Azomureş va face investiţii de mediu de 170 de milioane euro până în 2015

Combinatul producător de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş a primit de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu o autorizaţie de mediu revizuită, care prevede investiţii de 170 de milioane de euro până la sfârşitul anului 2015, informează MEDIAFAX.
Economica.net - joi, 05 apr. 2012, 11:58
Azomureş va face investiţii de mediu de 170 de milioane euro până în 2015

Conducerea combinatului producător de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş au anunţat, joi, prin două comunicate de presă, că Agenţia Regională pentru Protecția Mediului Sibiu a emis autorizaţia integrată de mediu revizuită pentru Azomureş.

Aceasta prevede investiţii de 170 de milioane de euro până la sfârşitul anului 2015, în condiţiile în care în planul de acţiuni din vechea autorizaţie acestea se cifrau la doar 6,55 milioane de euro.

„Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu a emis companiei Azomureş autorizaţia integrată de mediu revizuită. Documentul este rezultatul discuţiilor din ultimii doi ani între cele două părţi şi reglementează activitatea combinatului în ceea ce priveşte protecţia mediului, cu toate componentele sale. Conform Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, instalaţiile de pe platforma Azomureş beneficiază de perioadă de tranziţie până la data de 31 decembrie 2015, perioadă care permite societăţii aplicarea şi finalizarea unui plan de investiţii. Conform planului de acţiuni, Azomureş va continua în următorii patru ani procesul de modernizare a instalațiilor de pe platforma chimică”, se arată în comunicatul de presă transmis de conducerea combinatului.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş a precizat că autorizaţia integrată de mediu revizuită prevede condiţii mai restrictive privind emisiile din instalaţii, cerinţe mai stricte de monitorizare a emisiilor din instalaţii, un plan de acţiuni îmbunătăţit, care presupune investiţiile care urmează să fie realizate în perioada 2012 – 2015 pentru conformarea deplină cu cerinţele de mediu, precum şi un plan de modernizare a instalaţiilor.

„În total, suma estimată pentru realizarea investiţiilor pentru protecţia mediului şi modernizarea instalaţiilor de producţie este de circa 170 de milioane de euro în perioada 2012 – 2015, faţă de planul de acţiuni din vechea autorizaţie, care era estimat la o valoare de circa 6,55 de milioane de euro”, se arată în comunicatul APM Mureş.

Faţă de autorizaţia anterioară, în planul de acţiuni din autorizaţia integrată de mediu revizuită pentru Azomureş au fost introduse măsuri suplimentare şi au fost devansate termenele de realizare a unor măsuri destinate reducerii emisiilor de amoniac şi pulberi.

Totodată, investiţia în modernizarea instalaţiilor Amoniac III + IV are un cost estimat de 71 de milioane de euro, modernizarea fazei umede a procesului la Instalaţia Uree de 46 de milioane de euro, iar modernizarea fazei de solidificare în instalaţia Uree de 24 de milioane de euro.

„Necesitatea revizuirii autorizaţiei integrate de mediu SB 84/2007 s-a datorat faptului că emisiile eliminate în aerul atmosferic au dus la depăşiri ale concentraţiilor de amoniac în aerul înconjurător, ceea ce a creat un disconfort populaţiei din municipiul Târgu Mureş şi în special locuitorilor din zonele limitrofe combinatului. Totodată, această revizuire a fost necesară si datorită modificării şi adoptării ulterioare emiterii primei autorizaţii (2007) a documentelor europene aplicabile fabricării îngrăşămintelor chimice, respectiv a celor mai bune tehnici disponibile”, se arată în comunicatul APM Mureş.

Combinatul Azomureş din Târgu Mureş, unde lucrează 2.600 de angajaţi, este principalul producător de îngrăşăminte chimice din România.

Anual, Azomureş produce minimum 1,2 milioane de tone de îngrăşăminte. Produsele combinatului din Târgu Mureş ajung şi pe piaţa internă, dar şi la producători agricoli din Europa, Africa, China şi Statele Unite.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi şi şampon, produse în ţările care susţin sancţiunile impuse Moscovei,......
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) ...
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O companie românească de utilități folosește analiză complexă de date pentru reducerea pierderilor de apă. ApaVital ...
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru județe
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, două atenţionări Cod portocaliu şi Cod galben de ...