Autostrada A8 Tg Mureș – Tg Neamț: Capetele ar putea fi scoase la licitație în toamnă – Grindeanu

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat vineri că în toamna acestui an ar putea fi lansate licitațiile pentru construirea capetelor Autostrăzii A8 Tg Mureș - Tg Neamț.
Anemona Andone - vin, 03 iun. 2022, 19:08
Autostrada A8 Tg Mureș - Tg Neamț: Capetele ar putea fi scoase la licitație în toamnă - Grindeanu

„Pe A8, tronsonul mare este de la Tg Mureș la Tg Neamț și este împărțit în 8 bucăți. În PNRR sunt finanțate capetele. În schimb, la licitație, înainte, s-a scos SF-ul pentru întreg tronsonul, inclusiv studiul de mediu este pentru întreg tronsonul, nu doar pe capete. Studiul de mediu are termen august – septembrie pentru finalizate. Pe bucățile de capăt, care de fapt sunt patru, două într-o parte, două în alta, s-au terminat studiile geo pe trei din patru bucăți. Până la finalizarea studiului de mediu, se va termina și ultimul tronson, al patrulea, cu studiile geo, ceea ce ne va aduce în toamna acestui an în situația în care vom putea să scoatem la licitație capetele de pe A8”, a transmis șeful Transporturilor.

Demersurile pentru obținerea avizelor de mediu au fost începute deja pentru o parte din secțiuni, conform unor informații publice.

În perioada 8 – 11 noiembrie 2021 au fost înaintate notificările privind demararea procedurii de obținere a acordului de mediu, în conformitate cu propunerea de finanțare din PNRR pentru Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț, Secțiunea 1 Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și legătura la Autostrada A3 (2,4 km) și Secțiunea 3 Leghin – Târgu Neamț, potrivit informațiilor de pe site-ul CNAIR.

În data de 28 ianuarie 2022 a fost depusă notificarea pentru demararea procedurii de obținere a acordului de mediu pentru secțiunea 2 Miercurea Nirajului – Leghin.

Secțiunea 1 Târgu Mureş – Miercurea Nirajului va avea o lungime totală de 22 km, iar drumul de legătură între A3 şi A8 – 2,4 km, potrivit memoriului de prezentare necesar emiterii acordului de mediu pentru acest proiect.

Valoarea investiţiilor propuse în proiect (secţiunea 1 a autostrăzii Târgu Mureş – Târgu Neamţ) este de aproximativ 2,96 miliarde de lei. Durata de execuţie a obiectivului propus este estimată la circa 30 de luni.

Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ va contribui la reducerea timpului de călătorie şi creşterea vitezei medii de deplasare între localităţile Târgu Mureş şi Târgu Neamţ şi la reducerea numărului de accidente, precum şi îmbunătăţirea confortului în timpul călătoriei. Legătura dintre cele două autostrăzi (A3-A8) va scurta timpul mediu de deplasare cu circa 54%, iar viteza medie de deplasare va creşte cu 78%, conform documentului menționat.

Te-ar mai putea interesa și
IVECO România a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 13,5% în 2022
IVECO România a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 13,5% în 2022
IVECO a înregistrat o creștere cu 13,5% a cifrei de afaceri în 2022, ocupând poziția a doua în piața vehiculelor comerciale de la noi, pentru al patrulea an consecutiv, cu o cotă de piață......
Plafonarea prețurilor RCA-Iată cât va costa asigurarea, în funcție de mașină și vârsta șoferului- Date în premieră
Plafonarea prețurilor RCA-Iată cât va costa asigurarea, în funcție de mașină și vârsta șoferului- Date în premieră
Oficiali ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), confirmați ulterior de ministrul finanțelor publice și președintele ...
Peter Szijjarto avertizează că Ungaria nu va renunța la protejarea minorității maghiare din Ucraina, în ciuda presiunilor venite de pe ambele maluri ale Atlanticului
Peter Szijjarto avertizează că Ungaria nu va renunța la protejarea minorității maghiare din Ucraina, în ciuda presiunilor ...
Guvernul ungar este supus unei ''presiuni masive de pe ambele maluri ale Atlanticului'' pentru a renunţa la eforturile de ...
Electrica împrumută 180 de milioane de lei de la BERD
Electrica împrumută 180 de milioane de lei de la BERD
Compania Electrica S.A. a anunțat marți că a semant un contract de împrumut în valoare de 180 milioane RON cu Banca ...