Avem cea mai ieftină benzină din UE

Pentru prima dată, un litru de benzină costă mai mult în Bulgaria decât în România. Am devenit astfel cea mai ieftină ţară din Europa din punct de vedere al preţului la carburant.
Alina Stanciu - mar, 27 mart. 2012, 09:41
Avem cea mai ieftină benzină din UE

Un litru de benzină Euro Super 95(cel mai căutat sortiment de benzină) a ajuns în Bulgaria la preţul mediu de 1,308 euro, cu toate taxele incluse, potrivit ultimului raport Oil Bulletin, serviciul de monitorizare al Comisiei Europene valabil pentru 19 martie. Este prima dată când preţul mediu al carburantului din ţara vecină este mai mare decât în România. Potrivit aceleiaşi surse, un litru de benzină costa în România în aceeaşi perioadă 1,279 de euro, cel mai mic din Uniunea Europeană.

Cu o săptămână în urmă, un litru de benzină costa în medie 1,281 de euro în Bulgaria şi 1,286 de euro în România.

În ultima vreme, preţul carburanţilor din Bulgaria a bătut record după record. Potrivit agenţiei de presa novinite, în urmă cu două săptămâni Neftochim Burgas, singura rafinărie din ţara vecină, controlată de grupul rus Lukoil, a scumpit cel mai cumpărat sortiment de benzină, A95, cu 2%, până la 2,63 de leva pe litru, în vreme ce costul unui litru de motorină a urcat cu 2,5%, până la 2,68 de leva pe litru. Motivaţia benzinarilor pentru majorarea de preţ s-a referit la creşterea cotaţiilor petrolului la nivel internaţional.

Costul motorinei în România continuă însă  să fie peste cel din Bulgaria. Din datele Oil Bulletin, preţul mediu pentru un litru de motorină este în ţara noastră de 1,334 de euro pe litru, în timp ce în Bulgaria preţul este de 1,297 de euro.

Cea mai scumpă benzină o găsim în Italia-1,818 euro pe litru, iar cea mai scumpă motorină în Marea Britanie-1,764 euro pe litru, cu toate taxele incluse.

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România....
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...