1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Avertisment din partea UE la adresa Chişinăului: Vom reduce finanţarea justiţiei dacă nu vor exista progrese

Uniunea Europeană a decis să reducă ultima tranşă a asistenţei financiare pentru aplicarea reformei justiţiei în Republica Moldova şi a avertizat Chişinăul că vor fi şi alte reduceri în cazul în care nu vor exista progrese în acest domeniu.

19 ian, 2015 | Agerpres

O declaraţie în acest sens a fost făcută la sfârşitul săptămânii trecute de către şeful misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, în cadrul emisiunii 'Justiţie Echitabilă pentru Fiecare' de la Radio Moldova.

'Succesul strategiei de reformare a justiţiei se evaluează, până la urmă, printr-un singur criteriu - dacă omul când merge în instanţă se simte îndreptăţit, că are acces la justiţie echitabilă. Atunci când un investitor ia decizia să vină într-o ţară, el nu va examina cât de ieftină este forţa de muncă sau piaţa, ci dacă există un acces echitabil la justiţie şi dacă acel investitor va trebui să facă faţă, să lupte împotriva corupţiei din acea ţară', a explicat Pirkka Tapiola.

Oficialul european a subliniat necesitatea intensificării combaterii corupţiei în sistemul de justiţie din Republica Moldova.

'O mare dezamăgire pentru noi este reforma procuraturii, care rămâne sub influenţa politicului şi a anumitor interese politice', a mai spus Tapiola, subliniind că pentru reuşita reformei în domeniul justiţiei este nevoie de voinţă politică şi presiune din partea populaţiei.

Depolitizarea procuraturii este una din condiţiile cerute de Partidul Liberal în cadrul negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare la Chişinău. Liberalii au propus numirea unui expert din afara ţării în funcţia de procuror general, iniţiativa lor fiind însă respinsă de Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Partidul Democrat (PD).

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO