1EUR = 4.8398 RON | Bucureşti 25 º

Finanţe şi bănci

Banca Angliei ar putea majora dobânda mai repede decât se anticipează

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a declarat joi seară că dobânda de referinţă în Marea Britanie ar putea fi majorată mai repede decât se aşteaptă pieţele financiare, un semnal clar că BoE este pe punctul de a pune capăt unei perioade de cinci ani în care dobânzile au fost lăsate la un nivel scăzut record, transmite Reuters.

13 iun, 2014 | Agerpres

În discursul său anual către comunitatea financiară din Londra, Mark Carney a apreciat că creşterea economică rapidă şi scăderea şomajului înseamnă că este timpul ca dobânzile să fie crescute.

'Există deja multe speculaţii cu privire la momentul exact când va avea loc prima majorare a costului creditului şi argumentele pentru această decizie sunt mai echilibrate' a spus Carney. 'Ar putea avea loc mai devreme decât se aşteaptă pieţele' a adăugat guvernatorul BoE.

Până acum, majoritatea economiştilor estimau că BoE va aştepta până în al doilea trimestru al anului viitor pentru a începe să înăsprească politica sa monetară.

Mark Carney a mai spus joi că oficialii BoE vor monitoriza cu atenţie piaţa muncii pentru a determina momentul adecvat pentru a începe să majoreze costul creditului. În plus, Carney a apreciat că momentul care va fi ales pentru prima majorare de dobândă este mai puţin important decât faptul că înăsprirea politicii monetare va fi făcută în mod treptat şi limitat, pentru a limita efectele unei monede mai puternice asupra gospodăriilor şi nivelului de viaţă.

O eventuală majorare a costului creditului în acest an face din BoE prima dintre marile bănci centrale din întreaga lume care va creşte dobânda de politică monetară după criza financiară din 2009. Rezerva Federală americană este aşteptată să majoreze dobânda la mijlocul anului următor, în timp ce Banca Centrală Europeană a introdus luna aceasta noi măsuri de stimulare pentru a relansa economia zonei euro.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO