Banca Angliei prognozează că economia britanică va înregistra cea mai mare creștere din ultimii 72 de ani

Banca Angliei (BoE) a estimat joi că economia britanică va înregistra anul acesta un avans de 7,25%, cel mai solid ritm de creştere de când s-a început publicarea acestor date, în 1949, fondurile guvernamentale ajutând la limitarea pierderii de locuri de muncă, transmit Reuters şi BBC, citate de Agerpres.
AGERPRES - joi, 06 mai 2021, 17:18
Banca Angliei prognozează că economia britanică va înregistra cea mai mare creștere din ultimii 72 de ani

În februarie, instituţia previziona o expansiune a PIB-ului Regatului Unit de 5% în 2021. Joi, Banca Angliei a înrăutăţit însă prognoza privind evoluţia economiei britanice în 2022, de la 7,25% la 5,75%.

Redresarea va accelera în urma ridicării restricţiile impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), deoarece redeschiderea arterelor comerciale deschide calea pentru un mini-boom al cheltuielilor, apreciază BoE.

Campania masivă de vaccinare din Marea Britanie va sprijini încrederea consumatorilor, iar economia va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei înainte de finalul lui 2021, previzionează Banca Angliei. Instituţia se aşteaptă ca rata şomajului să atingă în trimestrul trei nivelul de vârf de 5,5%, mult sub cel de 7,5% previzionat în februarie, deoarece „cea mai mare a angajaţilor” va reveni la muncă în urma redeschiderii economiei.

Şomajul este menţinut la un nivel redus de schema de sprijinire a locurilor de muncă, iar numărul persoanelor incluse în acest program ar urma să scadă la 2,75 milioane în perioada aprilie – iunie 2021, de la aproape cinci milioane la începutul acestui an. Ministrul de Finanţe, Rishi Sunak, a anunţat extinderea schemei până la 30 septembrie 2021.

De asemenea, Banca Angliei a anunţat că va reduce achiziţiile de obligaţiuni pe care le efectuează în fiecare săptămână la 3,40 miliarde lire sterline, faţă de actualul ritm de 4,40 demiliarde de lire sterline pe săptămână. Valoarea totală a programului este de 895 de miliarde de lire sterline (1.240 de miliarde de dolari).

Până acum, majoritatea băncilor centrale din ţările bogate au dat asigurări că nu se grăbesc să retragă măsurile de stimulare masive furnizate pentru a sprijini redresarea economiilor în urma pandemiei.

Comitetul de politică monetară al BoE a decis joi să menţină dobânda de bază la nivelul record de 0,1%, în linie cu estimările analiştilor.

Guvernul speră că economia, care s-a contractat cu aproape 10% în 2020, să se redreseze semnificativ în această primăvară şi în vară, în urma atenuării restricţiilor, după rapida campanie de vaccinare.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare a căii ferate, vor avea un rol pozitiv în creşterea siguranţei......
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” ...
Ministrul Mediului despre Rabla Plus 2024: Se poate ca un PHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV, dar vorbim despre cazuri rare
Ministrul Mediului despre Rabla Plus 2024: Se poate ca un PHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV, dar vorbim despre ...
Prezent la uzina Ford Otosan din Craiova pentru a lansa ediția din 2024 a programului Rabla, ministrul Mediului, Mircea ...
BNS: Salariaţii Poştei Române organizează grevă de avertisment miercuri dimineaţa. Următorul pas va fi greva generală
BNS: Salariaţii Poştei Române organizează grevă de avertisment miercuri dimineaţa. Următorul pas va fi greva generală
Angajaţii Poştei Române vor intra în grevă de avertisment miercuri dimineaţa, timp de două ore, iar dacă situaţia ...