Ban Ki-moon: O acţiune „punitivă” ar putea agrava conflictul în Siria

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a avertizat marţi cu privire la riscuri ale unei "acţiuni punitive" în Siria.
Economica.net - mar, 03 sept. 2013, 20:26
Ban Ki-moon: O acţiune

„Este necesar să luăm în considerare impactul pe care îl va avea o acţiune punitivă asupra eforturilor de împiedicare a altor băi de sânge şi de soluţionare politică a conflictului”, a declarat secretarul general al ONU pentru presă.
Acesta a apreciat de asemenea că orice acţiune militară trebuie să treacă prin Consiliul de Securitate al ONU, căruia i-a cerut să „depăşească blocajul” actual între occidentali şi Rusia.

„Solicit membrilor (Consiliului) să se unească şi să definească un răspuns potrivit în cazul în care acuzaţiile (privind armele chimice) se vor dovedi adevărate”, a declarat el. „Această problemă depăşeşte conflictul din Siria: este vorba de resposabilitatea noastră colectivă către umanitate”.

Acesta pare să critice intenţia afişată de Statele Unite de a se angaja, dacă va fi necesar, într-o operaţiune militară în Siria fără avizul prealabil al ONU. „Orice acţiune viitoare, ţinând cont de rezultatele analizelor (probelor adunate la faţa locului de anchetatorii ONU) va trebui să fie examinată de Consiliul de Securitate”, a afirmat el. „Lansez un apel pentru ca totul să fie tratat în cadrul cartei Naţiunilor Unite”.
Pentru Ban, în termenii acestei carte, „utilizarea forţei este legală doar dacă este vorba (pentru un stat membru) de apărare, conform articolului 51 al Cartei, sau când Consiliul de securitate a aprobat o astfel de acţiune” militară.

Acesta a refuzat să spună dacă apreciază ca fiind ilegală o operaţiune împotriva regimului sirian de către Statele Unite sau o coaliţie de state fără aprobarea ONU. Acesta s-a rezumat la a declara „că apreciază eforturile (preşedintelui Obama) de a obţine o susţinere sporită din partea poporului american, în special a Congresului”.
În ceea ce priveşte ancheta ONU, Ban a declarat că probele adunate la locul masacrului de la 21 august în suburbia Damascului „vor ajunge până mâine la laboratoarele” care trebuie să le analizeze.
Secretarul general i-a primit marţi dimineaţă pe ambasadorii a zece state membre nepermanente ale Consiliului de Securitate pentru a îi informa de derularea anchetei.

Acesta va părăsi NewYork-ul marţi după-amiază pentru Sankt-Petersbburg (Rusia, unde se va desfăşura summitul G20.)

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru cariera militară ar trebui să se facă mai multă publicitate pozitivă......
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde ...