tronson cu tuneluri al A1, finanțat prin PNRR. Pe lângă perioada contractuală de execuție (34 de luni), care duce termenul de finalizare a lucrărilor în 2027, acesta își mai argumentează prognoza prin nedepunerea proiectului tehnic pentru tuneluri.

 

Pe de altă parte, constructorul român UMB ar putea recupera din întârzieri. De altfel, au fost exemple în care acesta a finalizat chiar înainte de termenele contractuale lucrările pe unele șantiere.

Așadar, rămâne de văzut dacă lotul – lipsă Margina – Holdea, cu faimoasele „tuneluri pentru urși”, va fi sau nu gata în 2026.

Amintim că, pe 22 aprilie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a emis autorizație de construire parțială pentru secțiunea Margina – Holdea din Autostrada Lugoj – Deva. Lucrările autorizate nu includ deocamdată și tunelurile ce urmează să fie construite de UMB pe acest lot – lipsă din A1 Sibiu – Nădlac.

Autorizația de construire emisă în aprilie vizează lucrări pe un tronson de 5,7 kilometri din secțiunea E a lotului 2 din A1 Lugoj – Deva.

Valoarea lucrărilor autorizate este de 275,8 milioane de lei, fără TVA. Printre lucrările autorizate se numără și două pasaje.

Tot în aprilie, pasionații de infrastructură au postat imagini cu utilaje aduse de UMB pentru secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj – Deva (A1). Potrivit lor, o parte dintre acestea urmează să fie utilizate chiar la săparea tunelurilor.

Acest lot va include 2,13 kilometri de tunel forat cu două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație cu o platformă de 11,25 m.

Pe 14 octombrie 2022, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii – lipsă (9,13 km) din lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva. Asocierea S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SA & PE CONSTRUCT S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o. a fost declarată câștigătoare, cu o ofertă financiară de 1,83 de miliarde de lei fără TVA.

Finanțarea este asigurată prin PNRR, iar durata contractului este de 45 de luni, din care 11 luni perioada de proiectare și 34 de luni perioada de execuție a lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani.

După finalizarea lucrărilor pe acest lot, șoferii vor putea circula neîntrerupt pe autostradă de la Sibiu la Nădlac, granița cu Ungaria.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Am decis într-un for statutar că PSD va avea candidat la alegerile prezidențiale
Ciolacu: Am decis într-un for statutar că PSD va avea candidat la alegerile prezidențiale
Partidul Social Democrat va avea candidat pentru funcţia de preşedinte al României, conform unei decizii luate într-un for statutar al partidului, şi va câştiga alegerile prezidenţiale, a......
22,49 de milioane de telespectatori germani s-au uitat la meciul de debut al Campionatului European, câștigat de formația favorită cu 5 la 1 în fața Scoției
22,49 de milioane de telespectatori germani s-au uitat la meciul de debut al Campionatului European, câștigat de formația ...
Meciul dintre selecţionatele Germaniei şi Scoţiei (scor 5-1), disputat vineri la Munchen în deschiderea Campionatului ...
Primăria Capitalei a început lucrările de modernizare ale sistemului public de iluminat
Primăria Capitalei a început lucrările de modernizare ale sistemului public de iluminat
Primarul Bucureștiului Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a a început lucrările de modernizare ...
Florinel Bîrcă, director general ANZ: Următorul pas pentru România în domeniul zootehniei ar trebui să însemne reaşezarea ţării noastre pe ceea ce înseamnă piaţa genetică
Florinel Bîrcă, director general ANZ: Următorul pas pentru România în domeniul zootehniei ar trebui să însemne reaşezarea ...
Următorul pas pentru România în domeniul zootehniei ar trebui să însemne reaşezarea ţării noastre pe piaţa genetică, ...