Azarov: Nimeni nu a invitat Ucraina să adere la Uniunea Europeană

Premierul ucrainean Mykola Azarov a calificat 'fără sens' sondajele de opinie efectuate în ultimul timp pe tema aderării ţării sale la Uniunea Europeană, declarând tranşant că 'nimeni nu a invitat Ucraina să adere la UE', a relatat vineri, din Kiev, agenţia de presă ITAR-TASS.
Economica.net - sâm, 28 dec. 2013, 08:52
Azarov: Nimeni nu a invitat Ucraina să adere la Uniunea Europeană

‘La momentul actual, se desfăşoară o multitudine de cercetări sociologice ale căror rezultate sunt analizate în diverse conferinţe de presă şi dezbateri’, a afirmat premierul ucrainean, indicând că, potrivit unora dintre acestea, 45% dintre ucraineni se pronunţă pentru aderarea la UE, în timp ce 35% sunt favorabili alăturării la Uniunea vamală formată din Rusia, Kazahstan şi Belarus.

‘Cel mai interesant aspect este faptul că, în realitate, nimeni nu invită Ucraina să adere la Uniunea Europeană’, a scris premierul ucrainean pe pagina sa de Facebook.

‘Prin urmare, întrebarea este lipsită de sens. Acesta poate fi parafrazată astfel: ‘Doriţi să aderaţi, când, de fapt, nu sunteţi invitaţi?’ ‘, a scris Azarov, indicând că şi aceste sondaje se înscriu în diversele speculaţii cu privire la integrarea europeană a Ucrainei.

Cu toate acestea, oficiali europeni au declarat în repetate rânduri că uşile UE sunt deschise pentru Ucraina, deşi Acordul de asociere nu conţine clar o invitaţie de aderare la Uniunea Europeană.

În acelaşi timp, după cum informează Ria Novosti, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici i-a cerut premierului Mykola Azarov să fie traşi la răspundere oficialii guvernamentali care au redactat textul Acordului de asociere la UE.

‘Acei oficiali care nu au reuşit să efectueze procedurile necesare şi să se pună de acord cu asociaţiile de producători, nu au organizat dezbateri relevante şi nu au informat pentru a atinge nivelul de înţelegere necesar cu privire la integrarea europeană trebuie să fie traşi la răspundere’, a declarat Ianukovici, într-o reuniune a Consiliului Regiunilor, adresându-se prim-ministrului, ceea ce a relansat speculaţiilor cu privire la o remaniere de guvern la Kiev.

Şeful statului a subliniat că la baza interacţiunii Kievului cu UE trebuia să stea în primul rând interesele naţionale ale ţării sale.’Sunt convins că, după o perioadă de neînţelegeri, partenerii noştri europeni ne vor sprijini şi vom merge mai departe’ pe drumul european, a mai spus preşedintele Viktor Ianukovici, care insistă asupra compensării de către Bruxelles a pierderilor ce vor fi suportate de Ucraina în perioada de implementare a Acordului de liber schimb cu UE.

Guvernul de la Kiev a anunţat, pe neaşteptate, la 21 noiembrie că a decis suspendarea pregătirilor pentru semnarea Acordului de asociere la UE, explicând că aceasta prezintă riscuri mari şi pierderi enorme pentru economia ucraineană. Semnarea acordului, care trebuia să intervină la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, nu a mai avut loc.

Cu toate acestea, autorităţile ucrainene susţin că au luat doar o pauză şi intenţionează să semneze acordul cu UE atunci când acest lucru va fi în beneficiul Ucrainei.

De la sfârşitul lunii noiembrie, în Ucraina continuă acţiunile de protest ale manifestanţilor proeuropeni, suporteri ai opoziţiei, în timp ce autorităţile ucrainene continuă politica apropierii de Rusia. Recent, Moscova a acordat Kievului prima tranşă de 3 miliarde de dolari dintr-un ajutor financiar de 15 miliarde de dolari şi a anunţat o reducere temporară cu o treime a preţului la gazele livrate ţării vecine, de la peste 400 de dolari la 270 de dolari mia de metri cubi de gaze

 

Te-ar mai putea interesa și
Cristian Popa îi răspunde lui Dăianu: Energia este prea importantă ca să lipsească de pe bursă
Cristian Popa îi răspunde lui Dăianu: Energia este prea importantă ca să lipsească de pe bursă
Energia este prea importantă ca să lipsească de pe bursă, fiind cea care pune preţul corect, a declarat marţi Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a......
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croaţia în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii acestei ţări vor putea intra fără ...
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
Avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş spune că, pentru implementarea PNRR, trebuie modificată legislaţia, ...
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) are la momentul acesta un disponibil de 620 de milioane de lei pentru a plăti ...