Autostrada România – Serbia: S-a stabilit traseul final al tronsonului Timișoara – Moravița. Au fost studiate 11 variante de traseu

Analiza multicriterială a studiului de fezabilitate pentru Autostrada Timișoara - Moravița (circa 70 de km lungime) a fost finalizată și a fost stabilit traseul, potrivit ministrului Transporturilor Cătălin Drulă.
Anemona Andone - vin, 19 mart. 2021, 14:50
Autostrada România - Serbia: S-a stabilit traseul final al tronsonului Timișoara - Moravița. Au fost studiate 11 variante de traseu

„Acum pot începe investigațiile de teren și proiectarea detaliată. În cadrul proiectului, au fost cercetate 11 variante de traseu. Toate au fost comparate în cadrul analizei multicriteriale, pe baza unor norme economice și de mediu – 70% a contat criteriul economic și 30%, cel de mediu”, a explicat ministrul Transporturilor.

Potrivit lui, pe primul loc se află, la mare distanță de celelalte alternative de traseu, varianta 5 (85 de puncte din 100, în timp ce a doua clasată a avut 54 de puncte).

„Varianta 5 propune o rută care se desprinde din A1 în zona Remetea Mare, continuă în paralel cu centura Timișoara Sud până în zona Giroc, unde va fi realizat un drum de legătură cu această centură. De acolo, traseul merge spre sud, pe ruta Jebel – Opaița – Stamora Germană – Moravița, până la granița cu Serbia”, a detaliat Cătălin Drulă.

Astfel, se dă startul fazei a doua a studiului de fezabilitate care implică investigații detaliate de teren (studiile geotehnic, arheologic, topografic, mediu) și care va fi gata în primăvara anului viitor, potrivit șefului Transporturilor.

El a adăugat că anul acesta proiectul beneficiază de alocări de 4,9 milioane de lei de la bugetul de stat, din fonduri europene.

A9 Timișoara – Moravița este crucială pentru conexiunea vestului țării cu Serbia și, mai departe, la rețeaua rutieră din Balcanii de Vest, respectiv din sudul Europei.

24 de luni pentru studiul de fezabilitate

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat anul trecut contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate al Autostrăzii Timişoara – Moraviţa care se va continua către Pancevo, în Serbia. Valoarea contractului depăşeşte nouă milioane de lei.

Licitaţia a fost câştigată de asocierea Search Corporation SRL – Egis Romania SA. 85% din bani vin de la Uniunea Europeană, prin Fondul de Coeziune, iar 15 procente reprezintă contribuţia CNAIR.

Acesta este primul pas concret pe care autorităţile de la Bucureşti îl fac pentru realizarea unei conexiuni de mare viteză cu ţara vecină. Durata contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate va fi de 24 de luni, potrivit anunţului din platforma de achiziţii publice SEAP.

Citește și Consiliul Judeţean Timiş cere ca autostrada spre graniţa cu Serbia să conecteze Timişoara prin două bretele rutiere

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...