Badea (ASF): Plănuim introducerea educaţiei financiare în curricula şcolară începând cu clasele primare

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) plănuieşte introducerea cursurilor de educaţie financiară în curricula şcolară începând cu clasele primare, având în vedere că debutul precoce al educaţiei financiare joacă un rol important în creionarea viitorului consumator al produselor financiare, a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Leonardo Badea.
Economica.net - joi, 23 mai 2019, 15:33
Badea (ASF): Plănuim introducerea educaţiei financiare în curricula şcolară începând cu clasele primare

„Pe termen lung, plănuim introducerea educaţiei financiare în curricula şcolară începând cu clasele primare şi apoi, gradual, să dezvoltăm acest concept pe tot parcursul sistemului de educaţie. Cred că trebuie să începem o colaborare permanentă între profesori şi specialişti, pentru a putea discuta despre experienţa lor în ceea ce priveşte educaţia financiară. Debutul precoce al educaţiei financiare joacă un rol foarte important în creionarea viitorului consumator al produselor financiare”, a afirmat Leonardo Badea, la conferinţa asiguratorilor din Europa.

Preşedintele ASF a arătat că nivelul redus al educaţiei financiare din România împiedică achiziţia de asigurări facultative.

„În opinia mea, nivelul scăzut de educaţie financiară a publicului reprezintă obstacolul principal în calea cumpărării de asigurări facultative. Din nefericire, nu suntem în topul ţărilor europene la acest capitol. Acesta este motivul pentru care consider că avem nevoie de o campanie de educaţie financiară la toate nivelurile. Printr-o educaţie financiară, un individ poate înţelege şi decide mult mai uşor orice aspect atunci când e vorba de cumpărat o poliţă de asigurare”, a arătat Leonardo Badea.

Acesta a apreciat că piaţa asigurărilor facultative are un mare potenţial de dezvoltare.

„Din punctul meu de vedere, piaţa de asigurări facultative este un domeniu cu un mare potenţial de dezvoltare, atât asigurările imobiliare, CASCO, asigurări de viaţă şi asigurări de sănătate. (…) Ce soluţii există pentru energizarea acestei pieţe de asigurări? Cred că efortul de îndeplinire a acestui deziderat trebuie să vină de la ASF, de la companiile de asigurări şi de la intermediari. (…) Trebuie să îmbunătăţim informarea clienţilor şi educaţia lor financiară”, a susţinut preşedintele ASF.

El a cerut companiilor de asigurări să respecte la literă contractele cu clienţii, pentru ca aceştia să câştige încredere în asiguratori.

„Avem datoria să îl facem pe consumator să înţeleagă că securizarea bunurilor, a sănătăţii şi a vieţii este în fond o investiţie şi nu o cheltuială fără rost. În ultimii ani, protecţia consumatorilor financiari a devenit o prioritate tot mai mare pentru factorii de decizie peste tot în lume. O primă zonă de acoperit este încrederea consumatorului. Ştim foarte bine că încrederea este probabil cel mai important aspect al pieţei financiare. Jucătorii de pe piaţa asigurărilor trebuie să îi convingă pe consumatori că pot avea încredere în asigurările facultative şi că aceste produse le acoperă nevoile şi sunt o opţiune importantă în administrarea vieţilor şi în asigurarea bunurilor lor. Cum se poate obţine acest lucru? Simplu: prin respectarea la literă a obligaţiilor contractuale şi prin rezolvarea solicitărilor clienţilor fără întârziere. Avem nevoie de un efort comun al autorităţii de supraveghere şi al companiilor care activează pe această piaţă. (…) Pe de altă parte, trebuie să le dovedim consumatorilor că drepturile şi interesele lor sunt protejate, conform prevederilor legale, fără ca vreo deviere de la principiile legii să fie tolerată”, a completat Leonardo Badea.

Preşedintele ASF a recomandat asiguratorilor să explice clienţilor cât mai detaliat produsele financiare oferite.

„În acelaşi timp, oamenii trebuie să înţeleagă riscurile de care se feresc prin asigurări şi trebuie să facă alegeri informate, atât în ceea ce priveşte asigurările de viaţă, asigurările de sănătate sau cele auto. Cu alte cuvinte, atât companiile de asigurări, cât şi brokerii, trebuie să ofere consultanţă cât mai detaliată, iar astfel pe parcursul timpului cred că piaţa românească de asigurări va integra în mod natural produse tot mai diversificate şi sofisticate”, a adăugat Leonardo Badea.

Te-ar mai putea interesa și
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
În lumea realității virtuale (VR), nu vorbim doar despre experiențe de joc captivante, ci despre o transformare care va influența fiecare domeniu al existenței noastre, de la sectorul medical......
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Comerţul cu amănuntul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără ...
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare ...
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” ...