Autostrada Sibiu-Orăştie: Dan Şova, circumspect că se vor termina la timp lucrările la lotul trei

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, s-a declarat vineri circumspect că lucrările la lotul trei al autostrăzii Sibiu-Orăştie se vor termina la timp.
Economica.net - vin, 09 mai 2014, 11:16
Autostrada Sibiu-Orăştie: Dan Şova, circumspect că se vor termina la timp lucrările la lotul trei

În timpul inspecţiei efectuate vineri pe şantier, Dan Şova le-a spus constructorilor: ‘Eu sunt circumspect, dar nu sunt inginer constructor. Să dea Dumnezeu să fie bine!’

Dan Şova a afirmat că este nemulţumit de felul în care se lucrează.

‘Mi se pare că, dacă nu vor face ce spune domnul director Cristian Andrei, adică dacă nu vor munci în schimburi prelungite şi nu vor avea utilaje serioase, nu cred că vor termina. Dar, mă rog, vor avea şi norocul unei veri lungi şi secetoase din punct de vedere al precipitaţiilor de pe zona asta, atunci ar trebui să poată lucra. Vă mărturisesc că nu îmi place foarte mult mobilizarea care este, dar dacă spun că sunt în graficul de lucrări… ‘, a spus Dan Şova.

Acesta a promis să se întoarcă pe şantier în mai puţin de o lună să-i verifice din nou pe constructori.

‘Luni o să verificăm la CNADR (Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România n.r) exact care este situaţia. Altfel, nu îmi place nici mie, cred că nu vă place nici dumneavoastră, nu place nimănui cum arată cei 6 kilometri, care sunt problematici. Dar dacă inginerii constructori spun că sunt în grafic, dânşii spun că trebuie să lucreze de sus în jos, o să vedem. În două – trei săptămâni o să venim din nou ‘, a adăugat Dan Şova.

Totuşi, specialiştii de la CNDAR susţin că firma constructoare respectă calendarul, chiar dacă nu sunt suficiente utilaje deocamdată pe teren.

‘E mai puţin important ce spun eu, e mult mai important ce spun specialiştii. Specialiştii spun că respectă calendarul care s-a stabilit de comun acord cu CNADR. Deci, eu constructor nu sunt, nu pot decât să cred, deocamdată, că nu ne-au minţit niciodată’, a completat Şova.

Întrebat dacă sunt suficiente utilaje şi muncitori pe şantier, ministrul Şova a răspuns: ‘Nu mi se pare mie, li se pare specialiştilor. Eu sunt jurist, dar specialiştii spun că deocamdată calendarul se respectă. Mie personal, aşa, ca om de pe stradă, aşa cum sunteţi şi dumneavoastră, mi-ar fi plăcut să văd mai multă agitaţie pe şantier, dar dacă aşa este graficul, sper să se respecte. ‘

Cu toate acestea, ministrul Transporturilor le promite şoferilor că vor putea circula pe porţiunea de autostradă inspectată vineri, pe 15 noiembrie.

‘Şoferilor le spunem că un complet de arbitri a stabilit ca în data de 15 noiembrie să fie gata această autostradă şi noi ne vom ţine de capul lor ca să fie gata. Oricum, din 2013, pentru prima dată în istorie, CNDAR are unităţi de urmărire a contractelor de la CNANR central, în afară de Secţia de la Drumuri Naţionale, care stă după ei. Rapoartele lor arată că sunt în grafic. Oamenii trebuie să se aştepte ca acest tronson să fie gata pe data 15 noiembrie. Şi eu sper pentru Impregilio să fie gata pe 15 noiembrie ‘, a încheiat Dan Şova.

La începutul lunii aprilie, ministrul Transporturilor anunţa că lucrările incluse în Lotul 3 din autostrada Orăştie-Sibiu vor continua cu italienii de la Impregilo, fără costuri suplimentare.

‘Impregilo avea o serie de pretenţii inacceptabile pentru care noi am spus că ori se revine în limitele contractului, fără costuri suplimentare, ori reziliem contractul. Până ieri /31 martie 2014, n.r./, la ora 12,00, şi-au dat acceptul pentru cererile formulate de CNADNR /Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România/. Şi-au asumat că vor termina cei 16 kilometri din cei 22 km neafectaţi de alunecările de teren, până la 15 iulie 2014. De asemenea, şi-au asumat finalizarea lucrărilor fără costuri suplimentare aşa cum s-a dorit iniţial şi ne determinase pe noi să reziliem contractul’, a spus Şova.

Conform datelor publicate pe site-ul CNADNR, valoarea totală a proiectului autostrăzii Sibiu-Orăştie este de peste 2,563 miliarde lei (fără TVA), din care 2,179 miliarde lei reprezintă contribuţia nerambursabilă a Comisiei Europene, prin Fondul de Coeziune (85% din valoarea totala eligibilă), diferenţa fiind asigurată prin bugetul de stat.

Din cauza complexităţii şi lungimii proiectului, pentru execuţia lucrărilor de pe autostrada Sibiu-Orăştie a fost realizată o împărţire în 4 loturi.

Pentru lotul 3, valoarea contractului cu Impregilo este de 604,791 milioane lei, fără TVA, din care 514,073 contribuţia UE şi 90,718 milioane lei de la bugetul de stat.

Autostrada Orăştie-Sibiu a fost deschisă circulaţiei în data de 20 decembrie 2013, pe distanţa dintre Orăştie, judeţul Hunedoara şi Cunţa, judeţul Alba, respectiv aproximativ 44 de kilometri, după ce anterior, în cursul aceleaşi zile, a fost inaugurat şi lotul 4 al acesteia, între Sălişte şi Sibiu, în lungime de 16 kilometri.

Te-ar mai putea interesa și
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului din Ucraina, într-un interviu în care a vorbit despre perspectivele......
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...