Precaut cu privire la un posibil asasinat, liderul suprem al Iranului ține acum legătura cu comandanții săi în mare parte prin intermediul unui consilier de încredere, suspendând orice comunicații electronice pentru a face mai dificilă găsirea sa, spun trei oficiali iranieni familiarizați cu planurile sale de urgență în privința războiului, relatează NYT.
Adăpostit într-un buncăr, ayatollahul Ali Khamenei a ales deja o serie de înlocuitori de-a lungul lanțului său de comandă militară în cazul în care și mai mulți dintre locotenenții săi valoroși sunt uciși.
Și într-o mișcare oarecum remarcabilă, adaugă oficialii citați de NYT, ayatollahul Khamenei a desemnat chiar și trei clerici de rang înalt drept candidați la succesiunea sa în cazul în care și el va fi ucis — poate cea mai elocventă ilustrare a momentului șubred cu care se confruntă el și regimul său aflat la putere de peste trei decenii.
Ayatollahul Khamenei a dispus o serie de măsuri extraordinare pentru a prezerva Republica Islamică de când Israelul a lansat o serie de atacuri surpriză vinerea trecută. Și deși durează de numai o săptămână, loviturile israeliene reprezintă cel mai mare atac militar asupra Iranului de la războiul cu Irakul din anii 1980, iar efectul asupra capitalei țării, Teheran, a fost îndeosebi unul puternic. În doar câteva zile, aceste lovituri israeliene au fost mai intense și au provocat mai multe pagube în Teheran decât Saddam Hussein în întregul său război de opt ani împotriva Iranului.
Dar Iranul pare să fi depășit șocul inițial, reorganizându-se suficient pentru a lansa zilnic propriile contraatacuri asupra Israelului, lovind un spital, rafinăria de petrol din Haifa, lăcașuri religioase, dar și locuințe.
Totodată, responsabilii de rang înalt ai Iranului se pregătesc discret pentru o paletă largă de posibile evoluții, pe măsură ce războiul se intensifică și președintele american Donald Trump analizează dacă să implice Statele Unite în luptă, potrivit oficialilor iranieni citați de NYT, care au insistat asupra păstrării anonimatului întrucât nu au fost autorizați să vorbească public despre planurile ayatollahului.
Să poți vedea în interiorul conducerii bine păzite a Iranului poate fi dificil, dar lanțul de comandă pare să funcționeze în continuare, în ciuda faptului că a fost lovit puternic, și nu există semne evidente de disidență în rândurile politice, conform oficialilor și diplomaților aflați la post în Teheran.
Ayatollahul Ali Khamenei, în vârstă de 86 de ani, este conștient de faptul că fie Israelul, fie Statele Unite ar putea încerca să-l asasineze, un sfârșit pe care el l-ar considera un martiriu, după cum au declarat oficialii citați de New York Times. Având în vedere această posibilitate, ayatollahul a luat decizia neobișnuită de a instrui Adunarea Experților din țara sa, organismul religios responsabil cu numirea liderului suprem, să îi aleagă rapid succesorul din cele trei nume pe care le-a furnizat.
În mod normal, procesul de desemnare a unui nou lider suprem ar putea dura luni de zile, clericii alegând din propriile lor liste de nume. Dar, cu țara aflată acum în război, au explicat oficialii, ayatollahul vrea să asigure o tranziție rapidă și ordonată și să își păstreze moștenirea.
„Prioritatea absolută este prezervarea statului”, a declarat Vali Nasr, expert în Iran și profesor de afaceri internaționale la Universitatea Johns Hopkins din SUA. „Totul este bine calculat și pragmatic”.
Fiul ayatollahului Khamenei, Mojtaba, de asemenea cleric și apropiat de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice, despre care se zvonea că ar fi un favorit la succesiune, nu se numără printre candidați, au declarat oficialii citați de New York Times. Fostul președinte conservator al Iranului, Ibrahim Raisi, a fost de asemenea considerat un favorit înainte de moartea sa într-un accident de elicopter în urmă cu un an.
De la începutul războiului, ayatollahul Khamenei a transmis publicului două mesaje video înregistrate, pe un fundal cu draperii maro și lângă steagul iranian. „Poporul iranian va rezista în fața unui război forțat”, a spus el, promițând să nu se predea.
În vremuri obișnuite, ayatollahul Khamenei locuiește și lucrează într-un complex bine securizat din centrul Teheranului, numit „beit rahbari” – sau casa liderului – și rareori îl părăsește, cu excepția unor ocazii speciale cum ar fi ținerea unei predici. Oficiali de rang înalt și comandanți militari vin la el pentru întâlniri săptămânale, iar discursurile pentru public sunt ținute din acest complex.
Retragerea sa într-un buncăr arată cât de feroce a fost lovit Teheranul, într-un război cu Israelul despre care oficialii iranieni spun că se desfășoară pe două fronturi.
Unul este purtat din aer, cu lovituri aeriene israeliene asupra bazelor militare, instalațiilor nucleare, infrastructurii energetice critice din Iran, dar și a comandanților și oamenilor de știință din domeniul nuclear chiar în blocurile în care locuiesc, uneori în cartiere foarte aglomerate. Unii dintre comandanții de vârf ai Iranului au fost nimiciți rapid.
În același timp, însă, sute de persoane și-au pierdut viața și alte mii au fost rănite, civili fiind uciși pe întreg teritoriul Iranului, spun grupurile pentru drepturile omului atât din interiorul cât și din afara țării.