Autostrada Sibiu – Făgăraș: Patru oferte pentru supervizarea turcilor de la Makyol pe tronsonul 3

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit patru oferte pentru supervizarea lucrărilor la tronsonul 3 (17,61 km) din Autostrada Sibiu - Făgăraș (A13). Cele patru oferte provin de la companii din România, dar și din Turcia, Italia și Spania.
Anemona Andone - Dum, 07 apr. 2024, 08:58
Autostrada Sibiu - Făgăraș: Patru oferte pentru supervizarea turcilor de la Makyol pe tronsonul 3

Cele patru oferte depuse pentru supervizarea lucrărilor la tronson 3 din Autostrada Sibiu – Făgăraș provin de la:

1. TECNIC Consulting Engineering Romania
2. IRD ENGINEERING
3. PROYAPI MUHENDISLIK VE MUSAVIRLIK ANONIM SIRKETI
4. Asocierea CONSITRANS (Leader),GESTION INTEGRAL DEL SUELO SL

Valoarea estimată a contractului de supervizare este cuprinsă între 48 de milioane de lei și 57 de milioane de lei, potrivit anunțului din SEAP.

Amtintim că turcii de la Makyol au câștigat contractul pentru proiectarea și execuția tronsonului 3. De altfel, acest constructor va realiza toate cele patru loturi din Autostrada Sibiu – Făgăraș.

În august 2023, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția tronsonului 3 (17,61 km) din Autostrada Sibiu – Făgăraș, acesta fiind primul din cele patru tronsoane pentru care a fost contractat constructor.

Pe 26 februarie 2024 urma să înceapă oficial proiectarea și pe tronsoanele 1 și 2 ale autostrăzii Sibiu – Făgăraș (A13), a informat în februarie Cristian Pistol, directorul general al CNAIR. Potrivit lui, practic în acel moment pentru toate cele patru tronsoane (68,04 km) fusese emis ordin de începere pentru fazele de proiectare, care vor avea o durată de 12 luni.

Pentru tronsonul 3 faza de proiectare a început în data de 16 octombrie 2023, iar pentru tronsonul 4 proiectarea a început în data de 15 ianuarie 2024, a mai precizat atunci Pistol.

Ulterior finalizării proiectelor tehnice se va intra în faza de execuție a lucrărilor pe toate cele patru tronsoane, care va dura 36 de luni.

Potrivit datelor Companiei de Drumuri, turcii de la Makyol au emis pe 12 decembrie o factură de 21 milioane de lei, pentru tronsonul 3, primul din cele patru pentru care a fost de altfel semnat contract. De asemenea, aceasta este prima factură aferentă contractelor de proiectare și execuție pentru Autostrada Sibiu – Făgăraș.

 

68 de kilometri până în 2028

Contractele pentru cele patru tronsoane au o durată de 48 de luni (12 luni pentru proiectare și 36 pentru execuția a lucrărilor).

Având în vedere că în 2024 au fost emise ultimele ordine de începere, lucrările la toți cei 68 de kilometri de autostradă trebuie finalizate până în 2028.

Antreprenorul turc (Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS) are la dispoziție 6,4 miliarde de lei (fără TVA) pentru construcția celor 68 de kilometri de autostradă dintre Sibiu și Făgăraș:
– Tronsonul 1: Boița (Autostrada Sibiu – Pitești) – Avrig – Mârșa (DJ 105G) în lungime de 14,25 km,
– Tronsonul 2: Mârșa (DJ105G) – ArpașudeJos (DN1) în lungime de 19,92 km,
– Tronsonul 3 (Arpașu de Jos (DN1) – Sâmbăta de Sus (DJ105B) în lungime de 17,61 km,
– Tronsonul 4 (Sâmbăta de Sus (DJ105B) – Municipiul Făgăraș (16,26 km) la care se adaugă drumul de legătură cu DN1 (5,6 km).

7 noduri rutiere pe Autostrada Sibiu  – Făgăraș

Finanțarea este asigurată din Programul Transport (PT), iar pe traseul acestei secțiuni urmează să fie construite:
– 7 noduri rutiere: Boita, Avrig, Arpasu, Victoria, Sambata, Ileni, Fagaras
– 24 poduri peste Autostrada Sibiu Fagaras
– 63 poduri peste alte tipuri de obstacole (cursuri apa, drumuri)
– 3 poduri pe drum de legatura intre Autostrada Sibiu- Fagaras si DN1
– 12 viaducte pe autostrada Sibiu – Fagaras
– 2 Centre de intretinere si coordonare
– 1 punct de sprijin
– 2 spatii de servicii S3
– 2 spatii de servicii S1

Turcii de la Makyol mai sunt implicați alături de cei de la Nurol în construcția lotului 3 Pietroasele – Buzău din Autostrada Moldovei A7 Ploiești – Buzău. De asemenea, alături de turcii de la Alarko, lucrează la secțiunea 1 Mai – Tokyo/Băneasa a Magistralei 6 de metrou.

De asemenea, turcii de la Makyol au fost interesați și de construirea Autostrăzii Ploiești – Comarnic – Brașov. Amintim că aceștia au depus ofertă împreună cu un constructor din China pentru construirea prin parteneriat public – privat a celei mai așteptate autostrăzi din România.

CITEȘTE ȘI:

 

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...