Avertisment: Roamingul se poate activa involuntar în 512 localităţi aflate la graniţă – ANCOM

Numărul localităţilor de la graniţa României, în care telefoanele mobile pot intra în roaming involuntar, iar în acest mod utilizatorii riscă să plătească tarife pe care nu şi le doresc, a ajuns la 512, potrivit unei statistici actualizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/, publicată joi.
Economica.net - joi, 16 iul. 2015, 10:31
Avertisment: Roamingul se poate activa involuntar în 512 localităţi aflate la graniţă - ANCOM

În acest context, arbitrul telecom atrage atenţia utilizatorilor care au serviciul de roaming activat şi se află în ţară, dar în apropiere de graniţă, că este posibil ca telefonul să se conecteze automat la o reţea din ţara vecină şi să folosească serviciile de comunicaţii la tarife de roaming, plătind şi pentru apelurile pe care le primesc (roaming involuntar).

Conform măsurătorilor recente, în majoritatea judeţelor aflate la graniţă există localităţi în care telefoanele pot intra în roaming involuntar, cele mai multe localităţi în care apare acest fenomen fiind situate în judeţele: Satu Mare (63 de localităţi, pe graniţa cu Ucraina şi Ungaria), Botoşani (44 de localităţi, pe graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova), Iaşi (42 de localităţi, pe graniţa cu Republica Moldova), Timiş (39 de localităţi, pe graniţa cu Serbia şi Ungaria) şi Bihor (33 de localităţi, pe graniţa cu Ungaria).

Tot pe baza măsurătorilor ANCOM reiese faptul că există localităţi cu risc de roaming /RR/ involuntar, în care echipamentul mobil se poate conecta temporar la reţeaua unui operator străin în funcţie de deplasarea utilizatorului, dar şi localităţi cu risc crescut de roaming /RCR/ involuntar, unde echipamentul mobil se poate conecta permanent la reţeaua unui operator străin pe toată suprafaţa localităţii respective.

Roamingul involuntar în localităţile de graniţă de pe teritoriul României poate apărea numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a reţelei. Fiind vorba despre localităţi aflate la graniţă este posibil ca echipamentul mobil să se conecteze la reţeaua unui operator din ţara vecină, iar utilizatorul să fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.

Pentru a evita acest tip de eveniment, ANCOM recomandă utilizatorilor să-şi selecteze manual reţeaua operatorului, să solicite operatorilor activarea serviciului de roaming numai la cerere şi să verifice reţeaua în care se află telefonul, înainte de a utiliza aparatul.

Secţiunea InfoCentru din pagina de internet ANCOM pune la dispoziţia utilizatorilor informaţii utile despre serviciile de comunicaţii electronice (telefonie, internet şi televiziune) şi serviciile poştale, pentru a-i sprijini în alegerea şi folosirea acestor servicii. Informaţiile se referă în principal la încheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming, ghiduri dedicate pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet.

Te-ar mai putea interesa și
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la "Baa2", ca urmare a revenirii solide a economiei ungare din pandemie, o veste......
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban 1.898.
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...