AXA a anunţat că nu mai vinde operaţiunile din România, după ce ASF a respins proiectul de achiziţie de către Certinvest

Contractul de vânzare a operaţiunilor de asigurări AXA Life Insurance România către Certinvest şi SIF Transilvania, anunţat în data de 18 decembrie 2014, a încetat, iar compania de asigurări evaluează în prezent opţiunile strategice, luând în considerare interesul clienţilor şi al angajaţilor săi din România, a anunţat, vineri, compania, într-un comunicat remis AGERPRES.
Economica.net - vin, 03 iul. 2015, 19:43
AXA a anunţat că nu mai vinde operaţiunile din România, după ce ASF a respins proiectul de achiziţie de către Certinvest

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a respins vineri, 3 iulie, proiectul de achiziţie a societăţii Axa Life Insurance de către SAI Certinvest pentru neîndeplinirea unor condiţii prevăzute de Ordinul 16/2012, precum ‘calitatea adecvată a potenţialului achizitor, persoană fizică sau juridică, şi soliditatea financiară a acestuia, în raport cu proiectul de achiziţie’.

Acţiunile comune ale AXA sunt listate în secţiunea A a Bursei de Valori Euronext din Paris, sub simbolul CS (ISN FR 0000120628 – Bloomberg: CS FP – Reuters: AXAF.PA), iar acţiunile depozitare americane ale AXA sunt de asemenea cotate pe platforma OTC QX sub simbolul AXAHY. Grupul AXA este inclus la principalii indici SRI internaţionali, precum Dow Jones Sustainability Index (DJSI) şi FTSE4GOOD.

Conform acordului parafat la finele anului trecut de cele trei entităţi, Grupul AXA urma să vândă operaţiunile sale de asigurări de viaţă şi economisire din România şi să se retragă de pe piaţa locală.

În conformitate cu termenii acordului, SAI Certinvest achiziţiona o participaţie de 70% din filiala AXA România (AXA Life Insurance SA), în timp ce SIF Transilvania cumpăra 30%. Termenii şi condiţiile tranzacţiei nu au fost făcute publice.

Potrivit ASF, printre criteriile care nu au fost îndeplinite sunt cele prevăzute la litera a) ‘privind reputaţia şi integritatea potenţialului achizitor, persoană fizică’, cele de la litera c), privind ‘soliditatea financiară a potenţialului achizitor, în special în raport cu tipul de activitate desfăşurată în prezent şi cu cea preconizată a fi desfăşurată în viitor de către asigurătorul/reasigurătorul la care se referă proiectul de achiziţie’ şi cele de la litera d), referitoare la ‘capacitatea asigurătorului de a respecta cerinţele prudenţiale stipulate de prezentele norme şi de legislaţia privind supravegherea suplimentară a grupurilor şi a conglomeratelor financiare’.

De asemenea, nu au fost îndeplinite condiţiile de la articolul 5 alineat, litera f) unde se menţionează, printre altele, că ‘persoanele juridice trebuie să dispună de o situaţie financiară care să le permită onorarea obligaţiilor lor patrimoniale şi care să asigure premisele pentru susţinerea activităţii asigurătorului din surse proprii, în cazul în care situaţia financiară a acestuia se deteriorează’.

SAI Certinvest este cea mai mare companie românească independentă de asset management, cu active în administrare de peste 250 milioane de lei şi o experienţă de peste 20 de ani în investiţii pe piaţa din România. Compania are în administrare un portofoliu diversificat de fonduri mutuale (fonduri de acţiuni, fonduri de indici, fonduri cu venit fix, fonduri diversificate), precum şi un număr important de portofolii individuale, fiind lider pe acest segment.

SIF Transilvania este o societate listată la Bursa de Valori Bucureşti şi administrează active în valoare de aproximativ 250 milioane de euro. Compania are o politică de investiţii diversificată, cu expuneri semnificative în domeniul financiar, turism şi imobiliar.

Grupul AXA este lider mondial în domeniul asigurărilor şi administrării de active, cu 161.000 de angajaţi care deservesc 103 milioane de clienţi în 59 de ţări. În 2014, cifra de afaceri a Grupului raportată pe bază IFRS s-a ridicat la 92 miliarde de euro, iar câştigurile raportate pe bază IFRS la 5,1 miliarde de euro. La 31 decembrie 2014, AXA avea în administrare active în valoare de 1.227 miliarde de euro. 

Grupul este membru fondator al Iniţiativei Financiare a Programului de Mediu al Naţiunilor Unite (UNEP FI) Principiile asigurărilor durabile şi semnatar al Principiilor ONU pentru investiţii responsabile.

 

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...