Banca Angliei prognozează că economia britanică va înregistra cea mai mare creștere din ultimii 72 de ani

Banca Angliei (BoE) a estimat joi că economia britanică va înregistra anul acesta un avans de 7,25%, cel mai solid ritm de creştere de când s-a început publicarea acestor date, în 1949, fondurile guvernamentale ajutând la limitarea pierderii de locuri de muncă, transmit Reuters şi BBC, citate de Agerpres.
AGERPRES - joi, 06 mai 2021, 17:18
Banca Angliei prognozează că economia britanică va înregistra cea mai mare creștere din ultimii 72 de ani

În februarie, instituţia previziona o expansiune a PIB-ului Regatului Unit de 5% în 2021. Joi, Banca Angliei a înrăutăţit însă prognoza privind evoluţia economiei britanice în 2022, de la 7,25% la 5,75%.

Redresarea va accelera în urma ridicării restricţiile impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), deoarece redeschiderea arterelor comerciale deschide calea pentru un mini-boom al cheltuielilor, apreciază BoE.

Campania masivă de vaccinare din Marea Britanie va sprijini încrederea consumatorilor, iar economia va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei înainte de finalul lui 2021, previzionează Banca Angliei. Instituţia se aşteaptă ca rata şomajului să atingă în trimestrul trei nivelul de vârf de 5,5%, mult sub cel de 7,5% previzionat în februarie, deoarece „cea mai mare a angajaţilor” va reveni la muncă în urma redeschiderii economiei.

Şomajul este menţinut la un nivel redus de schema de sprijinire a locurilor de muncă, iar numărul persoanelor incluse în acest program ar urma să scadă la 2,75 milioane în perioada aprilie – iunie 2021, de la aproape cinci milioane la începutul acestui an. Ministrul de Finanţe, Rishi Sunak, a anunţat extinderea schemei până la 30 septembrie 2021.

De asemenea, Banca Angliei a anunţat că va reduce achiziţiile de obligaţiuni pe care le efectuează în fiecare săptămână la 3,40 miliarde lire sterline, faţă de actualul ritm de 4,40 demiliarde de lire sterline pe săptămână. Valoarea totală a programului este de 895 de miliarde de lire sterline (1.240 de miliarde de dolari).

Până acum, majoritatea băncilor centrale din ţările bogate au dat asigurări că nu se grăbesc să retragă măsurile de stimulare masive furnizate pentru a sprijini redresarea economiilor în urma pandemiei.

Comitetul de politică monetară al BoE a decis joi să menţină dobânda de bază la nivelul record de 0,1%, în linie cu estimările analiştilor.

Guvernul speră că economia, care s-a contractat cu aproape 10% în 2020, să se redreseze semnificativ în această primăvară şi în vară, în urma atenuării restricţiilor, după rapida campanie de vaccinare.

Te-ar mai putea interesa și
CNSU a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Franța și Grecia au trecut pe verde
CNSU a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Franța și Grecia au trecut pe verde
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat, joi, lista ţărilor sau zonelor cu risc epidemiologic ridicat. ...
Rata de ocupare a populaţiei a scăzut la 60,8% în primul trimestru. Rata şomajului a urcat la 6,1% – INS
Rata de ocupare a populaţiei a scăzut la 60,8% în primul trimestru. Rata şomajului a urcat la 6,1% – INS
Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 60,8% în primul trimestru al acestui an, în ...
România are şanse ca până la finele deceniului să se poziţioneze în top 10 economii din UE din perspectiva PIB nominal – Rădulescu, BT
România are şanse ca până la finele deceniului să se poziţioneze în top 10 economii din UE din perspectiva PIB nominal ...
România are şanse foarte mari ca până la finele acestui deceniu să depăşească alte trei ţări şi să se poziţioneze ...
Ce se întâmplă cu leul înainte de weekend – curs valutar interbancar 18.06.2021
Ce se întâmplă cu leul înainte de weekend – curs valutar interbancar 18.06.2021
Euro a început ultima zi lucrătoare a săptămânii la 4,92 lei, aproape de nivelulul anunţart ieri de BNR, dar şi de ...