Autostrada Sibiu – Piteşti: autorizaţia de construire pentru secţiunea 1 ar putea fi emisă în februarie – surse oficiale

Autoritățile române ar putea emite în luna februarie autorizaţia de construire pentru prima secţiune a celui mai important proiect rutier al ţării, urmând ca în martie să fie dat și ordinul de începere a lucrărilor efective la Autostrada Sibiu – Pitești, au spus surse oficiale pentru ECONOMICA.NET. Și constructorul austriac Porr se așteaptă ca autorizația de construire să fie emisă în februarie.
Anemona Andone - mie, 15 ian. 2020, 20:05
Autostrada Sibiu – Piteşti: autorizaţia de construire pentru secţiunea 1 ar putea fi emisă în februarie – surse oficiale

Surse oficiale ne-au declarat că anul trecut a fost aprobat proiectul tehnic, depus de constructor, în Consiliul Tehnico – Economic (CTE) al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Mai departe, în februarie ar urma să fie emisă în sfârșit autorizația de construire iar până la finele lunii martie să fie dat și ordinul de începere a lucrărilor, potrivit surselor noastre.

Și constructorul austriac Porr se așteaptă ca autorizația de construie să fie emisă luna viitoare. „Ne așteptăm ca autorizația de construire să fie emisă în februarie 2020, pentru că mai sunt încă unele chestiuni legate de exproprieri ce trebuie soluționate de către CNAIR. Declarația de proiect a fost aprobată în noiembrie 2019”, a spus pentru ECONOMICA.NET Klaus Bleckenwegner, membru al board-ului Porr, responsabil pentru operațiunile grupului austriac în regiune.

Amintim că în aprilie 2019 a fost semnat contractul cu austriecii de la Porr pentru secţiunea 1 Sibiu – Boiţa. Ulterior, ei au derulat activitatea de proiectare iar în octombrie au sosit primele utilaje pe şantier pentru construcţia secţiunii 1 din cel important proiect rutier al României, potrivit pasionaţilor de infrastructură. În lipsa autorizaţiei, constructorul a executat lucrări preliminare precum cele la drumul tehnologic.
 
Secţiunea 1 Sibiu – Boiţa este deocamdată singurul tronson din Autostrada Sibiu – Piteşti care are constructor desemnat.
 
Cu privire la celelate patru secţiuni din Autostrada Sibiu – Piteşti, ministrul Transporturilor Lucian Bode a declarat luni: „pe lotul 5 se va desemna câștigătorul licitației, lotul 4 are documentația în evaluare, pe lotul 3 se așteaptă urcarea documentației în SICAP, iar lotul 2 va fi scos la licitație. Anul 2020 va fi un an cu șantier deschis pe Autostrada Sibiu – Pitești”.
 
Pe de altă parte, în cazul lotului 5 Curtea de Argeş – Piteşti, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu s-a pronunţat încă în dosarul iniţiat de Viaponte Rom, partenerul chinezilor care au contestat excluderea lor din licitaţie. Un termen de judecată a fost stabilit pe 20 februarie.
 
De asemenea, pentru secţiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeş, noul termen limită pentru finalizarea evaluării ofertelor a fost stabilit pentru 29 februarie. Dar, cel mai probabil, perioada de evaluare va fi din nou prelungită, având în vedere că nu a fost finalizată nici etapa evaluării tehnice. CNAIR a primit pentru construcţia acestei secţiuni 11 oferte, conform datelor din platforma de achiziţii publice SICAP.
 
În ce piveşte secţiunile 2 şi 3, planul de anul trecut era ca CNAIR să contracteze mai întâi servicii de foraje geotehnice, pentru ca apoi să lanseze licitaţii de proiectare şi execuţie.
 
Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 123 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.
 
Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, unul dintre cei mai mari exportatori ai României.
Te-ar mai putea interesa și
Grupul Renault, suspectat de un posibil nou „dieselgate”
Grupul Renault, suspectat de un posibil nou „dieselgate”
Conform documentelor înaintate de parchetul din Paris judecătorului de instrucție, grupul Renault, din care face parte și Dacia, ar fi „calibrat special” vehiculele comercializate între......
Smart ID Technology achiziționează divizia Business Solutions a HTSS
Smart ID Technology achiziționează divizia Business Solutions a HTSS
Smart ID Technology, companie românească specializată în soluții de automatizare „end-to-end”, a anunțat achiziția ...
Germania: un copreşedinte al organizaţiei de tineret a Verzilor cere naţionalizarea giganţilor din domeniul energiei
Germania: un copreşedinte al organizaţiei de tineret a Verzilor cere naţionalizarea giganţilor din domeniul energiei
Copreşedintele aripii de tineret a Partidului Verzilor din Germania, Jakob Blasel, îi cere Germaniei să naţionalizeze ...
Firmele lui Tudor Chirilă au avut afaceri cumulate de 2,5 milioane lei în 2024, cu 4% mai mici decât în 2023
Firmele lui Tudor Chirilă au avut afaceri cumulate de 2,5 milioane lei în 2024, cu 4% mai mici decât în 2023
Cele două firme deţinute de muzicianul Tudor Chirilă au avut o cifră de afaceri netă cumulată de 2,5 milioane de lei, ...