Bacău: Licitaţie pentru modernizarea Aeroportului internaţional George Enescu

Procedurile pentru licitaţia de acordare a lucrărilor de modernizare a Aeroportului internaţional 'George Enescu' din Bacău au fost declanşate joi, investiţia fiind evaluată la 57 de milioane de lei fără TVA.
Economica.net - joi, 08 mai 2014, 19:28
Bacău: Licitaţie pentru modernizarea Aeroportului internaţional George Enescu

În respectiva valoare a finanţării, asigurată de Consiliul Judeţean (CJ) Bacău şi Consiliul Municipal Bacău în valoare egală, sunt incluse proiectarea, realizarea lucrărilor de construcţii montaj şi asistenţa tehnică pe întreaga perioadă de desfăşurare a activităţilor de modernizare. Investiţia vizează ridicarea unui nou terminal de călători, finalizarea turnului de control, spaţii de dotare a serviciilor auxiliare aeroportului şi o parcare.

‘Sperăm să nu avem contestaţii şi să intram cât mai repede în adjudecare, pentru a începe lucrările la 1 septembrie 2014’, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Dragoş Benea, preşedintele CJ Bacău.

La rândul său, Romeo Stavarache a declarat pentru AGERPRES că modernizarea aeroportului băcăuan ‘este o investiţie prioritară, dorindu-ne să demarăm lucrările cât mai repede, pentru că trebuie să câştigăm lupta în regiunea noastră la acest capitol’.

Romeo Stavarache a mai spus că Bacăul trebuie să aibă şi va avea cel mai important aeroport din Moldova.
Atât Dragoş Benea (PSD), cât şi Romeo Stavarache (PNL) au ţinut să precizeze faptul că ‘parteneriatul privind modernizarea aeroportului nu are nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat în USL’.

‘Nu cred că ne putem permite, oricare dintre noi, să renunţăm la acest obiectiv, precum şi la asocierea privind realizarea unei secţii de cobaltoterapie la Spitalul Judeţean de urgenţă, motivând că din motive politice ar trebui să ieşim dintr-un asemenea tip de parteneriat, unicul care poate repune în lucru un obiect foarte important pentru judeţul Bacău’, a precizat Dragoş Benea.

Romeo Stavarache consideră că asocierea pentru modernizarea aeroportului ‘nu este una între persoane sau între partide’.

‘Facem o asociere între instituţii. Indiferent dacă suntem într-o funcţie ori alta, mi se pare corect ca municipiul şi judeţul Bacău să aibă de câştigat de pe urma activităţii Consiliului Judeţean şi Consiliului Municipal’, a spus Romeo Stavarache.

Noul terminal ar urma să proceseze 300 persoane pe oră, va avea o suprafaţă de 6.350 mp şi trei porţi de îmbarcare. De asemenea, urmează să fie finalizat Turnul de control aflat în construcţie, o uzină electrică şi parcarea cu 300 de locuri, valoarea acestor lucrări fiind estimată la 12,5 milioane de euro. Reabilitarea pistei de decolare-aterizare ar putea să fie finanţată, încă de anul viitor, din Fondul de Dezvoltare de la Guvern.

Parteneriatul dintre Consiliul Judeţean şi Consiliul Municipal fusese anunţat ca soluţie de preşedintele CJ Bacău imediat ce s-a pus problema rezilierii contractului de concesionare cu firma Blue Aero.

Contractul de concesionare, proiect-pilot în ţara noastră, a fost reziliat de la 1 noiembrie 2013, după ce societăţile deţinute de omul de afaceri Nelu Iordache, printre care şi Blue Air şi Blue Aero, au avut de suferit în urma arestării acestuia şi a problemelor cu fonduri europene descoperite de procurorii anticorupţie la firma Romstrade.

Din 2009, când a fost semnat, şi până în prezent, s-au efectuat doar 13% din lucrările ce trebuiau finalizat la sfârşitul acestui an. Toate investiţiile, a căror valoare totală ar fi urmat să se ridice la 45 de milioane de euro, ar fi trebuit realizate în 30 de luni, pentru un drept de concesionare de 35 de ani.

‘Modernizarea Aeroportului se constituie doar într-o primă etapă a unei ofensive declanşate în această iarnă şi care va avea suportul şi finanţarea pe care ni le dorim pentru alte trei investiţii pe care Primăria şi Consiliul Judeţean doresc să le realizeze împreună până la sfârşitul anului 2016. Este vorba de Secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean, Centrul Regional pentru Situaţii de Urgenţă şi Sala Polivalentă cu 10.000 de locuri’, a precizat pentru AGERPRES Romeo Stavarache.

Dragoş Benea, vorbind despre modernizarea Secţiei de Radioterapie, a estimat proiectul la 3,5 milioane de euro.

‘Numai suprafaţa construită va avea 450 mp şi o valoare de 1,5 milioane de euro, iar costurile aparaturii de ultimă generaţie sunt estimate la 2,5 milioane de euro. Când vom avea studiile de fezabilitate, vom putea aduce la vot în şedinţele de Consiliu Judeţean şi Local indicatorii tehnico-economici, apoi se vor putea organiza licitaţiile’, a indicat Dragoş Benea.

În ceea ce priveşte Centrul Regional pentru Situaţii de Urgenţă, acesta ‘va avea comanda unică la Bacău’, a spus Romeo Stavarache, iar pentru anunţarea evenimentului este aşteptat, săptămâna viitoare, secretarul de stat la Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat.

Sala Polivalentă va face parte dintr-o viitoare baza sportivă a municipiului Bacău, urmând a se construi pe baza proiectului deja elaborat şi aprobat în actualul cartierul CFR.

 

Te-ar mai putea interesa și
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
România şi-ar majora potenţialul de creştere economică la 5 - 5,5% dacă ar absorbi banii din Politica de Coeziune şi Fondurile NextGenerationEU, de la 3,5% în prezent, a afirmat, miercuri,......
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și vom continua reformele
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică ...
România va menţine echilibrul macroeconomic şi angajamentul ferm de a continua reformele asumate prin Planul Naţional ...
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Compania Turkish Airlines ar urma să semneze un acord cu Rolls-Royce Holdings Plc şi Airbus SE pentru producţia internă ...
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de conținut
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de ...
TikTok anunțat astăzi că a actualizarea regulilor comunității pentru a oferi și mai multe informații privind normele ...