Autostrada Lugoj – Deva: cum arată loturile 3 şi 4 pe ultima sută de metri, înainte de inaugurare FOTOREPORTAJ

Reţeaua de autostrăzi a României va creşte cu 43 de kilometri odată cu inaugurarea loturilor 3 şi 4 din Autostrada Lugoj – Deva, planificată pentru această vară. Vezi cum arată lucrările pe "ultima sută de metri", pe care constructorii vor să le finalizeze în maxim două luni, într-un fotoreportaj realizat pentru ECONOMICA.NET.
MARIUS POPOVICI - joi, 20 iun. 2019, 18:31
Autostrada Lugoj – Deva: cum arată loturile 3 şi 4 pe ultima sută de metri, înainte de inaugurare FOTOREPORTAJ

FOTOREPORTAJ Marius Popovici

Am parcurs recent, pe o căldură suportabilă, cei 41,5 kilometri ai loturilor 3 şi 4 Lugoj – Deva, completi terminaţi, inclusiv marcajele orizontale.

Se lucrează în prezent pe circa 300 de metri la Nodul Holdea, lot 3, şi pe 1,2 kilometri la Dealul Liliecilor, Şoimuş, lot 4.

Dar iată detaliile pe loturi:

La nodul Holdea, lot 3, fundaţia bretelei de intrare şi coborâre de pe autostradă – va fi o singură bretea, de opt metri, cu două sensuri de circulaţie – este aproape terminată. Urmează balastul stabilizat şi sistemul rutier.

În rest, până la nodul Ilia, totul este gata în mare parte. Marcajul longitudinal, parapeţii şi pereţii antizgomot sunt demult terminaţi.

Pe lotul 4, totul este terminat de la nodul Ilia şi până la dealul celebru, km 96, dar şi de la km 97 până la km 100 – Deva.

Dealul Liliecilor este, de peste jumătate de an, vedeta tuturor dronelor rutiere ale ţării. Nicio secţiune de autostradă în lucru nu a fost aşa de mult mediatizată, şi pe bună dreptate.

Dar să vedem despre ce e vorba.

Pe lungimea de 1,2 kilometri a dealului, constructorul a adoptat soluţia executării unor platforme din beton în număr de două pentru înălţimea totală de 50 – 60 m a dealului, cu o structură geologică mixtă, de pâmânt, pietriş dar şi de rocă, iar dealul este fixat cu plasa de sârmă, ancorată cu butoane din oţel.

Pe partea de amonte a acestor platforme avem şi canale de colectare pluvială, care se descarcă, la circa 200 – 300 de metri între ele, în tuburi verticale din oţel.

În zona platformei autostrăzii, care în final va avea o lăţime de peste 25 de metri, constructorul excavează ultimele sute de metri cubi de stâncă. Pe şantier este o forfotă incredibilă a sute de utilaje terasiere grele. În curând va demara turnarea balastului stabilizat şi apoi sistemul rutier.

Şi zidul de sprijin spre DN68 este aproape gata, din gabioane de piatră, cu înălţimea de 8-10 metri.

Cei sceptici nu vor crede niciun cuvânt, dar constructorul doreşte terminarea lotului în următoarele 6-8 săptămâni. Şi eu cred ca acest deziderat este realizabil, iar pozele ataşate o pot dovedi.

O notă foarte bună pentru constructor: lucrările executate au trecut cu bine de ploile torenţiale recente.

Este regretabilă indecizia autorităţilor de a demara ultimii opt kilometri din lotul 2 – zona cu tuneluri pentru urşi.

Odată predate circulaţiei, loturile 3 şi 4 vor atrage şi mai multe autovehicule iar pe DN7 traficul va scădea mult. Însă pe cei 13 kilometri ai DN58A  Holdea – Margina, cu multe curbe şi serpentine, va fi jale mare.

Oricum, şoferii vor răsufla uşuraţi când vor parcurge cei 43 de kilometri  noi de autostradă – de o rară frumuseţe şi spectaculozitate şi prima traversare din Banat spre Ardeal la nivel de autostradă – sperăm cu toţii din iulie – august 2019.

Te-ar mai putea interesa și
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar zeci de copaci au fost doborâţi de viscol în ultimele 24 de ore, arată......
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) confirmă existența unui focar ...