1EUR = 4.8316 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Balanţa de plăţi a României a înregistrat în ianuarie un surplus de 168 milioane euro, în scădere cu 46%

Balanţa externă de plăţi a României a înregistrat, în prima lună din acest an, un excedent de 168 de milioane de euro, în scădere cu 46% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care deficitul comerţului exterior s-a adâncit puternic, arată datele publicate, marţi, de Banca Naţională a României (BNR).

15 mar, 2016 | News.ro

În ianuarie 2015, balanţa de plăţi a înregistrat un excedent de 311 milioane de euro. Creşterea deficitului de cont curent continuă tendinţa de anul trecut, când deficitul extern al României a crescut de două ori şi jumătate faţă de nivelul din 2014, până la 1,76 miliarde de euro.

Scăcderea excedentului a fost determinată în special de creşterea deficitului comercial, de la 175 de milioane de euro, în ianuarie 2015, până la 371 de milioane d euro în prima lună a acestui an.

Datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că exporturile de mărfuri ale României au scăzut în ianuarie 2016 cu 1,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 4,1 miliarde euro, iar importurile au avansat cu 3,1%, la 4,5 miliarde euro. Evoluţia a a avut ca efect majorarea deficitului comercial cu 114%, până la 382,7 milioane euro.

Însă nu doar balanţa comercială a avut o contribuţie negativă în balanţa de plăţi.

"În structură, balanţa veniturilor secundare şi balanţa serviciilor au înregistrat excedente majorate cu 173 milioane euro, respectiv cu 57 milioane euro, în timp ce balanţa bunurilor a consemnat o creştere a deficitului cu 196 milioane euro, iar balanţa veniturilor primare o transformare a excedentului în deficit", se precizează în comunicatul BNR.

În schimb, România continuă să aibă un surplus în creştere din comerţul internaţional cu servicii. În ianuarie 2016, România a încasat din servicii livrate în străinătate cu 474 de milioane de euro mai mult decât a plătit pengtru servicii importate.

Excedentul servicilor a crescut cu 14% faţă de nivelul din ianuarie 2014.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP), organismul pe care îşi bazează guvernul proiecţiile bugetare, estimează, pentru acest an, un deficit de cont curent de 2,08 miliarde euro, în creştere cu 18% faţă de nivelul din 2015.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO