Banca Angliei menţine dobânda de referinţă la nivelul record scăzut de 0,25%

Banca Angliei (BoE) a decis joi să nu modifice dobânda de referinţă, în linie cu estimările analiştilor, dar a înrăutăţit perspectivele de creştere a economiei în 2017 şi în 2018, apreciind că Brexitul afectează puterea de cumpărare a cetăţenilor, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 03 aug. 2017, 12:37
Banca Angliei menţine dobânda de referinţă la nivelul record scăzut de 0,25%

Economia Marii Britanii ar urma să înregistreze un avans de 1,7% anul acesta, faţă de 1,9% previzionat în mai, şi o expansiune de 1,6% anul viitor, de la 1,7% estimat în mai. Prognoza de creştere pentru 2019 a fost menţinută la 1,8%.

De asemenea, Banca Angliei a menţinut nemodificat programul de cumpărare de active, iar schema de creditare a băncilor va fi finalizată conform programului, în februarie 2018.

La reuniunea din august, doi dintre cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară (MPC), Michael Saunders şi Ian McCafferty, şi-au exprimat temerile privind inflaţia şi au votat pentru majorarea costului creditului cu 25 de puncte de bază.

În urma creşterii extrem de lente a salariilor în acest an, Banca Angliei şi-a redus estimările privind creşterea salariilor în 2018 şi în 2019, la 3% şi, respectiv, 3,25%, în scădere cu o jumătate de procent pentru fiecare an.

Reflectând deprecierea lirei sterline, Banca Angliei a majorat recent proiecţiile privind inflaţia în 2017 la 2,6%, de la 2,7%, depăşind astfel ţinta de până acum, de 2%. În iunie, rata inflaţiei s-a situat la 2,6% iar BoE se aşteaptă să rămână peste ţinta sa de 2% în următorii trei ani.

Încetinirea ritmului de creştere a economiei britanice a continuat şi în trimestrul doi din 2017, pe fondul declinului din construcţii şi industrie.

PIB-ul Regatului Unit a înregistrat o creştere de 0,3% în perioada aprilie-iunie 2017, după un avans de 0,2% în primul trimestru din acest an, conform estimării preliminare publicate recent de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), care a avertizat că ‘economia s-a confruntat cu o încetinire semnificativă în primul semestru din 2017’.

În ritm anual, economia britanică a crescut cu 1,7% în trimestrul doi din 2017, de la o expansiune de 2% în precedentele trei luni, a anunţat ONS.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada Buzău - Focșani, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi Irinel......
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va pregăti şi angaja un grup de şoferi de camion din Maroc, ca o modalitate de a direcţiona migraţia spre sectorul ...