Avantaje şi dezavantaje la conturile IBAN în lei de la Libra pentru Revolut: nu vor fi poprite de Fisc, dar depunerile nu sunt garantate

Deschiderea de conturi IBAN în lei la Libra Bank pentru cardurile Revolut are cel puţin două avantaje şi un dezavantaj. Astfel, costurile de transfer se înjumătăţesc, iar clienţii Revolut rămân departe de ochii Fiscului momentan: contul general din care se vor genera IBAN-urile în lei aparţine Revolut şi nu unor clienţi individuali. Sumele nu sunt garantate de FGDB.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 08 nov. 2020, 19:42
Avantaje şi dezavantaje la conturile IBAN în lei de la Libra pentru Revolut: nu vor fi poprite de Fisc, dar depunerile nu sunt garantate

Revolut a anunțat că, din această săptămână, se vor putea deschide şi conturi IBAN în lei, prin intermediul Libra Internet Bank. „Până acum IBAN-ul era deschis în altă ţară, iar utilizatorii nu puteau să își încaseze salariile în lei. În momentul acesta contul de Revolut poate deveni contul lor principal. Avem 1,25 milioane utilizatori în România și avem potențialul de a atinge 5 milioane de utilizatori în următorii 3 ani”, a spus Irina Scarlat, Global Head of Growth la Revolut, în cadrul unei conferinţe online.

Principalul avantaj al unui cont IBAN deschis în lei este scurtarea circuitului şi reducerea comisioanelor care ţin de transferul rapid de bani. Practic, comisioanele de transfer din bancă în contul Revolut, care treceau până acum şi prin sistemul de decontare al Transfond şi prin cel al SEPA, se reduc.

Practic, transferurile de bani se vor face din card în card, în sistem send/receive ataşat contului curent, un serviciu pe care băncile tradiţionale nu l-au implementat. Companiile mici sau fintech-urile preferă acest serviciu care înjumătaţeşte costurile şi timpii de transfer. Băncile preferă comisioanele de transfer, pe interbancar minimumul acestui comision fiind de 4 lei per tranzacţie, care include şi comisionul Transfond (unitate interbancara de decontare a plăţilor la nivel local – România).

Pentru plăţile de valori mici, de până în 1.000 de lei, aceste costuri nu sunt sesizate, chiar dacă se fac prin ordin de plată tradiţional. La plăţi de valori mai mari, cum sunt cele legate de virarea salariilor, este preferabil ca transferul banilor să fie făcut pe plan local, iar decontarea să se facă doar prin Transfond. Mai exact, cei care primesc salariile pe cardurile Revolut, primeau banii din banca de bază prin decontare SEPA (sistem european de decontare). Prin deschiderea unui cont IBAN în lei la Libra Bank, decontarea plăţilor se va face doar prin Transfond, fapt care conduce la înjumătăţirea costurilor de transfer al banilor.

Mit sau realitate: Va putea pune Fiscul poprire pe conturile IBAN în lei ale posesorilor de carduri Revolut? Nu

Până acum, în afara schimbului valutar mult mai avantajos oferit de cardurile Revolut, faptul că această entitate era înregistrată în Marea Britanie, iar acum în Lituania pentru cetăţenii Uniunii Europene, oferea avantajul că Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu putea pune poprire pe conturile posesorilor de carduri Revolut, ei fiind în subordinea băncii centrale dintr-un alt stat decât România. Se schimbă ceva dacă optezi pentru deschiderea unui cont IBAN la Libra Bank în lei? Nu!

Iată de ce posesorii cardurilor Revolut rămân în continuare protejaţi de eventualele popriri ale ANAF România. Contul deschis la Libra Bank are ca titular compania Revolut, iar conturile IBAN în lei care vor fi generate pentru clienţii Revolut vor fi nişte IBAN-uri virtuale de evidenţă tehnico-operativă. Libra Bank nu este o bancă de retail. Deci, în prim plan va exista contul Revolut deschis la Libra Bank, iar în spate se va ţine evidenţa fiecărui cont în parte, iar comisioanele vor fi împărţite între Libra Bank şi Revolut, în proporţiile stabilite în contractul dintre cele două entităţi financiare.

Singurul dezavantaj al acestui produs este dat de faptul că, momentan, sumele din aceste conturi nu sunt garantate de Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare. Revolut este al treilea fintech pentru care Libra Internet Bank va pune la dispoziţie conturi IBAN româneşti, după parteneriatele încheiate cu fintech-ul britanic Monese şi cu fintech-ul lituanian Paysera.

Utilizatorii Revolut vor putea astfel să-şi primească salariile pe cardul Revolut şi să facă alimentări din alte conturi fără comisioane. Revolut intenţionează, de asemenea, să ofere, posibil de anul viitor, servicii de creditare în România, şi este luată în considerare şi oferirea de servicii de tranzacţionare pentru acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Eurostat: România se numără printre statele UE cu un nivel foarte ridicat al deficitului guvernamental
Eurostat: România se numără printre statele UE cu un nivel foarte ridicat al deficitului guvernamental
Deficitul guvernamental, conform datelor ajustate sezonier, s-a situat în trimestrul doi din 2021 la 6,9% din PIB în zona ...
Banca Națională a Rusiei a majorat semnificativ dobânda cheie, luând prin surprindere piața financiară
Banca Națională a Rusiei a majorat semnificativ dobânda cheie, luând prin surprindere piața financiară
Banca Centrală a Rusiei i-a surprins pe cei mai mulţi analişti cu o majorare semnificativă a dobânzii cheie, după ce ...
ONRC: Peste 4.300 de firme și PFA-uri au intrat în insolvență în primele nouă luni din 2021
ONRC: Peste 4.300 de firme și PFA-uri au intrat în insolvență în primele nouă luni din 2021
Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu 6,9% în ...