Autostrada Sibiu – Pitești: China Railway, cu un pas mai aproape să câștige contractul pentru secțiunea 4 VIDEO

Chinezii de la China Railway sunt cu un pas mai aproape să câștige licitația pentru secțiunea 4 din Autostrada Sibiu – Pitești, după ce a fost admisă contestația lor la ultima solicitare de clarificări a Companiei de Drumuri. Acesta ar putea fi primul contract de autostradă din România semnat cu o companie din China.
Anemona Andone - lun, 07 sept. 2020, 18:32
Autostrada Sibiu – Pitești: China Railway, cu un pas mai aproape să câștige contractul pentru secțiunea 4 VIDEO

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis pe 7 septembrie contestația chinezilor la licitația pentru secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu – Pitești, cel mai important proiect rutier al României.

În cadrul acestei licitații, chinezii de la China Railway obținuseră punctajul maxim posibil în urma evaluărilor tehnice și financiare. Între timp, Compania Națională de Adminsitrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis pe 10 august o nouă solicitare de clarificări chinezilor. Conform acesteia, China Railway trebuia să furnizeze detalii privind oferta tehnică și financiară până pe 13 august.

Nemulțumiți de termenul scurt acordat și de cererea „vagă”, chinezii au formulat pe 13 august plângerea menționată la CNSC. Ei au susținut că, prin noua solicitare a CNAIR, se revenea asupra evaluărilor tehnice și financiare, etape parcurse deja și finalizate cu avizul conform necondiționat al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP). Astfel, au cerut anularea solicitării de clarificări și continuarea licitației prin anunțarea rezultatului.

În subisidiar, chinezii cereau în contestație să le fie solicitat „clar și în amânunt ce anume se dorește și cum se dorește a face detalierea suplimentară”, precum și un termen corespunzător volumului de informații solicitat.

Dacă vor fi desemnați câștigători și rezultatul va rămâne același în urma eventualelor contestații, atunci chinezii vor obține primul lor contract de autostradă din România.

CNAIR a lansat pe 9 martie 2019 licitaţia de „Proiectare și execuție Autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș”. Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor pentru construcția Autostrăzii Sibiu – Pitești, Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș (km 81+900 – km 91+761) în lungime de 9,86 km, din care 1,35 km aferenți tunelului Momaia.

Valoarea estimată a procedurii de atribuire este de 2 miliarde de lei, fără TVA. În conformitate cu prevederile contractuale, durata de realizare a acestui contract este de 60 luni, din care 16 luni pentru activitatea de proiectare și 44 luni pentru execuția lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor va fi de minim 5 ani, aceasta putând fi majorată de ofertanți până la maxim 10 ani.

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, unul dintre cei mai mari exportatori ai României.

Chinezii au fost foarte aproape să câștige contractul pentru secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești din Autostrada Sibiu – Pitești, însă au pierdut în fața italienilor de la Astaldi. Tot în fața acestui constructor din Italia, chinezii au pierdut și lupta pentru mega-podul de la Brăila. De asemenea, un constructor din China mai rămăsese în cursa pentru realizarea prin parteneriat public privat a Autostrăzii Ploiești – Brașov, însă Guvernul Orban a anulat această procedură.

Asociația Pro Infrastructură (API) a publicat marți, în premieră, imagini filmate cu drona de pe lotul din Autostrada Sibiu – Pitești care ar putea fi construit de chinezi.

Te-ar mai putea interesa și
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de lei, faţă de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din......
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are ...
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată ...
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...