Update: Activistul rus Aleksei Navalnîi, aflat în comă, a fost transportat la un spital din Berlin

Avionul medical care îl transportă pe liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, aflat în comă, a aterizat sâmbătă dimineaţa pe aeroportul din Berlin unde urmează să primească îngrijiri medicale, potrivit site-ului pentru monitorizarea traficului aerian Flightradar24, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Economica.net - sâm, 22 aug. 2020, 05:52
Update: Activistul rus Aleksei Navalnîi, aflat în comă, a fost transportat la un spital din Berlin

Avionul privat, care a decolat din oraşul siberian Omsk în urma unor tratative lungi şi intense, a aterizat la orele locale 08:47 (06:47 GMT) pe aeroportul Tegel, în nord-vestul Berlinului.

Medici germani s-au deplasat vineri la Omsk pentru a-l lua pe Navalnîi, cel mai vehement critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, la cererea soţiei şi susţinătorilor săi, care au declarat că spitalul unde era el internat este prost echipat.

Navalnîi a fost adus pe aeroportul din Omsk în ambulanţă, iar avionul său şi-a luat zborul două ore mai târziu. Potrivit Kirei Iarmîş, purtătoarea de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, la bord se află şi soţia opozantului rus, Iulia.

Aleksei Navalnîi se deplasa joi de la Tomsk, în Siberia, la Moscova, cu avionul, când i s-a făcut rău. Aparatul a trebuit să aterizeze de urgenţă la Omsk, în vestul Siberiei. Opozantul a fost internat la spital unde, intrat în comă, a fost plasat la reanimare sub respiraţie asistată.

Susţinătorii săi sunt convinşi că Aleksei Navalnîi a fost victima unei „otrăviri intenţionate” cu „ceva care i-a fost strecurat în ceai”.

Iniţial, medicii ruşi de la spitalul din Omsk au refuzat să-şi dea acordul pentru evacuarea lui Navalnîi în Germania, pe motiv că starea lui era „instabilă”. Vineri seara ei au apreciat că starea lui s-a stabilizat şi el poate fi transportat.

La Berlin, Aleksei Navalnîi va fi dus la Spitalul Charité aflat la circa 10 kilometri de aeroportul Tegel.

Cu doi ani în urmă, Piotr Verzilov, alt activist anti-Kremlin, a fost tratat la acelaşi spital, după ce a fost otrăvit la Moscova.

Știrea inițială

Avionul medical care îl transportă pe opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat în comă după ce anturajul său afirmă că a fost otrăvit, a decolat sâmbătă dimineaţa de pe aeroportul oraşului siberian Omsk, cu destinaţia Berlin, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Avionul cu Aleksei a decolat spre Berlin. Multe mulţumiri tuturor pentru sprijinul acordat. Lupta pentru viaţa şi sănătatea lui Aleksei abia a început şi mai sunt multe încercări de trecut, însă acum cel puţin a fost făcut primul pas”, a scris pe Twitter purtătoarea de cuvântul a opozantului rus, Kira Iarmîş.

Cu puţin timp înainte, ea a postat o fotografie cu targa care îl transporta pe Navalnîi, şi a scris că alături de el se afla soţia acestuia.

Aleksei Navalnîi va fi transportat la spitalul universitar Charité din Berlin, unde un alt reprezentant al opoziţiei ruse, Piotr Verzilov, a fost tratat înaintea lui, transportat tot de ONG-ul Cinema for Peace, care a închiriat avionul sosit la Omsk.

Principalul adversar al Kremlinului, ale cărui informări publice denunţând corupţia elitelor ruse se bucură de multă popularitate pe internet, a fost deja victimă a unor atacuri fizice.

„FBK (Fondul de combatere a corupţiei) îşi continuă activitatea”, a declarat pe Twitter chiar înainte de decolare Ivan Jdanov, directorul acestei organizaţii fondate de Aleksei Navalnîi.

În ultimii ani, mulţi adversari ai regimului de la Moscova au fost victime ale otrăvirii sau au denunţat astfel de otrăviri, atât în Rusia cât şi în străinătate. Autorităţile ruse au negat întotdeauna orice responsabilitate.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...