Lidl, noul lider pe piața retailului alimentar din România, după ce a depășit Kaufland în anul pandemiei. Creșteri ale vânzărilor de peste 30%

Anul pandemic 2020 a propulsat un nou lider pe piața retailului alimentar din România, condus detașat până acum de Kaufland. Discounterul Lidl, parte a aceluiași grup german ca și Kaufland, a sărit de pragul de 12,8 miliarde de lei depășind Kaufland cu 27,1 milioane de lei ( 5,6 milioane de euro).
Alina Stanciu - mie, 02 iun. 2021, 10:47
Lidl, noul lider pe piața retailului alimentar din România, după ce a depășit Kaufland în anul pandemiei. Creșteri ale vânzărilor de peste 30%

Discounterul german Lidl, parte a grupului Lidl&Schwarz, devine noul lider al pieței comerțului alimentar din România, după o creștere a cifrei de afaceri netă cu 31,7% față de 2019, până la 12,86 miliarde de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe. Compania, care a deschis anul trecut 33 de magazine pe plan local, a devansat astfel Kaufland, care reușit o creștere de 8%, până la 12,83 miliarde de lei. Diferența dintre cei doi jucători este astfe de 27,1 milioane de lei ( 5,6 milioane de euro la un curs mediu BNR de 4,83 lei pentru un euro).

Pe poziția a treia se menține Carrefour SA, compania care operează lanțul de hypermarketuri cu același nume, și care a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 9 miliarde de lei, cu 10,5% față de anul anterior. Din grupul Carrefour mai fac parte însă alte trei entități, respectiv Artima SA, care operează supermarketurile Carrefour, Supeco Investment SRl care operează unitățile Supeco și Columbus Operational S.R.L, companie a grupului Carrefour care a preluat supermarketurile Billa de la grupul german Rewe. Luate împreună, cele patru companii ajung la un rulaj net total în valoare de 12,6 miliarde de lei.

Marje de profit de 5-7% pentru lanțurile Lidl&Schwarz. Pierderi în grupul Carrefour

În ceea ce privește randamentul afacerii, Lidl a ajuns la un profit net în valoare de 756,6 milioane de lei, cu aproximativ 54% peste nivelul raportat în 2019. Marja de profit ajunge astfel la 5,8% din cifra de afaceri față de 5% cu un an în urmă.

Totodată, retailerul german a crescut număr mediu de salariați cu aproximativ 1.360, ajungând la peste 8.700.

Kaufland a ajuns la un profit net de 970,3 milioane de lei, cu 14,4% mai mare comparativ cu 2019. Marja de profit atinge astfel 7,5% față de 7,1% cu un an în urmă.

Ca și Lidl, kaufland este unul dintre retailerii cu o politică agresivă de expansiune în 2020, ceea ce justifică și creșterea numărului de angajați cu aproximativ 600, până la 13.100.

Din grupul Carrefour, singura entitate juridică profitabilă este Carrefour SA, cea care operează lanțul de hypermarketuri cu același nume. Compania a raportat anul trecut un profit net în valoare de 235,5 milioane de lei, cu 19,6% mai mare față de 2019. Marja profitului net ajunge astfel la 2,6% din cifra de afcaeri.

În rest, Artima și Supeco au rămas neprofitabile, cu un minus de 19,7 milioane de lei (minus 47% față de 2019) și respectiv 15,6 milioane de lei ( plus 89% față de 2019). Totodată, Columbus a trecut de la un profit net de 5,8 milioane de lei la o pierdere neta de 5,5 milioane de lei.

La nivel de grup, francezii de la Carrefour au ajuns la un număr total de 16.874 de angajați, față de 16.712 cu un an în urmă.

Sursa: Ministerul de Finanțe

* date ale companiei

 

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...