Avocata unui bărbat torturat de CIA: România trebuie să-şi recunoască rolul jucat – Reuters

Avocata unui bărbat torturat de CIA susţine că autorităţile de la Bucureşti trebuie să-şi recunoască rolul pe care l-au jucat, după ce un raport publicat de Senatul american a evidenţiat, fără să menţioneze vreun nume de ţară, că în România a existat o închisoare secretă a CIA unde acesta a fost interogat, comentează marţi Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - mar, 16 dec. 2014, 20:59
Avocata unui bărbat torturat de CIA: România trebuie să-şi recunoască rolul jucat - Reuters

Raportul nu menţionează numele ţărilor care au găzduit închisori ale CIA, dar oferă detalii despre prizonieri transferaţi spre şi de la „centrul de detenţie BLACK”, care corespund înregistrărilor de trafic aerian privind charterele CIA care au trecut prin aeroporturi din România între 2003 şi 2005. Unele dintre aceste înregistrări au fost analizate de Reuters, în timp ce altele au fost citate în documente ale instanţei.

Ioan Talpeş, fost consilier prezidenţial pe probleme de siguranţă naţională în perioada 2000-2004, a declarat pentru Reuters că România a permis serviciilor secrete ale SUA să opereze o locaţie pe teritoriul său naţional, dar autorităţile de la Bucureşti nu au ştiut despre ce persoane au fost închise acolo şi nici nu au primit bani în schimbul găzduirii vreunei închisori.

În legătură cu locaţia utilizată de CIA, el a spus că „a fost stabilit în mod clar de către partea română că românii nu vor participa la acest lucru, şi aşa a fost convenit cu americanii”.

„Noi nu am ştiu nici măcar ce va fi acolo. În astfel de situaţii este mai bine să nu te amesteci… Noi le-am facilitat, le-am pus la dispoziţie materialele pe care le-au cerut, însă fără participare românească”, a adăugat Ioan Talpeş, potrivit Reuters.

Într-un comunicat transmis marţi, Ministerul de Externe al României a precizat că documentul făcut public de Senatul SUA nu conţine referiri la România, iar autorităţile române nu deţin niciun fel de probe din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism.

Ministerul de Externe reaminteşte că au fost făcute demersuri în scopul verificării alegaţiilor respective. „O Comisie de anchetă a fost instituită de Senatul României în decembrie 2005. Raportul, adoptat de Senat în 2008, a concluzionat că nu au fost identificate elemente privind existenţa unor baze secrete americane, centre de detenţie sau zboruri neautorizate ale CIA destinate transportului sau detenţiei unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism”, precizează comunicatul.

„Autorităţile competente întreprind toate demersurile necesare pentru soluţionarea acestei cauze, cu deplina respectare a principiilor statului de drept şi drepturilor omului”, adaugă documentul citat.

Preşedintele în exerciţiu al României, Traian Băsescu, nu a răspuns la întrebările adresate în scris de Reuters. La rândul său, Serviciul român de Informaţii Externe a afirmat că nu deţine informaţii care să demonstreze că au existat centre de detenţie ale CIA pe teritoriul României.

Întrebat de Reuters despre închisorile CIA, Ion Iliescu, preşedinte al României între 2000 şi 2004, a declarat: „Nu am ştiut multe lucruri. Şi nu ştiu nimic despre această problemă”.

CIA a refuzat orice comentariu.

Amrit Singh, avocata sauditului Adb al-Rahim al-Nashiri, a atras atenţia că raportul Senatului american confirmă afirmaţiile clientului său că a fost torturat într-o închisoare a CIA de pe teritoriul României şi că autorităţile de la Bucureşti nu au reuşit să apere drepturile acestuia, mai scrie Reuters.

Raportul Senatului american conţine detalii cu privire la tratamentul aplicat lui al-Nashiri extrase direct din dosarele CIA, informaţii care nu au fost disponibile anterior. Raportul menţionează că el a fost torturat de CIA, fără să se precizeze locul.

Aflat în prezent la centrul de detenţie american de la Guantanamo, Adb al-Rahim al-Nashiri a depus o plângere împotriva României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), argumentând că Bucureştiul a permis detenţia lui în secret şi supunerea sa la acte de tortură, iar mai târziu nu a investigat cazul în mod corespunzător, notează Reuters. CEDO a acceptat dosarul, dar încă nu a pronunţat nicio hotărâre. O purtătoare de cuvânt al Curţii a refuzat să comenteze chestiuni referitoare la raportul Senatului american.

„Este de datoria autorităţilor române să recunoască adevărul”, a declarat Amrit Singh, care lucrează pentru Open Society Justice Initiative, cu sediul la New York. „Adevărul este că a existat o închisoare secretă pe teritoriul” acestei ţări, a insistat avocata, potrivit Reuters.

Ea a mai spus că România are obligaţia legală de a preveni detenţia secretă sau tortura şi că, în perioada respectivă, au fost destule semnale în presa internaţională cu privire la abuzurile CIA pentru a da motive României să creadă că acest lucru s-ar fi putut întâmpla şi pe teritoriul său.

Te-ar mai putea interesa și
PSD a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu numirile șefilor interimari ai SRTv și SRR
PSD a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu numirile șefilor interimari ai SRTv și SRR
Partidul Social Democrat a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Hotărârile Parlamentului privind numirea directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR. ...
Iohannis: Primarii trebuie să se implice în campania de vaccinare. Este important să acționăm mai intens și în zona rurală
Iohannis: Primarii trebuie să se implice în campania de vaccinare. Este important să acționăm mai intens și în zona ...
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, marţi, necesitatea accelerării campaniei de vaccinare anti-COVID-19, punctând ...
Generali a realizat în primele trei luni din 2021 un profit cu mult peste așteptările pieței
Generali a realizat în primele trei luni din 2021 un profit cu mult peste așteptările pieței
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali SpA, a raportat un profit trimestrial peste estimările analiştilor, ...
Băncile din România au investit peste 200 milioane euro în proiecte de digitalizare, în 2020
Băncile din România au investit peste 200 milioane euro în proiecte de digitalizare, în 2020
Pe fondul pandemiei, băncile din România au crescut investițiile în automatizarea proceselor, astfel că în 2020 au ...