1EUR = 4.7582 RON | Bucureşti 27 º

News

Avocatul general al CEJ: Un stat membru poate suspenda transferul de date Facebook către SUA

Un stat membru al Uniunii Europene (UE) poate suspenda transferul de date ale abonaţilor la Facebook către servere din Statele Unite, a estimat miercuri avocatul general al Curţii de Justiţie a UE (CEJ), Yves Bot, transmite AFP.

23 sep, 2015 | Agerpres

El a apreciat că supravegherea exercitată de serviciile de informaţii de peste Atlantic este ''masivă şi neţintită'', scrie Agerpres.

Yves Bot s-a referit la cazul lui Maximilian Schrems, un cetăţean austriac, utilizator de Facebook. După dezvăluirile făcute de Edward Snowden legate practicile de supraveghere masivă ale serviciilor de informaţii din SUA, Schrems a depus o plângere la Autoritatea irlandeză pentru protecţia vieţii private, Facebook având o filială importantă în Irlanda. Autoritatea i-a respins însă plângerea.

În concluziile publicate miercuri, avocatul general al CEJ estimează că, deşi o ţară terţă dispune de un nivel de protecţie a datelor personale 'adecvat', autorităţile naţionale de control 'pot interveni şi suspenda transferul de date, dacă ele consideră necesar acest lucru'.

Avizele avocatului general sunt în general urmate de CEJ, dar ele nu constituie o decizie definitivă.

În primăvara acestui an, autorităţile de protecţie a datelor din Franţa, Belgia, Germania, Olanda şi Spania au lansat o anchetă asupra politicii de confidenţialitate a reţelei de socializare online Facebook. A fost vizată mai ales creşterea transferului de date între mai multe aplicaţii, cum ar fi Instagram sau Whatsapp.

Ancheta a fost coordonată de autorităţile olandeze.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO