Badea (ASF): Piaţa asigurărilor voluntare este o zonă cu mare potenţial de creştere

Şapte societăţi de asigurare de viaţă, 16 societăţi de asigurare generală şi şase societăţi compozite activează în prezent pe piaţa asigurărilor din România şi au generat peste 1,72 miliarde euro prime brute subscrise în asigurări generale şi 451 milioane de euro prime brute subscrise în asigurări de viaţă, a declarat, joi, preşedintele ASF, Leonardo Badea, prezent la Conferinţa anuală Insurance Europe.
Economica.net - joi, 23 mai 2019, 17:00
Badea (ASF): Piaţa asigurărilor voluntare este o zonă cu mare potenţial de creştere

Potrivit acestuia, pe această piaţă mai sunt 300 de intermediari activi.

Piaţa asigurărilor din România este dominată de asigurarea auto (73%), din care asigurarea RCA (47%). La finele anului trecut, gradul de penetrare a asigurărilor a fost de 1,13%.

„Alte sectoare au înregistrat creşteri puternice, ca urmare a eforturilor combinate ale actorilor pieţei, exemplu fiind asigurările de sănătate. Înainte de punerea în aplicare a noilor cadre de reglementare Solvency II şi IDD, am efectuat o analiză diagnostic pe piaţa care a evidenţiat vulnerabilităţile şi potenţialele ameninţări care ne determină să luăm măsurile adecvate pentru a ne asigura că piaţa asigurărilor intră într-o nouă eră, având la bază motive solide. Am implementat supravegherea bazată pe riscuri, precum şi alte mecanisme de stabilizare a pieţei şi de îmbunătăţire a protecţiei consumatorilor: Mecanismul de recuperare şi rezoluţie, Fondul de Garantare a Asigurărilor, modernizarea managementului reclamaţiilor, lansarea ghidurilor pentru consumatori, crearea şi implementarea strategiei naţionale pentru educaţia financiară, emiterea de avertismente şi alerte, crearea cadrului de rezoluţie, BAAR, SAL-FIN etc. Ca urmare, indicatorii de rezilienţă a pieţei în cadrul Solvency II au prezentat o bază solidă, fondurile proprii eligibile cumulând 1,09 miliarde de euro. (…) Rezilienţa pieţei este deosebit de importantă deoarece există riscuri extreme, cum ar fi potenţiale catastrofe naturale sau riscuri cibernetice”, a menţionat Badea.

Şeful ASF a dat asigurări că instituţia pe care o conduce s-a angajat să acţioneze „în mod judicios” pentru buna funcţionare a pieţelor financiare nebancare, stabilitatea şi integritatea sectorului financiar în general, alegând să fie o autoritate orientată spre viitor şi combinând în actul de supraveghere noile principiile ale abordării supravegherii bazate pe risc. În acest scop, principalele funcţii de reglementare şi supraveghere au fost revizuite şi optimizate. Totodată, au fost introduse noi elemente bazate pe identificarea şi atenuarea riscurilor prin tactici de reglementare eficiente, dar simplificate şi de supraveghere strategică, promovând astfel dezvoltarea pieţei într-o manieră sănătoasă şi, în acelaşi timp, sporind protecţia consumatorilor.

„Din punctul meu de vedere, piaţa asigurărilor voluntare este o zonă cu mare potenţial de creştere. Asigurarea locuinţelor, CASCO, asigurările de viaţă şi de sănătate trebuie sporite, deoarece o piaţă matură se bazează în mod evident pe aceste categorii de asigurare. În ultimii ani, protecţia consumatorilor financiari a devenit o prioritate crescândă pentru factorii de decizie din întreaga lume. Cred că pentru a accelera maturitatea şi dezvoltarea pieţei de asigurări, avem nevoie de un efort comun, ca autoritate de supraveghere, şi de companiile care operează pe această piaţă. Şi aici mă refer atât la companiile de asigurări, cât şi la brokeri. Aceasta este o abordare complexă, care implică acţiuni pe mai multe niveluri. Pe de altă parte, trebuie să le arătăm consumatorilor că drepturile şi interesele lor sunt protejate în conformitate cu dispoziţiile legale şi că nu se tolerează abateri de la aceste principii”, a susţinut el.

În opinia lui Leonardo Badea, prezentarea tuturor informaţiilor despre produsele voluntare trebuie să fie o prioritate pentru toată lumea.

„Oamenii trebuie să ştie în detaliu riscurile pe care caută să le protejeze şi trebuie să aleagă în cunoştinţă de cauză atunci când cumpără o asigurare de viaţă, o asigurare de sănătate sau o asigurare auto. Cu alte cuvinte, companiile de asigurări şi brokerii trebuie să ofere consultanţă la un nivel foarte detaliat. În timp, cred că piaţa românească va integra în mod natural produse de asigurare mai diverse şi mai sofisticate”, a menţionat oficialul ASF.

Badea a reiterat că nivelul scăzut de educaţie financiară a publicului reprezintă unul dintre principalele obstacole în achiziţionarea asigurării facultative.

„Din păcate, nu suntem printre primele ţări europene la acest capitol. De aceea, consider că avem nevoie de campanii ample de educaţie financiară la toate nivelurile. Un individ educat financiar poate înţelege şi decide mult mai uşor, în orice conştiinţă atunci când vine vorba de cumpărarea unui produs de asigurare …
În cele din urmă, îmbunătăţirea mecanismelor de protecţie, informare şi transparenţă a consumatorilor va elimina unele dintre asimetriile pieţei şi va contribui la dezvoltarea unui sector de asigurare pe termen lung mai durabil şi mai bine guvernat. Desigur, industria joacă un rol foarte important atunci când vorbim despre dezvoltarea pieţei de asigurări, fără o bună cooperare şi implicarea tuturor părţilor interesate ar putea dura mai mult pentru a atinge acest obiectiv”, a conchis preşedintele autorităţii de supraveghere.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...