Popândăii, noul obstacol în calea construcţiei autostrăzii spre Ungaria

După lilieci şi urşi, a venit rândul altor animale să stea în calea construcţiei de autostrăzi. Emiterea Acordului de Mediu Revizuit pentru o secţiune din Autostrada Transilvania este condiţionată de protejarea popândăilor din situl Natura 2000, prin realizarea unui podeţ şi montarea de panouri anti-zgomot.
Economica.net - mie, 18 oct. 2017, 21:06
Popândăii, noul obstacol în calea construcţiei autostrăzii spre Ungaria

Autorităţile de mediu condiţionează construirea tronsonului Suplacu de Barcău – Borş de măsuri pentru protejarea habitatului popândăului din Pajistea Fegernic, conform unui document al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), postat pe forumul Asociaţiei Pro Infrastructură (API).

Potrivit ANPM, lucrările de construcţii, dar şi zgomotul şi vibraţiile ce vor rezulta ca urmare a operării autostrăzii ar ameninţa specia popândăului (Spermophilus citellus).

Pentru protejarea sa, soluţia finală avizată este „realizarea unui rambleu cu asigurarea unei deschideri de minim 5 m, de tipul unui podeţ” (foto jos).

De asemenea, ANPM mai cere amplasarea de panouri anti-zgomot şi anti-vibraţii pe tronsonul de autostradă care traversează situl Natura 2000 Pajistea Fegernic, luându-se în considerare şi un buffer de 100 de metri în proximitatea limitelor în care autostrada intersectează situl Natura 2000.

 

La finele lunii septembrie, Octavian Pătraşcu, şeful Directiei Controlul Poluării si Reglementări din cadrul ANPM, a declarat pentru ECONOMICA.NET că procedura de revizuire a Acordului de Mediu pentru secţiunea Borş – Ogra din Autostrada Transilvania ar putea fi gata în maxim 30 de zile.

În acest caz, a fost consultată şi partea maghiară, de la care se aştepta răspunsul oficial. Apoi, ANPM urma să publice decizia pe site-ul său pentru câteva zile, pentru a putea fi primite eventuale observaţii din partea publicului. „Mai durează maxim 30 de zile. Trebuie să respectăm procedurile de consultare a publicului în primul rând”, explica reprezentantul ANPM.

Montarea de panouri fonoabsorbante este, de regulă, o cerinţă în cazul autostrăzilor urbane, care traversează zone cu locuinţe.

Măsurile de de protejare a popândăilor nu se compară însă cu cele impuse pentru liliecii de pe lotul 4 Lugoj – Deva, care au contribuit la blocarea proiectului mai mulţi ani. De asemenea, nu se compară nici cu „tunelurile pentru urşi” de pe lotul 2 Lugoj – Deva, estimate la 100 de milioane de euro. Pentru construcţia lor urmează să fie lansată altă licitaţie, ceea ce împinge termenul de finalizare a lucrărilor până în 2020.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a scos din nou la licitaţie în august construcţia tronsonului Suplacu de Barcău – Borş din Autostrada Transilvania. Proiectul este format din trei loturi, respectiv Suplacu de Barcău – Chiribiş (26 de km), Chiribiş – Biharia (29 de km) şi Biharia – Borş (5 km).

„Cu o valoare însumată de peste 215 milioane de euro, fără TVA, contractul urmează să prevadă o perioadă de proiectare de 6 luni şi o perioadă de 18 de luni pentru construcţie. Perioada de garanţie a lucrărilor, prevăzută în documentaţie, este cuprinsă între 5 şi 10 ani, în funcţie de opţiunea ofertanţilor”, potrivit CNAIR.

După rezilierea contractului cu Bechtel, construcţia tronsonului Suplacu de Barcău – Borş a fost atribuită în mai 2015 spaniolilor de la Corsan pentru suma de 701 de milioane de lei, fără TVA. Contractul cu spaniolii a fost însă reziliat pe 17 noiembrie 2016, din cauza mobilizării slabe de pe şantier.

Segmentul Suplacu de Barcău – Borş face parte din Autostrada Transilvania şi urmează să asigure legătura dintre Vestul României şi Ungaria, prin Vama Borş.

Te-ar mai putea interesa și
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a încheiat un contract în valoare de 4,05 milioane de euro cu compania olandeză Rensen-Driessen Shipbuilding B.V. pentru construcţia şi livrarea unei nave fluviale. ...
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se va deschide luni, 29 iulie 2024,la ora 11. Acesta este situat în zona food-court ...
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate în trimestrul II
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate ...
Grupul german Mercedes-Benz şi-a redus previziunile privind marja anuală de profit, după vânzările slabe din trimestrul ...
România rămâne în procedura de deficit excesiv
România rămâne în procedura de deficit excesiv
Consiliul Uniunii Europene a deschis vineri proceduri oficiale contra statelor membre UE care se confruntă cu un deficit ...