Autostrada Ploiești – Brașov: Proiectantul a exagerat de cel puțin trei ori costul variantei fără tuneluri – Construim România

Asociația Construim România (ASCORO) critică în termeni duri varianta de traseu propusă de Consitrans pentru Autostrada Ploiești - Brașov. Reprezentanții ASCORO atrag atenția că, dacă va fi aprobată, această variantă va îngropa definitiv proiectul. Ei mai susțin că proiectantul a exagerat de cel puțin trei ori costul variantei fără tunel, pentru ca alternativa cu tunel să fie mai atractivă.
Anemona Andone - mar, 31 ian. 2023, 21:57
Autostrada Ploiești - Brașov: Proiectantul a exagerat de cel puțin trei ori costul variantei fără tuneluri - Construim România

„Pentru a ajunge la concluzia că tunelurile sunt cele mai bune, cei de la Consitrans par să exagereze cu mult costurile în varianta fără tunel. Astfel, pe tronsonul 1, de 39 km autostradă în câmpie Ploiești – Câmpina, în alternativa de traseu 1, fără niciun tunel, Consitrans estimează un cost de 1,6 miliarde de euro, adică 41 milioane euro/km. În condițiile în care o autostradă la câmpie costă între 5 și 15 milioane euro/km. Exemplu: A7 Focșani – Bacău semnat în decembrie cu UMB pentru 13,8 milioane euro/ km, cu relief asemănător. Exagerând costurile alternativei fără tuneluri de cel puțin trei ori, sigur că varianta cu tuneluri nu mai pare așa de rea”, spun cei de la Construim România.

Ei adaugă că în zona Câmpina – Breaza compania Consitrans propune un tunel de 13 kilometri. „Nu există așa ceva pe nicio autostradă în Europa. Noi apreciem că ar costa peste 2 miliarde de euro numai acest tunel. Ar însemna riscuri în exploatare, plus costuri foarte ridicate. Există alternativa cu pod / viaduct la suprafață. Este spațiu suficient între calea ferată și râul Prahova pentru construcția viaductului. Costurile ar fi de aproximativ 10 ori mai mici”, explică cei de la Construim România.

Tronsoane care se termină în mijlocul tunelurilor

Asociația Construim România mai constată că autorii studiului au făcut o împărțire pe tronsoane îndoielnică. „De exemplu în alternativa 3 tronsonul 1 se termină la km 41+800, care este fix în mijlocul unui tunel și departe de orice nod rutier. La fel și tronsonul 4 al alternativei 3 se termina la km 88+500, iarăși în mijlocul unui tunel”, spun cei de la ASCORO.

Asociația Construim România propune:

– Renunțarea la tunelul de 2 km din zona Ploiești și alegerea alternativei 1 de traseu în zona Ploiești.
– Renunțarea la tunelul de 13 km din zona Câmpina-Breaza și alegerea alternativei 5 de traseu în zona Câmpina-Breaza.
– Alegerea alternativei de traseu 1 mai departe de la Breaza pana la Râșnov. Aceasta presupune foarte puține tunele, cel mai lung fiind de sub 2 km în zona Predeal – Pârâul Rece.

„Conform estimărilor noastre, varianta propusă de Consitrans ar costa la final 6 – 7 miliarde de euro și ar presupune o durată de execuție de 10 – 20 de ani. În varianta propusă de noi, estimăm costuri de circa 2 – 3 miliarde de euro și o durată de execuție 4 – 5 ani”, susține Asociația Construim România.

Reprezentanții acesteia mai spun că proiectantul Consitrans nu ar avea o experiență suficientă în proiectarea de tuneluri. „Din punctul nostru de vedere, este inadmisibil ca ei să își imagineze că un tunel costă la fel ca un pod, să nu înțeleagă pericolele unui tunel, să nu înțeleagă explozia de costuri și dificultățile cauzate de un tunel de lungime foarte mare și că durata de realizare a unui tunel depășește cu mult pe cea a unui viaduct, mai ales la structuri foarte lungi”, explică ASCORO.

ECONOMICA.NET a transmis o solicitare de presă către Consitrans și CNAIR cu privire la criticile Asociației Construim România.

Pe 13 ianuarie 2023, CNAIR a lansat în consultare publică traseul Autostrăzii Ploiești – Brașov, așa cum reiese din propunerile proiectantului Consitrans la finalul raportului Analiza Multicriterială AMC1.

Toate cele cinci variante de traseu propuse pentru Autostrada Ploiești – Brașov includ fiecare cel puțin 60 de kilometri de tuneluri și poduri, ceea ce duce costurile totale ale investiției la peste 11 miliarde de euro, inclusiv TVA. De asemenea, toate alternativele intersectează aria naturală protejată Bucegi, iar unele dintre ele interferează cu unități militare sau Castelul Cantacuzino, unde Netflix a filmat serialul Wednesday.

CITEȘTE ȘI

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Craiova – Caransebeș: Ofertele pentru primele două loturi, așteptate până pe 27 aprilie
Calea ferată Craiova – Caransebeș: Ofertele pentru primele două loturi, așteptate până pe 27 aprilie
CFR Infrastructură anunță startul oficial la licitația pentru primele două loturi de pe tronsonul Craiova - Drobeta Turnu Severin - Caransebeș. A fost stabilit termenul limită pentru depunerea......
ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei, amenda maximă permisă
ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei, amenda maximă permisă
ANRE a sancționat Hidroelectrica cu 400.000 de lei pentru nereguli pe partea de furnizare, după cum arată un comunicat ...
Finlanda, desemnată „cea mai fericită ţară din lume” pentru al şaselea an consecutiv. România, pe locul 24
Finlanda, desemnată „cea mai fericită ţară din lume” pentru al şaselea an consecutiv. România, pe locul 24
Finlanda a fost declarată ţara cu cea mai fericită populaţie din lume pentru al şaselea an consecutiv, potrivit clasamentului ...
Cum influenţează procesorul smartphone-ului calitatea fotografiilor
Cum influenţează procesorul smartphone-ului calitatea fotografiilor
Mulţi pasionaţi de fotografie au decis să nu mai folosească echipamentul profesional pentru anumite scenarii în care ...