Banca BBVA se pregătește să-și disponibilizeze 10% din angajații din Spania

BBVA ia în considerare concedierea unui număr de 3.000 de angajaţi în Spania sau aproximativ 10% din forţa sa de muncă de aici, pentru a se adapta la creşterea utilizării serviciilor bancare online, a anunţat miercuri publicaţia spaniolă Expansion, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - mie, 24 feb. 2021, 18:19
Banca BBVA se pregătește să-și disponibilizeze 10% din angajații din Spania

Reprezentanţii BBVA, una dintre cele mai mari bănci spaniole, nu au dorit să comenteze informaţia.

Luna trecută, directorul general Onur Genc le-a spus analiştilor că banca ia în considerare un plan de reducere a costurilor în zonele unde se înregistrează creştere redusă, „inclusiv un program rapid de restructurare în Spania, în primul semestru din 2021”.

Băncile sunt sub presiune în Spania şi în alte ţări din Europa pentru a intra într-un proces de consolidare, în timp ce se confruntă cu majorarea creditelor neperformante, ca efect al pandemiei de coronavirus (COVID-19), şi cu ratele scăzute ale dobânzilor.

Profitul net al BBVA în Spania a scăzut cu 48% în trimestrul patru din 2020, faţă de perioada similară din 2019.

Un purtător de cuvânt al Comisiones Obreras, cel mai mare sindicat din cadrul BBVA, a anunţat miercuri că încă nu au început negocieri sau întâlniri cu reprezentanţii băncii privind potenţialele concedieri.

BBVA are aproximativ 29.300 de angajaţi în Spania, din cei aproape 123.000 pe plan global.

Şi alte bănci spaniole au anunţat concedieri. Principalul competitor al BBVA în Spania – Santander – a informat în 2020 că va concedia aproape 3.600 de angajaţi şi va renunţa la 30% din sucursalele sale spaniole.

La finalul lunii noiembrie, creditorii spanioli BBVA şi Banco Sabadell au anunţat că au oprit negocierile de fuziune, deoarece nu au reuşit să ajungă la un acord privind condiţiile financiare ale potenţialei tranzacţii.

Oprirea negocierilor ar urma să pună mai multă presiune pe Sabadell, care este văzută ca veriga slabă a potenţialei tranzacţii.

În 16 noiembrie, cele două bănci au anunţat începerea negocierilor, menite să ducă la crearea celui de-al doilea grup bancar spaniol, cu active de aproape 600 de miliarde de euro. Dar, după două zile, directorul general al BBVA, Onur Genc, a afirmat că nu se grăbeşte şi banca va analiza toate implicaţiile cu mare atenţie, existând şi alte opţiuni.

Deja numărul băncilor spaniole a scăzut la 12 de la 55, după criza financiară din 2008.

BBVA este acţionarul majoritar al Turkiye Garanti Bankasi (TGB), a doua cea mai mare bancă privată din Turcia şi banca mamă a Garanti Bank România.

Recent, directorul general al BBVA a afirmat că instituţia este deschisă la analizarea oportunităţilor de M&A „atât în Spania cât şi în alte zone” dacă va creşte valoarea acţiunilor, deşi banca se concentrează pe creştere organică.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Euro începe prima zi bancară din luna decembrie la 4,95 lei, pe piaţa interbancară. Pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, ...
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă persoanele fizice la operaţiuni online
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă ...
Printr-o notă electronică transmisă clienţilor săi, Raiifeisen Bank anunţă că de la 1 februarie 2022 modifică aproape ...
Darius Madadi devine, din 2022, CEO al diviziei auto a grupului Rădăcini
Darius Madadi devine, din 2022, CEO al diviziei auto a grupului Rădăcini
Divizia auto a grupului Rădăcini, controlat de omul de afaceri Ali Madadi, va avea de la începutul lui 2022 un nou CEO ...