Fisură de 15 metri lungime şi un centimetru lăţime pe Autostrada Lugoj-Deva. Problema nu se va remedia până la finele lunii – CNAIR

O fisură de 15 metri lungime şi un centimetru lăţime a apărut pe lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva, la km 57+100, fiind vorba despre o problemă de terasament, care nu va putea fi rezolvată până la finele lunii septembrie, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţii CNAIR, care au precizat că a fost executată garanţia depusă de constructor.
Economica.net - mie, 11 sept. 2019, 11:07
Fisură de 15 metri lungime şi un centimetru lăţime pe Autostrada Lugoj-Deva. Problema nu se va remedia până la finele lunii - CNAIR

„15 metri lungime şi un centimetru lărgire, avea ieri. Ne aşteptăm să evolueze. Este la kilometru 57+ 100. În 2017, când li s-a prăbuşit terasamentul, era la 57+300, deci în aceeaşi zonă. Fisura porneşte din asfalt şi continuă până jos în drumul tehnologic. (…) E o problemă de terasament. Este clar că în situaţia asta, până la remedierea problemei, nu se poate deschide circulaţia şi nicidecum nu o să se remedieze problema până la sfârşitul lunii septembrie. Clar că trebuie o expertiză profundă, astea sunt probleme structurale şi în funcţie de ce se găseşte acolo să se intre să se corecteze şi să se pună în siguranţă autostrada. Garanţia am executat-o (…). Nu le mai dăm înapoi. Nu le mai dăm nimic. Banii aceia îi folosim la reparaţia lotului. Banii aceia şi alţii pe care-i vom percepe din penalizări, din întârziere, din alte chestii”, a precizat sursa citată.

FOTO: Autostrada Lugoj – Deva lotul 3, rambleu prăbuşit în 2017

Şerbănescu a subliniat că doar o parte din reparaţii sunt acoperite de această garanţie şi, abia după ce se termină expertiza o să se vadă cât de ample sunt problemele şi cât vor costa reparaţiile.

„Expertiza trebuie făcută cu terţi pentru că, dacă o facem noi, o să fim acuzaţi că suntem părtinitori. Deci un alt contract”, au menţionat reprezentanţii companiei.

Expert independent pentru analiza fisurii – Răzvan Cuc

Fisura apărută la lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva va fi analizată de un expert independent, iar procedura va dura până la două săptămâni, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, la o dezbatere despre rezilierea contractului lotului 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva, organizată de Comisia pentru transporturi din Camera Deputaţilor.

„A apărut o fisură nu numai la corpul autostrăzii, ci şi la baza autostrăzii, şi trebuie văzut, trebuie găsită o soluţie, probabil trebuie făcut un zid de sprijin. Nu înseamnă că nu putem deschide traficului, dar până nu va veni undeva într-o săptămână şi jumătate, două săptămâni expertiza de la un expert cooptat, pentru că mare atenţie, observ că deja am intrat în nişte dispute cu firma care contestă analizele, analizele făcute de CESTRIN. Şi atunci avem un expert independent care poate veni şi să ne spună exact despre ce e vorba ca să venim să remediem ce se întâmplă acolo. Încă o dată, dacă se da în trafic, ea va fi deschisă pentru trafic. Nu se ţine închisă doar de dragul de a o ţine închisă sau că ar fi vreun moft sau vreo lovitură de imagine, aşa cum au spus alţii”, a declarat Răzvan Cuc.

Ministrul Transporturilor a afirmat că imaginile vorbesc de la sine şi că este vorba de o fisură lungă de 15 metri şi lată de un centimetru.

„Există metode de remediere. Deci nu se va întâmpla să dărâmăm autostrada sau ceva. Vom face un zid de sprijin, un sistem de drenare a apelor, pentru că noi trebuie să ne asigurăm că ea este stabilă, nu va avea probleme. În momentul în care este sub trafic, dacă am pune-o mâine sub trafic, de exemplu, vibraţiile care se produc de la maşini pot genera alte probleme şi atunci noi trebuie să ne asigurăm că deschiderea traficului nu pune în pericol siguranţa participanţilor la trafic şi trebuie să vedem exact cât este aş spune dilatarea şi crăpătura cât poate avansa şi unde practic se va opri”, a declarat Răzvan Cuc.

În ceea ce priveşte factura de penalităţi de 73 de milioane care a fost trimisă asocierii conduse de Comsa, reprezentanţii CNAIR au afirmat că aceasta nu a fost plătită, constructorul apelând la arbitraj în această privinţă.

„Nu ne-au plătit-o. Suntem în arbitraj cu ei. S-au dus în arbitraj, după aia o să ajungem în instanţă în mod sigur şi abia după ce vom avea o decizie definitivă a instanţei mergem la executor judecătoresc şi o să le executăm contul. Este de durată. Nu putem să aşteptăm să se termine procesul, trebuie să ne apucăm cât de curând … de la buget şi din garanţia de bune execuţii”, a mai spus sursa citată.

Joia trecută, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a afirmat că lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva, pentru care statul român a reziliat contractul cu constructorul spaniol, va fi deschis circulaţiei la sfârşitul lunii septembrie.

„Lotul 3 va fi deschis, undeva, la sfârşitul lunii septembrie. A fost preluat de către CNAIR. Se fac lucrările. Va fi dat în trafic la sfârşitul lunii septembrie, deci acei 44 de kilometri (pe loturile 3 şi 4 – n.r.) vor fi în integralitate deschişi. Se va circula de la Sibiu la Nădlac la profil de autostradă”, a declarat ministrul Transporturilor.

Pentru lotul 3, între Ilia şi Holdea, în lungime de 21,14 kilometri, statul român a reziliat contractul şi a decis ca CNAIR să facă în regie proprie lucrările ce mai trebuiau executate de constructorul spaniol.

Constructorul lotului 3 a anunţat că se gândeşte „foarte serios” să facă plângeri penale şi să acţioneze statul român în judecată, considerând că ministrul Transporturilor a reziliat contractul într-un mod abuziv.

Reprezentanţii constructorului spun că proiectul construirii lotului 3, în lungime de 21,14 kilometri, după o colaborare „extrem de dificilă” cu CNAIR, a fost finalizat şi se aştepta recepţia lucrărilor şi punerea în funcţiune. Constructorul a anunţat în 12 august că lucrările aferente proiectului au fost finalizate şi că nu există impedimente de ordin tehnic sau contractual pentru ca CNAIR să nu efectueze recepţia proiectului şi punerea sa în funcţiune, iar finisajele actuale sunt în afara corpului autostrăzii şi se pot executa fără a încurca traficul, ceea ce înseamnă că nu împiedicau recepţia lucrării.

Lotul 3 are o lungime de 21,14 kilometri, iar lucrările au fost atribuite la o valoare de 579,92 milioane lei, fără TVA asocierii de firme Teloxim Con SRL – Comsa SA – Aldesa Construccciones SA – Arcadis Eurometudes SA. Din suma totală, 492,93 milioane lei, adică 85%, reprezintă Fonduri de Coeziune, iar diferenţa de 86,98 milioane lei a fost asigurată din fonduri ale Guvernului României. 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...