Autostrada Sibiu – Pitești: Chinezii, excluși din licitația pentru secțiunea 4 din cauza unei sancțiuni a Băncii Mondiale în Georgia

Anemona Andone - lun, 08 mart. 2021, 22:12
Autostrada Sibiu – Pitești: Chinezii, excluși din licitația pentru secțiunea 4 din cauza unei sancțiuni a Băncii Mondiale în Georgia

China Railway 14th Bureau, ofertantul care se situa inițial pe primul loc la licitația pentru secțiunea 4 din Autostrada Sibiu – Pitești, a fost exclus din procedură pe motiv ca nu a menționat sancțiunile aplicate de Banca Mondială la o licitație de infrastructură din Georgia. Prin urmare, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) i-a desemnat câștigători pentru acest tronson de circa 10 kilometri pe austriecii de la Porr.

Compania China Railway 14th Bureau Co Ltd a fost exclusă din licitația pentru secțiunea 4 din Autostrada Sibiu – Pitești, potrivit unui raport al comisiei de evaluare din CNAIR, publicat pe forumul Asociației Pro Infrastructură (API).

Comisia a motivat excluderea prin faptul că ofertantul chinez nu a menționat în formularul DUAE sancțiunile aplicate pe 5 iunie 2019 de Banca Mondială în cadrul unei licitații din Georgia.

Mai exact, Banca Mondială a sancționat China Railway Construction Corporation și filiale ale sale cu interdicția de a mai participa o perioadă la licitații, din cauza unei „conduite necorespunzătoare/ comportament incorect și practici frauduloase în timpul procesului de achiziții pentru proiectul de îmbunătățire a coridorului de pe autostrada East – West în Georgia”, potrivit raportului Comisiei din CNAIR.

În urma excluderii companiei chineze, CNAIR a refăcut clasamentul ofertanților iar pe primul loc s-au situat austriecii de la Porr.

sibiu pitesti 4
Clasament ofertanți Autostrada Sibiu – Pitești, secțiunea 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rămâne de văzut dacă chinezii vor contesta excluderea lor din licitație sau dacă alți competitori rămași în cursă vor contesta rezultatul. În caz contrar, CNAIR va putea semna contractul cu firma declarată câștigătoare, Porr Construct.

Citește și: Chinezii, câștigători la licitații de tramvaie, trenuri și centuri în România, dar la autostrăzi „păstrăm distanța”

CNAIR a desemnat pe 4 martie 2021 câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția secțiunii 4 a autostrăzii Sibiu – Pitești, Tigveni – Curtea de Argeș.

„Ofertantul desemnat câștigător este S.C. PORR CONSTRUCT S.R.L., cu preţul de 1.678.873.121,77 Lei fără TVA”, a informat CNAIR.

 

Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor pentru „Autostrada Sibiu – Pitești, Sectiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș”, în lungime de 9,86 km, în conformitate cu prevederile contractului de proiectare și execuție.

În cadrul contractului vor fi realizate mai multe lucrări de artă având o complexitate ridicată, astfel:

  • Construirea a 12 poduri, pasaje și/sau viaducte, având o lungime medie de 230 de m., dintre care, cel mai lung fiind Viaductul de la km. 84+341, în lungime de 630 de m.
  • Construirea unui Tunel în lungime de 1350 de m, în zona de traversare a dealului Momaia, județul Argeș.
În perioada următoare, după îndeplinirea termenelor legale privind formularea contestațiilor, precum și după soluționarea eventualelor contestații/plângeri formulate în cadrul prezentei proceduri de atribuire, ofertantul câștigator va fi invitat la sediul CNAIR S.A. pentru semnarea contractului, odată cu finalizarea procesului de avizare a acestuia.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...