1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

News

Badea (ME): Ponderea întreprinderilor de stat în totalul cifrei de afaceri, aproximativ 5%, în 2012

Ponderea întreprinderilor de stat în totalul cifrei de afaceri a fost de aproximativ 5%, în 2012, acestea operând în principal în sectoarele energiei şi transporturilor, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Bogdan Badea, cu prilejul reuniunii informale a Consiliului UE Competitivitate, de la Vilnius.

24 iul, 2013 | Mediafax

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, secretarul de stat Bogdan Badea, coordonator al domeniilor resurse minerale şi industria de apărare, a participat, în perioada 22 - 23 iulie, la Vilnius, la reuniunea informală a Consiliului UE Competitivitate.

Participanţii au avut un schimb de opinii cu privire la modernizarea administraţiei publice, contribuţia întreprinderilor de stat (IS) la creştere şi competitivitate, modul în care administraţia publică răspunde necesităţilor IMM-urilor aplicând principiul 'Think Small First' şi achiziţiile publice inteligente.

În discursul său, oficialul român s-a referit la problematica întreprinderilor de stat, reliefând că acestea funcţionează într-o arie largă de domenii, în special al utilităţilor şi serviciilor publice, gradul de implicare al acestora în economie diferind de la ţară la ţară. În România, în anul 2012, ponderea întreprinderilor de stat în totalul cifrei de afaceri a fost de aproximativ 5%, acestea operând în principal în sectoarele energiei şi transporturi.

Secretarul de stat a mai precizat că, la nivel naţional, principala problemă cu care se confruntă întreprinderile de stat o reprezintă acumularea arieratelor şi că acordurile încheiate de România cu instituţiile financiare internaţionale şi UE conduc la îmbunătăţirea substanţială a performanţei acestora. De asemenea, el a informat că principalele măsuri luate de România vizează introducerea managementului profesionist şi vânzarea pachetelor de acţiuni minoritare/majoritare pe piaţa de capital.

Cu referire la introducerea managementului profesionist, demnitarul român a subliniat faptul că acesta este în conformitate cu liniile directoare ale OCDE privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat.

În încheiere, Badea a opinat că, dacă sunt bine administrate, întreprinderile de stat pot contribui la creşterea economică, crearea de noi locuri de muncă şi sustenabilitatea finanţelor publice.

Reuniunea, la care au fost prezenţi reprezentanţii ministerelor economiei din statele membre a fost coordonată de ministrul lituanian al Economiei, Evaldas Gustas, iar Comisia Europeană a fost reprezentată de vicepreşedintele acesteia, Antonio Tajani, comisar pentru industrie şi antreprenoriat, precum şi de comisarul pentru piaţă internă şi servicii, Michel Barnier.

În cadrul reuniunii, Antonio Tajani a subliniat faptul că întreprinderile de stat trebuie să fie competitive şi a apreciat liniile directoare elaborate de OCDE privind guvernanţa corporativă a IS.

În opinia comisarului Tajani, este necesar ca întreprinderile de stat să acţioneze ca un model pentru alte companii. În acest context, a anunţat că în cursul lunii octombrie va avea loc o conferinţa privind contribuţia întreprinderilor de stat la competitivitate, a adăugat Ministerul Economiei.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO