Autostrada „muzeu” Lugoj – Deva: CNAIR contractează săptămâna aceasta expertiza pentru lotul cu fisură – surse

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) contractează în această săptămână serviciile de expertiză pentru lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva, unde a apărut o fisură deşi nu a fost deschisă circulaţia, au spus pentru ECONOMICA.NET surse oficiale. Acestea estimează că expertiza ar urma să fie finalizată în noiembrie.
Anemona Andone - joi, 26 sept. 2019, 19:21
Autostrada

Responsabilii de la Drumuri au ales să contracteze serviciile de expertiză prin încredinţare directă, deoarece în varianta organizării unei licitaţii, procedura ar fi durat mult mai mult, au explicat sursele noastre.

Expertiza urmează să fie realizată de către IPTANA, fost institut de proiectare al statului român.

În funcţie de rezultaltele expertizei, ce ar putea fi gata în noiembrie, CNAIR va decide paşii de urmat pentru remedierea problemelor şi deschiderea circulaţiei pe acest lot.

În ciuda presiunii politice, dar şi din partea societăţii civile, acest lot de autostradă ar putea să nu fie deschis traficului în 2019, din cauza posibilelor probleme structurale grave pe care le-ar avea, anticipează sursele noastre.

Amintim că o fisură de 15 metri lungime şi un centimetru lăţime a apărut pe lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva, la km 57+100, fiind vorba despre o problemă de terasament, care nu va putea fi rezolvată până la finele lunii septembrie, anunţa CNAIR în urmă cu două săptămâni.

Mai mult, fisura sesizată de autorităţi deja s-ar fi extins, potrivit unor pasionaţi de infrastructură.

Pe de altă parte, reprezentanţii constructorului au anunţat în 12 august că lucrările aferente proiectului au fost finalizate şi că nu există impedimente de ordin tehnic sau contractual pentru ca CNAIR să nu efectueze recepţia proiectului şi punerea sa în funcţiune, iar finisajele actuale sunt în afara corpului autostrăzii şi se pot executa fără a încurca traficul, ceea ce înseamnă că nu împiedicau recepţia lucrării.

În urma neînţelegerilor pentru remedierea unor probleme, CNAIR a reziliat la finele lunii august contractul cu asocierea care a construit lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Ulterior, a executat garanţiile constituite de asocierea de constructori la BCR şi Raiffeisen Bank.

Lotul 3 are o lungime de 21,14 kilometri, iar lucrările au fost atribuite la o valoare de 579,92 milioane lei, fără TVA asocierii de firme Teloxim Con SRL – Comsa SA – Aldesa Construccciones SA – Arcadis Eurometudes SA. Din suma totală, 492,93 milioane lei, adică 85%, reprezintă Fonduri de Coeziune, iar diferenţa de 86,98 milioane lei a fost asigurată din fonduri ale Guvernului României. 

Te-ar mai putea interesa și
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, transmite agenţia EFE,......
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...