Azi se decide câştigătorul războiului de la Fondul Proprietatea. Va mai fi Franklin Templeton administrator?

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) se întrunesc azi pentru a decide dacă administratorul actual al Fondului FranklinTempleton va mai primi un mandat începând de la 30 septembrie 2014. Cel mai mare acţionar al FP a propus reducerea mandatului la doi ani, cu condiţia îndeplinirii unor criterii severe de management.
Adrian N. Ionescu - vin, 22 nov. 2013, 06:56
Azi se decide câştigătorul războiului de la Fondul Proprietatea. Va mai fi Franklin Templeton administrator?

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) vor avea de ales astăzi între două propuneri: „prelungirea de principiu cu patru ani a mandatului administratorului Franklin Templeton” şi „prelungirea cu doi ani a mandatului administratorului Franklin Templeton cu obiective stricte de performanţă şi evaluări periodice ale performanţei managerului”.

A doua propunere din urmă a fost introdusă de fondurile de investiţii administrate de compania americană Elliott Associates, care controlează cel mai mare pachet concentrat de acţiuni FP, de circa 17% din total.

Elliott Associates a cerut ca Franklin Templeton să reducă la cel puţin 15% discountul dintre preţul de închidere al acţiunilor în fiecare zi de tranzacţionare şi cea mai recent publicată valoare unitară a activului net (VUAN, activul net raportat la numărul de acţiuni), în cel puţin două treimi din zilele de tranzacţionare din perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015.

În prezent discountul este de 30%, un minim record obţinut după două campanii de răscumpărare a  propriilor acţiuni de către Fond, care a sjuns să deţină circa 8% din propriile acţiuni. Aceste acţiuni vor fi anulate.

Campaniile sunt menite să stimuleze creşterea preţului de piaţă prin reducerea volumului ofertei.
Discountul preţului de piaţă faţă de valoarea portofoliului este impus pe piaţă tocmai de fondurile de investiţii, care invocă riscul plasamentului în altze fodnuri de investiţii. Rareori discountul este mai mic la fonduri de tipul FP, potrivit analiştilor.

De asemenea,  un alt criteriu de performanţă propus de Elliott Associates îngreunează şi mai mult activitatea administratorului. VUAN ajustată la data de 30 iunie 2015 trebuie să fie mai mare decât VUAN la data de 30 septembrie 2013.

Elliott Associates şi majoritatea celorlalţi acţionari instituţionali sunt interesaţi să obţină profituri cât mai mari şi cât mai rapide în urma deţinerilor lor, chiar şi cu riscul desfiinţării Fondului.

Franklin Templeton a condus FP încercând să satisfacă  dorinţele acţionarului principal, în jurul căruia s-au concentrat interesele multor altor fonduri de investiţii. Astfel, fondurile de investiţii, sprijinte de FranklinTempleton, au obţinut în AGA, ca acesta să poată vinde 20% din activele Fondului fără să mai ceară acordul acţionarilor.

Campaniile de răscumpărări şi politica de dividende mari impun vânzările de active, Franklin Templeton fiind criticat, de alţi acţionari că nu cumpără mai nimic şi că doar vinde. „Vânzarea cu bucata” a activelor FP, fără achiziţia de noi active, va duce la desfiinţarea de facto a Fondului.

„Cea mai bună investiţie a FP sunt chiar acţiunile FP”, a replicat Greg Koneczny, managerul FP şi vicepreşedinte executiv al Franklin Templeton Investment Management, filiala grupului Franklin Templeton care administrează Fondul.

Răspunsul era menit să menajeze susceptibilităţile Elliott Associates & Company. Acum, însă, Franklin Templeton a fost nevoit să intre în conflict deschis cu Elliott Associates şi sugerat acţionarilor să nu voteze propunerea acestui acţionar.

Sorţii nu par, însă, să fie de partea Franklin Templeton, peste 60% din voturi sunt alefondurilor de investiţii, în vreme ce acţionarii individuali se mobilizează mai greu să participe la AGA.

Citeşte şi

 
Profituri mai mici

Deja se văd semnele şi efectele transferului forţat de avere de la Fond la acţionarii săi.
 
Fondul Proprietatea estimează un profit net de 556,02 milioane lei în 2014, în scădere cu 5% faţă de profitul net bugetat iniţial pentru 2013, de 570,48 milioane lei, potrivit proiectului bugetului pentru anul viitor, propus spre aprobare acţionarilor Fondului.

Şi profitul net pentru 2013 a fost revizuit în scădere, până la 502,25 milioane lei. Comparativ cu noul profit estimat pentru 2013, profitul bugetat pentru anul 2014 este cu peste 10% mai mare.

FP a programat, pentru anul viitor, venituri de 631,913 milioane lei din activitatea curentă, comparativ cu 660,296 milioane lei bugetate în 2013 şi respectiv 655,8 milioane lei – nivelul revizuit, şi cheltuieli de 75,893 milioane lei, comparativ cu cheltuieli de 76,03 milioane lei bugetate în 2013 şi 83,56 milioane lei – cheltuieli revizuite pentru 2013, precizează Mediafax.

Veniturile din dividende sunt estimate pentru 2014 la 619,767 milioane lei, similare cu cele revizuite pentru 2013, iar veniturile din dobânzi sunt estimate la 12,14 milioane lei, de trei ori mai mici decât cele revizuite pentru 2013 şi cu 71% mai mici decât cele bugetate pentru acest an.

 
„Pentru simplificare, bugetul pentru anul 2014 şi previziunile pentru anul 2013 au fost întocmite fără a lua în considerare impactul financiar al eventualelor modificări ale portofoliului (achiziţii, vânzări de participaţii, participări la majorările de capital ale societăţilor din portofoliu) în cursul anului 2014 sau în perioada septembrie – decembrie 2013“, precizează documentele FP pentru AGA.

De asemenea, bugetul pentru anul 2014 a fost întocmit fără a lua în considerare impactul financiar al unei potenţiale derulări a unui nou program de răscumpărare în 2014, iar bugetul şi revizuirile pentru 2013 au fost întocmite folosind ipoteza că listarea secundară va fi încheiată în trimestrul al patrulea al anului 2013 şi toate cheltuielile aferente listării secundare a Fondului pe Bursa de Valori Varşovia vor fi înregistrate în 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...