Au scăzut tarifele de interconectare. De ce nu se va reflecta şi în factura la telefon

Tarifele maxime pe care operatorii telecom din România le pot fixa între ei pentru stabilirea preţului final al apelurilor la puncte fixe, dar şi mobile, scad începând cu 1 aprilie 2014, la 0,14 eurocenţi/minut, respectiv la 0,96 eurocenţi/minut. Scad şi tarifele plătite de consumatori?
Economica.net - lun, 31 mart. 2014, 21:09
Au scăzut tarifele de interconectare. De ce nu se va reflecta şi în factura la telefon

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, reducerea tarifelor de terminare în ambele tipuri de reţele a fost agreată de Comisia Europeană, astfel încât, din prima zi a lunii aprilie, pentru terminarea apelurilor la puncte fixe, în România se vor plăti 0,14 eurocenţi/minut (de la 0,67 eurocenţi/minut, în prezent), iar pentru terminarea la puncte mobile preţul scade de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,96 eurocenţi/minut.

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele din România identificaţi cu putere semnificativă pe pieţele de terminare a apelurilor la puncte fixe şi mobile: 46 de furnizori de reţele fixe şi 6 furnizori de reţele mobile.

Ceea ce nu ştiu foarte mulţi consumatori este că reducerea tarifelor de interconectare nu implică şi reuducerea tarifelor comerciale.

“Impactul scăderii tarifelor de interconectare asupra tarifelor utilizatorilor finali nu este nici automat/implicit şi nici obligatoriu, acesta depinde de deciziile comerciale pe care le va lua fiecare operator in parte”, au declarant reprezentanţii Orange România.

Potrivit reprezentanţilor Cosmote România, scăderea tarifelor de interconectare este o masură care va avea un impact direct negativ asupra veniturilor tuturor operatorilor de telecom de pe piaţă.

“În ceea ce ne priveşte, ne-am exprimat deja îngrijorarea referitor la această măsură şi, cu această ocazie, sublinem din nou că piaţa telecom din România se confruntă deja cu mari provocări în identificarea de resurse pentru finanțarea investițiilor în rețelele fixe și mobile de generaţie următoare şi că România are nevoie de investiții în infrastructură, nu de taxe adiționale pe acest segment”, au declarat cei de la Cosmote.

Scăderea tarifelor de interconectare s-ar putea reflecta în următoarele oferte

“În momentul de faţă, suntem în curs de analiză şi definire a mixului optim de beneficii, astfel încât schimbarea tarifelor de interconectare să aiba un impact pozitiv pentru clienţii noştri.  Tariful de interconectare reprezintă doar una dintre componentele tarifelor comerciale, iar impactul scăderii acestuia trebuie analizat într-un context mai larg. Desigur, scăderea tarifelor de interconectare se va reflecta în ofertele noastre viitoare”, au mai spus reprezentanţii Cosmote România.

Cei de la Vodafone România nu au dorit să comenteze scăderea tarifelor de interconectare.

Tarifele medii cu TVA practicate de operatori în acest moment pentru un minut de apel în alte reţele mobile naţionale sunt de 22 de eurocenţi în cazul Cosmote, 21 eurocenţi în cazul Vodafone, 15 eurocenţi în cazul Orange şi RCS&RDS care practică de un tarif de 1.24 eurocenţi. 

Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor în altă reţea, sunt plătite de un operator către altul pentru apelurile efectuate de un client al său către unul din altă reţea.

Te-ar mai putea interesa și
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul hipermarket Carrefour din zonă este situat în incinta Argeș Mall,......
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s în România, marchează o nouă etapă în ...